Теми статей
Обрати теми

Зміна групи чи ставки платником ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платник ЄП може не лише покинути спрощену систему, але і змінити групу та/або ставку ЄП. Яким чином це робити? У цій статті ми вам про це розкажемо!

Право платника змінити групу та/або ставку ЄП передбачене п.п. 298.1.5 ПКУ. Зробити це можна лише з початку кварталу. Для цього потрібно подати Заяву на зміну групи або ставки. Форма Заяви — та ж сама, що і для переходу на ЄП та відмови від нього.

Заява у загальному випадку подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (п.п. 298.1.5 ПКУ). Тобто якщо єдиноподатник бажає змінити групу чи ставку ЄП з 1 січня 2023 року, Заява подається не пізніше 16.12.2022. Це стосується в тому числі й зміни групи та/або ставки при переході зі спецЄП на звичайний ЄП* (При цьому на звичайний ЄП платник повернеться з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому подано Заяву на відмову від спецЄП). Тобто строк подання Заяви в усіх випадках — стандартний**. Виняток — зміна безПДВшної ставки ЄП для групи 3 (5 %) на ПДВшну (3 %). Тут строки — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку першого кварталу з ПДВшною ставкою (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ).

* При переході зі звичайного ЄП на спецЄП Заяву можна подавати в будь-який робочий день, не чекаючи кінця кварталу (п.п. 9.8 підрозд. 9 розд. ХХ ПКУ).

** Але майте на увазі: при переході зі спецЄП на звичайний ЄП доходи, отримані на спецЄП, не включаються в загальний ЄП-ліміт (i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/august/issue-59/article-121681.html).

Нарешті, якщо зміна групи — вимушена, пов’язана з переходом у старшу групу, Заява на перехід подається не пізніше 20-го числа місяця, наступного за кварталом, у якому допущено перевищення ЄП-ліміту для групи (пп. 1, 2 п. 293.8 ПКУ). Тобто якщо ЄП-ліміт перевищено в IV кварталі 2022 року, Заява на перехід подається не пізніше 20.01.2023.

Кількість таких переходів, пов’язаних зі зміною групи або ставки, протягом року не обмежена. Тобто міняти групу чи ставку, в принципі, можна кожного кварталу. Головна вимога — окремо показувати в ЄП-декларації доходи, отримані в кожній групі та оподатковані за кожною ставкою (п.п. 296.5 ПКУ).

Зміна групи чи ставки може бути добровільною чи вимушеною. При добровільній зміні групи (якщо платник просто висловив бажання попрацювати в іншій групі) перехід можливий як з молодшої групи у старшу, так і навпаки. Ясна річ, при такій міграції платник ЄП повинен відповідати ЄП-лімітам, установленим для «наймолодшої» групи. При вимушеній зміні групи перехід робиться тільки з молодшої групи у старшу — у зв’язку з перевищенням ЄП-ліміту для молодшої групи (пп. 1, 2 п. 293.8 ПКУ).

Якщо відбувається зміна групи чи ставки ЄП з ПДВшної на безПДВшну, обов’язково анулюється ПДВ-реєстрація. В такому випадку Заяву на зміну групи та ставки логічно подавати разом із Заявою на ПДВ-розреєстрацію (ф. № 3-ПДВ). Формально Заяву за ф. № 3-ПДВ потрібно подавати не пізніше останнього числа останнього кварталу на ПДВшній ставці. Однак, у принципі, Заяву за ф. № 3-ПДВ можна не подавати — ПДВ-реєстрацію повинні анулювати лише за Заявою на перехід на безПДВшну ставку. Рекомендуємо зазначити анулювання ПДВ-реєстрації безпосередньо у Заяві на зміну ставки, щоб у податківців не було питань, чому не анульовано ПДВ-реєстрацію у зв’язку зі зміною групи чи ставки ЄП (а на практиці це іноді траплялося).

А от якщо єдиноподатник-безПДВшник переходить у групу 3 на ставку ЄП 3 %, обов’язково реєструватися платником ПДВ. Тут Заява на зміну ставки ЄП подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку кварталу, з якого безПДВшник стане ПДВшником (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). Заява на ПДВ-реєстрацію (ф. № 1-ПДВ) подається в ті ж самі строки (абзац другий п. 183.4 ПКУ).

У Заяві про зміну ставки робимо позначку «Внесення змін». Як заповнити Заяву — покажемо в таблиці.

Заповнення Заяви на зміну групи чи ставки ЄП

Поле Заяви

Що зазначається

1

Орган ДПС, до якого подається Заява. За замовчуванням це податкова, в якій платник ЄП має основне місце обліку

2

Код ЄДРПОУ (для юросіб) і РНОКП або серія і номер паспорта (для ФОП)

3

Найменування платника як суб’єкта господарювання (ФОП чи юридичної особи)

4

Податкова адреса платника, а саме місце проживання (для ФОП) і місцезнаходження (для юросіб)

5.2

Дата зміни групи та ставки ЄП. Для зміни з початку 2023 року тут зазначається 01 січня 2023 року. Крім того, прописуємо конкретно ті зміни, які відбуваються. Наприклад, «з групи 2 на групу 3» або «зі ставки 3 % на ставку 5 %». Також у разі зміни ПДВ-статусу тут зазначаємо:

— з реєстрацією платником ПДВ (якщо обираємо групу 3 ставку ЄП 3 %);

— без реєстрації платником ПДВ (якщо залишаємо групу 3 ставку ЄП 5 %)

5.3

Якщо відповідно до заявлених у п.п. 5.2 змін у платника змінюється ПДВ-статус, платник повідомляє, які зміни треба провести у його ПДВ-реєстрації. Тут можливі два варіанти:

1) платник не був платником ПДВ, але тепер хоче працювати у групі 3 на ставці 3 %. Тоді він просить про ПДВ-реєстрацію. І подає Заяву за ф. № 1-ПДВ одночасно із Заявою на зміну ставки. Строк подання — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку першого ПДВ-періоду (п. 183.4 ПКУ). Але це якщо ставку 3 % обирає третьогрупник зі ставкою 5 % (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). Якщо ж ставку ЄП 3 % обирає ФОП групи 1 чи 2, Заява на зміну групи подається у стандартні строки (п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). Тож і Заява за ф. № 1-ПДВ подається у ті ж самі строки.

Тобто при переході на ставку 3 % третьогрупника-безПДВшника з 01.01.2023 Заява за ф. № 1-ПДВ подається не пізніше 21.12.2022. А першо- чи другогрупника-безПДВшника — не пізніше 16.12.2022. Як і у випадку переходу із загальної системи, на практиці без ПДВ-реєстрації Заяву на ставку ЄП 3 % у вас не приймуть. Тому іще раз наголосимо: подавайте Заяву за ф. № 1-ПДВ одночасно із Заявою на зміну групи чи ставки;

2) платник ЄП групи 3 зі ставкою 3 % обирає безПДВшну ставку (стосується ФОП груп 1 і 2, а також усіх третьогрупників, які обрали ставку 5 %). Тоді він просить анулювати ПДВ-реєстрацію. Подавати Заяву за ф. № 3-ПДВ при цьому не потрібно. Хоча на практиці податківці подекуди її вимагають. Якщо ж відбувається перехід з ЄП на загальну систему і суб’єкт господарювання НЕ підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації, а добровільно бути ПДВшником не хоче, — Заява за ф. № 3-ПДВ потрібна обов’язково.

Якщо зміни у ПДВ-статусі при зміні групи чи ставки не відбуваються, це поле залишається порожнім

На цьому, в принципі, можемо завершити тему зміни групи та ставки звичайного ЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі