Теми статей
Обрати теми

Рахуємо граничний ЄП-дохід після повернення зі спец-ЄП

Томашпольський Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 108.01.02 Бази знань

Висновок документа

Після повернення зі спец-ЄП (2 %) у «класичну» групу 3 ЄП дохід, отриманий на спец-ЄП:

— не включається до граничного обсягу доходу «класичної» групи 3 ЄП (1167 МЗП);

— не може оподатковуатися за ставкою ЄП у подвійному розмірі: 6 % або 10 %.

Податківці дають роз’яснення стосовно такої ситуації. Юрособа спочатку працювала у «класичній» групі 3 ЄП. Потім перейшла на спец-ЄП. З часом закінчується дія воєнного, надзвичайного стану. Як наслідок, з першого дня наступного місяця така особа зі спец-ЄП автоматично повертається на «класичну» групу 3 ЄП (як того вимагає абз. 1 п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Ситуація начебто із суто теоретичної площини. Адже мало сумнівів, що військовий стан в черговий раз буде продовжено (тобто він не закінчиться 23.08.2022). Втім насправді підняте питання дуже актуальне, адже відповідь на нього нам треба знати саме зараз — щоб не мати клопоту у майбутньому. Та і фактично

немає різниці, чи то є автоматичне повернення зі спец-ЄП на «класичну» групу 3 ЄП після закінчення воєнного стану, чи то суб’єкт за власної ініціативи повернувся зі спец-ЄП на «класичну» групу 3 ЄП.

А така ситуація на практиці вже цілком реальна.

Так от, роз’яснення податківців, на подив, чіткі. І ліберальні. Суть їх зводиться до того, що

доходи, отримані на спец-ЄП, у жодному разі не плюсуються з доходами, отриманими до переходу на спец-ЄП у «класичній» групі 3 ЄП.

Так, у своїх роз’ясненнях податківці стверджують, що:

— «після автоматичного повернення… до суми граничного обсягу доходу, визначеного п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ, не включається дохід, отриманий юридичною особою – платником єдиного податку третьої групи під час використання таким платником особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ»;

— «ставка у подвійному розмірі 6 або 10 відс. застосовується юридичною особою – платником єдиного податку третьої групи до суми перевищення обсягу доходу (1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року), отриманого таким платником у період перебування на спрощеній системі зі ставкою 3 або 5 відсотків доходу».

Тобто дохід, що потратив до спец-ЄП декларацій*, не залишає ніякого відбитку на результатах діяльності платника у «класичній» групі 3 ЄП: і до граничного обсягу доходу для порівняння з межею у 1167 МЗП не включається; і відповідно не може сформувати «перевищення доходу», з якого ЄП справляється за ставкою у подвійному розмірі — 6 % або 10 %.

* Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124.

Тож можна працювати і не хвилюватися, що заробивши надто багато доходу на спец-ЄП, можна поставити хрест на можливості працювати потім на «класичному» ЄП, коли «історія» зі спец-ЄП завершиться.

До речі, це вже не перші роз’яснення податківців на цю тему. Але всі ті, що вони надавали раніше, не давали можливості їх однозначно зрозуміти / розтлумачити. Це і загальне роз’яснення для представників групи 3 ЄП (запитання № 19). Це і роз’яснення щодо ФОПів групи 3 ЄП: 107.01.01 БЗ, 107.01.01 БЗ.

Більш того, ці роз’яснення ми б, скоріше, сприймали як «провідники» того підходу, що спец-ЄП-дохід таки падає у «скарбничку» загального доходу, що його слід порівнювати з граничними 1167 МЗП.

Яка наша особиста думка з цього приводу? Тут, звісно, є певна неоднозначність. Можна знайти аргументи і на користь ліберального підходу, який зараз продемонстрували податківці. Втім більш зваженим та обережним нам уявляється підхід, що спец-ЄП-дохід не можна «відкидати в сторону». Деякі аргументи ми наводили у статті «Доходи єдиноподатника за ставкою 2 %: враховуємо в ліміті?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 25 . Також показовою виглядає ситуація, коли на / з спец-ЄП «скакає» платник податку на прибуток. Для нього прямим текстом сказано, що, так, спец-ЄП-дохід податком на прибуток не оподатковується. Втім обсяг річного доходу для цілей обрання звітного періоду, визначення можливості відмовитися від застосування податкових різниць (все це для цілей справляння податку на прибуток) обчислюється за весь звітний рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди перебування на спец-ЄП (останній абз. п.п. 9.12 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Аналогія може і далека, але чому не взяти її до уваги.

Звісно, навіть за такого підходу зі спец-ЄП-доходу в будь-якому разі не справляється ЄП за ставкою у подвійному розмірі — 6 % або 10 %. Але це є теж дохід. І якщо після повернення у «класичну» групу 3 ЄП виявиться, що з початку року за рахунок ЄП-доходу та спец-ЄП-доходу вже вибрано ліміт 1167 МЗП, то:

— квартал повернення буде останнім кварталом перебування на ЄП. Надалі такий суб’єкт опиниться на загальній системі;

— весь дохід, який буде отримано після повернення на «класичну» групу 3 ЄП, буде «понадлімітним». Тож із нього вже доведеться платити ЄП за підвищеною ставкою.

Не дуже приємна ситуація. Тож,

можливо, є сенс проявити обережність, на випадок, якщо податківці передумають.

Загалом чимось схожа історія в нас є із переходом із загальної системи на «класичний» ЄП всередині року. Тут податківці раніше, на наш погляд, резонно стверджували, що доходи, отримані з початку року у періоді перебування на загальній системі, слід ураховувати для порівняння з ЄП-лімітом. Втім пізніше щодо ФОПів податківці передумали і стали прихильниками ліберального підходу. Що з ЄП-лімітом порівнюємо лише доходи, отримані на ЄП (107.01.03 БЗ, детальніше у статті «Рахуємо граничний дохід для ФОП-спрощенця» // «Податки & бухоблік», 2020, № 82). Такий лібералізм дуже схожий на той, що ми спостерігаємо зараз. Але, що цікаво, — щодо юросіб податківці донині стверджують зворотне (108.01.07 БЗ).

На цьому тлі у старі часи ми б порекомендували, поки є таке ліберальне роз’яснення, звернутись до податківців за отриманням індивідуальної податкової консультації (ІПК) на свою адресу. Це б дало захист на випадок, якщо потім вони передумають. Але зараз податківці, коли кажуть про строки надання ІПК, посилаються на зупинку перебігу строків, яку впроваджено на період воєнного стану п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (129.06 БЗ). Тож звернутися за ІПК можна. І потрібно. Питання лише, скільки на неї доведеться чекати і чи не передумають вже податківці на той момент.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі