Теми статей
Обрати теми

Платник на спецЄП сплатив ПДВ на митниці: куди подіти ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Між ввезенням товару підприємством та його розмитненням минув деякий час. І підприємство вже встигло перейти на спецЄП (з 01.04.2022). У той час для спецЄП ПДВ-звільнення поширювалося і на ввезення товарів. Втім імпортний ПДВ все ж довелось сплатити зі збільшенням регліміту в СЕА ПДВ. Як обліковувати такий ПДВ?

Імпортний ПДВ та спецЄП

Для початку пригадаємо, що звільнення від ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту для платників спецЄП почало діяти з 01.04.2022 і було скасовано з 01.07.2022 (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про це читайте у статті «Ввізні пільги скасовано: автівки фізосіб, єдиноподатники та мито для усіх» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Як виняток під оподаткування імпортним ПДВ у платників спецЄП у цей період підпадало лише ввезення товарів з російської федерації, Республіки Білорусь та з окупованих територій.

Увага на дату виникнення зобов’язань з імпортного ПДВ

Відповідно до п. 187.8 ПКУ

датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення

Тобто фактично, якщо на момент подання митної декларації для митного оформлення вже відбувся перехід на спецЄП, відповідно діяла пільга з ПДВ, то для платника мало б діяти звільнення від ПДВ (тобто він не мав би сплачувати ПДВ).

Тут напрошується висновок: значить, мова про ввезення товарів, яких звільнення не стосувалося (див. вище). Але не слід поспішати.

У цьому випадку звертає увагу на себе такий момент. Підприємству було збільшено суму регліміту (показник ∑Митн) на суму сплаченого ПДВ на митниці.

Відповідно до п. 9 Порядку № 569* показник ЕМитн — це сума ПДВ, яка була сплачена під час ввезення товарів на митну території України, що визначається на підставі митних декларацій.

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 № 569.

Але ж платнику ЄП 2 % з моменту переходу ним на спецЄП обрахунок показників регліміту призупиняється на період використання спецЄП (п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Отже,

коли підприємство вже перебувало на спецЄП, сума регліміту не мала б збільшуватися на показник ∑Митн

Тому підприємству тут варто перевірити, а в якому періоді дійсно відбулося збільшення регліміту на суму ∑Митн.

Якщо це відбулося все ж таки до переходу на спецЄП, наприклад березнем, то тоді березнем вочевидь «пройшли» і митні декларації, які підтверджують сплату ПДВ. Тобто, можливо, в березні з’явилося і право на податковий кредит за цими сумами.

Зазначимо, що для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою виникнення права на податковий кредит є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ (п. 198.2 ПКУ).

Документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту у разі ввезення товарів на митну територію України, є митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ст. 201 ПКУ).

Якщо дійсно право на податковий кредит з’явилося до переходу на спецЄП, наприклад у березні, то тоді підприємству потрібно буде відобразити податковий кредит у декларації з ПДВ за березень, яку підприємство вже подасть після повернення зі спецЄП.

Якщо митне оформлення припало на спецЄП

Якщо ж все-таки оформлення митних декларацій припало на період після переходу підприємства на спецЄП, наприклад на квітень, і підприємству помилково збільшили регліміт (показником ∑Митн) квітнем, то фактично право на податковий кредит з’являється вже в квітні, коли підприємство не має підстав його відображати.

Адже на час перебування платника на спецЄП призупиняються всі права та обов’язки його як платника ПДВ. У тому числі призупиняється і право на податковий кредит. Показати цей ПДВ у складі податкового кредиту не можна буде навіть після повернення зі спецЄП.

Фактично

сплачений на митниці ПДВ у періоді перебування підприємства на спецЄП стає для нього невідшкодовуваним. У такому разі на підставі п. 9 НП(С)БО 9 суму ПДВ можна включити до складу первісної вартості товарів

Зазначимо також, що така сама ситуація має місце, якщо після переходу на спецЄП відбулося митне оформлення товарів, що не звільнялися від сплати ПДВ (ввезення товарів з російської федерації, Республіки Білорусь та з окупованих територій). Тобто права на податковий кредит немає і не буде. А сплачений ПДВ на митниці включається в первісну вартість товарів як невідшкодований непрямий податок (п. 9 НП(С)БО 9).

І, власне, така ж ситуація з ввезенням товарів, митне оформлення яких відбувається платником спецЄП вже після 01.07.2022 (тобто після того, як була скасована ПДВ-пільга).

Висновки

  • Датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення.
  • Сплачений на митниці ПДВ у періоді перебування підприємства на спецЄП показати у складі податкового кредиту не можна. Навіть після повернення зі спецЄП.
  • Такий ПДВ стає невідшкодовуваним. Відповідно він включається в первісну вартість товарів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі