Теми статей
Обрати теми

Якщо для другого ліміту на копійки не вистачає суми ΣПеревищ

Казанова Марина, податковий експерт
Внаслідок заокруглень показників у декларації з ПДВ не вистачило на копійки суми «другого ліміту» (ΣПеревищ) для реєстрації податкової накладної (ПН). Потрібно зареєструвати ПН із сумою ПДВ 1200,40 грн, а сума ΣПеревищ складає тільки 1200 грн. Що можна зробити в цьому випадку?

Дійсно, така проблема може бути, і через це на «рівному місці» ПН не зареєструється за рахунок ΣПеревищ.

Чому це відбувається? Тому що хоча в самій таблиці 1.1 додатка Д1 до декларації з ПДВ показники наводяться в гривнях із копійками, у рядок «Усього» цієї таблиці (дані якого переносяться безпосередньо в декларацію) потрапляє вже сума ПДВ у цілих гривнях. Адже показники декларації відображаються в гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами.

Показник ΣПеревищ визначається на підставі даних декларації (даних, розрахованих у цілих гривнях). Тому якщо показники декларації заокруглились в меншу сторону, то сума ПДВ у ПН на копійки може бути більшою, ніж сума ΣПеревищ.

Продемонструємо це на прикладі. Припустимо, на дату подання декларації за листопад 2022 року є незареєстрована ПН на загальну суму (з ПДВ) 7202,40 (сума ПДВ — 1200,40).

Якщо ми будемо заповнювати таблицю 1.1 додатка Д1 за встановленими правилами, то вона в нас буде заповнена так (рис. 1).

Таблиця 1.1 додатка Д1

img 1

Рис. 1

Тобто ΣПеревищ у цьому випадку сформується на суму 1200 грн, у той час як ПН треба зареєструвати з сумою податку 1200,40 грн. Отже, ПН не зареєструється автоматично за рахунок ΣПеревищ — тому що не вистачить його суми на 40 копійок.

Що робити в цьому випадку, якщо нам важливо, щоб ПН зареєструвалась саме за рахунок ΣПеревищ (недостатньо поточного ліміту для її реєстрації ПН)?

Одразу скажемо, що просто поповнення електронного ПДВ-рахунку на 1 грн тут не допоможе. Тому що ПН у нас може реєструватися: (1) або за рахунок поточного ліміту, (2) або за рахунок ΣПеревищ. Зареєструвати ПН частково за рахунок поточного ліміту, а частково за рахунок ΣПеревищ не вийде. Але вихід із ситуації є.

У принципі, бажано вже на етапі заповнення таблиці 1.1 додатка Д1 декларації з ПДВ проаналізувати, чи вистачить суми ΣПеревищ для реєстрації ПН, зазначених у таблиці 1.1 додатка Д1. Тобто порівняти суми ПДВ з копійками із сумою ПДВ у рядку «Усього», в якому вже дані зазначені в цілих гривнях (без копійок) після заокруглення.

Якщо сума ПДВ з копійками виявиться більше, ніж сума, заокруглена до цілих гривень, то

варто одразу збільшити в декларації і таблиці 1.1 додатка Д1 податкові зобов’язання, наприклад, на 1 грн (щоб на цю 1 грн збільшився показник ΣПеревищ)

Як саме їх можна збільшити? Можна задекларувати зайву (неіснуючу) ПН (наприклад, як на неплатника), в якій би сума ПДВ була достатня, щоб показник ΣПеревищ збільшився на 1 грн (див. рис. 2). Зазначимо: таку зайву ПН реєструвати не потрібно. Враховуючи, що різниця копійчана — ніяких негативних наслідків така «зайва» ПН не спричинить.

А можна піти ще простішим шляхом — додати 1 грн вже в існуючу (реальну) ПН, яка відображена в таблиці 1.1 додатка Д1. Так, уцьому випадку дані ПН з таблиці 1.1 додатка Д1 фактично не будуть відповідати даним зареєстрованої ПН. Але нічого страшного в цьому немає. Головне, щоб сама ПН була складена на правильну суму і відповідала даним первинних документів.

Таблиця 1.1 додатка Д1 (збільшення ПЗ до 1 грн одразу в поточній декларації)

img 2

Рис. 2

Відповідно збільшені на 1 грн зобов’язання будуть відображені і в самій декларації з ПДВ (рис. 3).

Фрагмент декларації з ПДВ

img 3

Рис. 3

А якщо, наприклад, ми виявили, що суми ΣПеревищ не вистачає вже після того, як була подана декларація, тобто на етапі, коли ПН вже мала б реєструватися?

У цьому випадку — аналогічно варто збільшити суму ПЗ на 1 грн у рядку 1.1 декларації і зробити відповідні уточнення в таблиці 1.1 додатка Д1 до декларації, але вже через уточнюючий розрахунок (рис. 4 і 5). При цьому для того, щоб була можливість зареєструвати ПН, донараховані в 1 грн, ПЗ мають бути сплачені (забезпечена відповідна сума на ПДВ-рахунку на дату подання УР).

«Самоштрафу» в цьому випадку в будь-якому разі не повинно бути. Адже сума 3 % від 1 грн буде менше за 50 копійок, а отже, заокруглиться до 0 грн.

Таблиця 1.1 «уточнюючого» додатка Д1 (збільшення ПЗ до 1 грн через УР)

img 4

Рис. 4

Відповідно показуємо уточнення і в рядку 1.1 УР.

Фрагмент уточнюючого розрахунку

img 5

Рис. 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі