Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування до заблокованої податкової накладної і штрафи за нереєстрацію

Нестеренко Максим, податковий експерт
ПН, складена платником, заблокована. Відбувається коригування за постачанням (повернення товару), на яке складена ПН. Чи буде застосовано ЄРПН-штрафи до покупця, який повинен реєструвати зменшуючий РК, якщо ПН, до якої його складено, так і не буде розблоковано? Чи достатньо покупцю просто своєчасно подати РК на реєстрацію?

На жаль, платник, на якого покладено обов’язки реєструвати РК до заблокованої ПН, потрапляє у надзвичайно неприємне становище. За правилами функціонування ЄРПН, РК до ПН може бути зареєстрований лише за умови, що ПН, до якої цей РК складено, вже зареєстровано.

Виходить, платник ПДВ і радий би зареєструвати РК, складений до заблокованої ПН, але технічно зробити цього він не може. Якщо такий РК він відправить на реєстрацію, то навіть за наявності достатнього регліміту йому відмовлять. Адже РК по факту реєструвати ні до чого — ПН, до якої РК складено, ЄРПН просто не бачить.

З іншого боку, податківці наголошують: у ПКУ не передбачено продовження строків реєстрації РК, складених до заблокованих ПН (див., наприклад, лист ДФСУ від 25.10.2018 № 4581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, ІПК ДФСУ від 15.07.2019 № 3252/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). При цьому штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (п. 1201.1 ПКУ) не застосовуються тільки до заблокованої ПН/РК, а за несвоєчасну реєстрацію РК, складеного до заблокованої ПН, аж бігом застосовуються! Виходить, вини платника ПДВ немає, а штраф є?

Що із цим робити? Найпростішим буде, на нашу думку, уникати ситуації, коли РК складається до заблокованої ПН. Адже у більшості випадків підстави для складання РК до ПН виникають не через зовнішні обставини, а внаслідок дій чи рішень постачальника (продавця), яке обговорюється з покупцем. Підстави для складання РК перераховані в п. 192.1 ПКУ.

Очевидно і те, що події, які відбулися після постачання: зміна вартості (перегляд цін), повернення товарів/послуг або попередніх оплат, у більшості ситуацій можуть бути за бажанням постачальника (за узгодженням з покупцем), так би мовити, відкладені до кращих часів.

У нашій ситуації зі складенням РК слід почекати до моменту, коли ПН, яка підлягає коригуванню, таки буде розблокована. Тобто в нашому випадку — повертати товар саме після цього. Таким чином, складання РК теж можна відстрочити.

Після того як ПН буде розблоковано, постачальник складе, так би мовити, штатний РК до ПН, уже зареєстрованої в ЄРПН. А потім направить його покупцеві (щоб той зареєстрував цей РК). При цьому сама реєстраційна процедура відбуватиметься в штатному режимі — без ризику наразитися на штраф за прострочення реєстрації згідно з п. 1201.1 ПКУ, яким зловживають фіскали.

А якщо ПН ніколи не буде розблоковано? У такому випадку покупцю може загрожувати 50 %-й штраф за відсутність реєстрації РК (абзац другий п. 192.1 ПКУ; п. 1201.2 ПКУ). Хоча все ж сподіваємося, що податківці принаймні зараз не опустяться до такої ницості, як користуватися безпорадним становищем платника, який технічно не може зареєструвати РК до заблокованої ПН. До того ж треба враховувати принцип вини, який зараз закладено у ПКУ (докладніше див. «Як працює вина та умисел у податкових штрафах» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі