Теми статей
Обрати теми

Заблоковану податкову накладну не показали в додатку Д1: чи можна подати УР?

Казанова Марина, податковий експерт
ПН заблокували і поки що вона не розблокована. Але ми її не показали в додатку Д1 до декларації з ПДВ. Які можуть бути наслідки? Чи можна виправити помилку та подати уточнюючий розрахунок?

Єдиним наслідком невідображення заблокованої/незареєстрованої податкової накладної (ПН) в таблиці 1.1 додатка Д1 до декларації з ПДВ є те, що вона не зареєструється автоматично за рахунок ΣПеревищ, а буде реєструватися за рахунок поточного ліміту реєстрації.

Нагадаємо, що навіть якщо ПН заблокована, ми все одно зобов’язані задекларувати податкові зобов’язання за такою ПН у декларації в періоді першої події*.

* Виняток становлять лише заблоковані ПН, які були складені помилково (за помилковими ПН податкові зобов’язання в декларації не відображають).

Але оскільки ПН унаслідок блокування не була зареєстрована до дати подання декларації, то після подання декларації виникне ΣПеревищ (адже податкові зобов’язання за декларацією будуть більші, ніж за ЄРПН).

Якщо заблокована ПН відображена в таблиці 1.1 додатка Д1, то таку ПН після розблокування зареєструють автоматично за рахунок ΣПеревищ.

Якщо ж ПН не була відображена в додатку Д1 (і не виправити це), то вона буде реєструватися за рахунок поточного ліміту. Тобто щоб її зареєструвати, потрібен ліміт реєстрації (сума ΣНакл). Після реєстрації ПН за рахунок поточного ліміту зникне і сума ΣПеревищ. Якщо поточного ліміту (ΣНакл) буде недостатньо, ПН не зареєструється.

Отже,

єдине, для чого потрібно відображати в таблиці 1.1 додатка Д1 заблоковану або незареєстровану на дату подання декларації ПН, — для того, щоб при реєстрації такої ПН зареєструвати її автоматично за рахунок виниклого ΣПеревищ

Тож якщо ПН досі не зареєстрована і ви бажаєте скористатися саме можливістю зареєструвати ПН (після її розблокування) за рахунок ΣПеревищ, в такому разі варто подати уточнюючий розрахунок (УР) до декларації разом з уточнюючим додатком Д1.

Подається УР до того періоду, в якому мала б бути показана ця ПН в таблиці 1.1 додатка Д1 (тобто до періоду, в якому відображені податкові зобов’язання за цією ПН).

У самому УР, оскільки на числові показники декларації «помилка» не впливає, графи 4 і 5 УР повністю відповідатимуть рядкам уточнюваної декларації, а його графа 6 залишиться порожньою. В уточнюючому додатку Д1 слід заповнити тільки таблицю 1.1, в якій потрібно навести відомості про незареєстровану ПН.

Оскільки немає заниження податкових зобов’язань, то «самоштрафу» не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі