Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність з аудитзвітом фіскалам — протягом 3 місяців після ВС

Закон України від 13.12.2022 № 2836-ІХ

Висновок документа

Аудитзобов’язані підприємства уникнуть передбачених ПКУ штрафів за неподання або несвоєчасне подання податківцям (1) річної фінзвітності разом з аудиторським звітом та (2) уточнюючого розрахунку до річної прибуткової декларації. Але треба виконати такий обов’язок протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного стану

Нарешті платники податку на прибуток, які за нормами п. 46.2 ПКУ зобов’язані оприлюднювати свою річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, можуть зітхнути з полегшенням. Адже Закон, що коментується, усунув розбіжності між строками оприлюднення річної фінзвітності в умовах воєнного стану (ВС) і подання її фіскалам.

Нагадаємо, що п. 46.2 ПКУ вимагає подати податківцям повний комплект річної фінзвітності (вже перевіреної аудитором) не пізніше 10 червня року, наступного за звітним. Тож за 2021 рік аудитзобов’язані прибутківці мали це зробити не пізніше 10.06.2022 (див. статтю «Фінзвітність-2021 з аудитзвітом не подали фіскалам — наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 43).

Водночас Закон від 19.07.2022 № 2436-ІХ дозволив аудитзобов’язаним підприємствам оприлюднити фінзвітність-2021 протягом 3 місяців після припинення чи скасування ВС (див. статтю «Не оприлюднили фінзвітність? Адмінштрафу не буде!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59).

Завдяки Закону, що коментується, відтепер і податківцям можна подати перевірену аудитором річну фінзвітність протягом 3 місяців після припинення або скасування ВС. Наразі відповідна норма зафіксована у п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Відтак, якщо аудитзобов’язаний платник податку на прибуток впишеться у 3-місячний строк, то він звільняється від відповідальності за неподання або несвоєчасне подання:

1) повного комплекту річної фінзвітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, — тобто штрафу у розмірі 340 грн, а за повторне порушення протягом року — 1020 грн (п. 46.2 ПКУ);

2) уточнюючої декларації до річної прибуткової декларації у разі, коли аудиторська перевірка виявить у поданій разом з нею фінзвітності помилки і вони вплинуть на показники такої річної декларації з податку на прибуток, — тобто 3 % самоштрафу від суми недоплати (п. 50.1 ПКУ).

Отже, аби не наразитися на штрафи, аудитзобов’язаним підприємствам слід оприлюднити фінзвітність-2021 і уточнити за необхідності прибуткову декларацію за 2021 рік протягом 3 місяців після війни.

Зміни до п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ застосовуються починаючи з 27 травня 2022 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі