Теми статей
Обрати теми

Продаж товару з оплатою подарунковим сертифікатом: нюанси обліку

Сумцова Ольга, податковий експерт
Облік продажу подарункових сертифікатів, подальшої реалізації товарів з оплатою ними викликає чимало питань. Особливо в частині ПДВ та проведення розрахунків через РРО. Роз’яснення податківців є теж доволі неоднозначними. Тому розбираємось.

Cертифікат купує фізособа — кінцевий споживач

Почнемо з ситуації, коли і придбання сертифіката, і отримання товару за ним здійснюється кінцевими споживачами.

Ситуація. Покупець (кінцевий споживач) придбав у магазині подарунковий сертифікат. Подарував його іншій фізичній особі і ця особа вже придбавала товар за сертифікатом

Чек РРО. Спочатку варто розібратися з тим, як у цьому випадку має бути оформлений чек РРО/ПРРО*.

* Щодо ПРРО податківці у своїх роз’ясненнях (109.02 БЗ) зазначають, що в програмних рішеннях «ПРРО Каса» та «пРРОсто», які надаються ДПСУ безкоштовно, на даний час не реалізовано можливість проведення через ПРРО попередньої (авансової) оплати за товар та можливість проведення через ПРРО розрахунків, які здійснює покупець за допомогою подарункового сертифіката.

Податківці наголошують на тому, що в цьому випадку має оформлюватися 2 чеки РРО/ПРРО:

— перший — у момент, коли покупець купує подарунковий сертифікат;

— другий — коли цей сертифікат вже «отоварюється».

Подія 1. Покупець у нас купує подарунковий сертифікат, наприклад, номіналом 1200 грн. Оскільки які саме товари згодом будуть придбані, ми не знаємо, і не можна в чеку РРО/ПРРО зазначити «Попередня оплата», то

як номенклатуру товару в чеку РРО ми і зазначимо «Подарунковий сертифікат 1200»

А далі в такому чеку будуть заповненні всі стандартні реквізити, у т. ч. «СУМА» — 1200,00; «ПДВ» — 200,00 грн; позначення форми оплати — «ГОТІВКА», «КАРТКА» тощо.

І фактично за даними Z-звіту у нас цим днем піде продаж на 1200 грн. І ця ж сума потрапить до податкової накладної (ПН) за щоденними підсумками операцій. Тобто на цю дату виникнуть податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ.

Подія 2. Покупець прийшов використати подарунковий сертифікат («отоварити» його). На цю покупку також податківці вимагають оформлювати чек РРО/ПРРО з реальною номенклатурою товару. Хоча в цьому випадку досить спірним є сам факт необхідності другого чека РРО/ПРРО. Адже формально ця операція вже не має ознак розрахункової (див. статтю «Постоплата: РРОшимо тільки гроші!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58). Проте якщо не видавати чек РРО/ПРРО, то в такому разі все одно виникає необхідність оформити інший документ на товар (видаткову накладну, товарний чек тощо).

Та ще раз повторимо, податківці говорять про те, що при «отоваренні» сертифіката покупцем чек РРО/ПРРО потрібен. Як його тоді оформити?

Якщо ми подивимося рекомендації податківців (109.02 БЗ), то вони кажуть, що в такому чеку можна зазначати форму оплати: «подарунковий сертифікат». Якщо ж покупець придбав товар на суму, що перевищує номінал сертифіката (тобто буде доплачувати за товар), то, крім форми оплати «Подарунковий сертифікат», на суму «доплати» в такому чеку буде ще й зазначатися форма оплати «ГОТІВКА» або «КАРТКА». Так, звісно, якщо покупець «вклався» в суму сертифіката, і ми зазначимо в чеку форму оплати «подарунковий сертифікат», то фактично за товар покупець нам нічого не повинен сплачувати. Але, на наш погляд, просто зазначити в чеку РРО/ПРРО спосіб оплати «подарунковий сертифікат» недостатньо. Адже в цьому випадку суми за операцію фактично будуть «задвоєні» (оскільки подарунковий сертифікат — це лише спосіб оплати зазначеної в чеку РРО/ПРРО суми), тобто повторно.

Тому частіше на практиці користуються іншим варіантом — проводять сертифікат як знижку на товар. Тобто показують реалізацію товару зі знижкою, яка дорівнює вартості сертифіката. Може бути питання у платників ПДВ: а чи не буде потім претензій у податківців щодо такої знижки? Чи не будуть вони намагатися донарахувати тут ПДВ «з мінбази»?

Вважаємо, що підстав для цього немає. Адже ніякої реальної знижки (продажу нижче «мінбази») в цьому випадку немає — за товар було сплачено при придбанні подарункового сертифіката.

Хоча, звісно, краще мати внутрішнє положення, яким буде урегульовано, що вважається подарунковим сертифікатом, умови його придбання і використання.

ПДВ-облік. Фактично за такого варіанта програмування чека РРО/ПРРО (проведення подарункового сертифіката як знижки) податкові зобов’язання з ПДВ виникнуть при продажу сертифіката. А вже при «отоварюванні» сертифіката в ПН за щоденними підсумками операцій щодо цієї операції (якщо товар придбано на суму не більше номіналу сертифіката) потраплять «нульові» показники (що, в принципі, буде відповідати правилу «першої події», адже за своєю суттю подарунковий сертифікат є нічим іншим, як попередньою оплатою за товар).

Сертифікат купує юрособа, а отримують товари кінцеві споживачі

Ситуація. Юридична особа придбала подарункові сертифікати та передала їх у благодійних цілях іншим особам — фізичним особам — кінцевим споживачам. Тож «отоварювати» сертифікат прийшли вже покупці — фізичні особи

Що в цьому разі буде в ПДВ-обліку? Чи правильно те, що потрібно складати розрахунок коригування (РК) на зміну номенклатури до ПН, яка була складена на покупця сертифікатів — юридичну особу?

Ситуацію, коли «покупцем подарункових сертифікатів є юридична особа — платник ПДВ, а фактичним отримувачем товарів є кінцевий споживач» податківці аналізували, зокрема, у листі ДПСУ від 07.12.2021 № 4599/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Але висновки, які роблять податківці в цьому листі, не досить переконливі.

Податківці в листі роз’яснюють наступне:

1) на дату отримання попередньої оплати за подарункові сертифікати

потрібно скласти на цю юридичну особу ПН і зареєструвати її в ЄРПН

І відповідно на цю дату виникнуть податкові зобов’язання з ПДВ. З цим можна погодитися. Є перша подія — попередня оплата, отже, є і необхідність складання ПН і нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) на цю дату.

Як сказано в листі,

у такій ПН зазначається код згідно з УКТ ЗЕД та номенклатура безпосередньо подарункового сертифіката

Тобто у гр. 2 ПН записують «Подарунковий сертифікат», а у гр. 3.1 зазначають умовний код «00120» — «інше» (з Довідника умовних кодів товарів, розміщених на сайті ДПСУ);

2) отримання товару фізичною особою (кінцевим споживачем) в рахунок цього сертифіката податківці розцінюють вже як «другу подію» за операцією. А тому ПДВ-наслідків для продавця сертифікатів не буде.

Але при цьому податківці зазначають, що на дату фактичної передачі продавцем товарів кінцевому споживачу (в обмін на подарунковий сертифікат) виникає необхідність складання РК до «авансової» ПН як на зміну номенклатури товару (відповідно до фактичної номенклатури придбаних товарів).

Цікаво, як узагалі податківці уявляють собі складання РК з кодом 104 до «авансової» ПН? Двісті покупців — кінцевих споживачів прийшло, то що складати 200 РК та ще й датами придбання кожним покупцем товару?

Є сумніви стосовно правильності висновків, зроблених податківцями. Адже фактично одержувачем товару у нас є саме кінцевий споживач, а ніяк не юридична особа, яка придбала подарункові сертифікати.

А отже, за логікою, продавець має виписати ПН саме на кінцевого споживача, як на фактичного одержувача товару.

Про яке коригування «авансової» ПН, як на зміну номенклатури, може йти мова, якщо юридична особа не отримувала і не отримає товарів, що будуть придбані кінцевими споживачами. Яка номенклатура для неї змінилася?

Фактично, по суті, ми маємо справу з ситуацією, коли оплата здійснена однією особою, а отримує товар інша.

Ситуація, з точки зору ПДВ, не дуже урегульована. Але, на наш погляд, рішення може бути тут таким.

1. Отримано оплату від юридичної особи за сертифікати. Складаємо на юридичну особу ПН на суму попередньої оплати (як номенклатуру зазначаємо «Подарунковий сертифікат», як і радять податківці, — про це ми згадували вище). Відповідно на цю дату будуть нараховані ПЗ з ПДВ. Видаткова накладна (при передачі подарункових сертифікатів) також буде містити ту саму номенклатуру «Подарунковий сертифікат». Фактично юридична особа отримує від нас лише подарункові сертифікати і нічого іншого. Тому про складання розрахунків коригування до авансової ПН, виходячи з придбаних товарів кінцевими споживачами, не може бути і мови.

2. Приходять вже кінцеві споживачі з сертифікатом. Тут уже проводимо все в обліку так, як ми розглядали в першій ситуації. Якщо, наприклад, сертифікат у чеку РРО/ПРРО проводиться як знижка на товар, то фактично за цією операцією (якщо покупець вклався в номінал сертифіката) в «підсумкову» ПН потраплять «нульові» суми.

3. «Авансову» ПН, складену на юридичну особу, не коригуємо (тобто фактично буде вважатися, що в цьому випадку подарунковий сертифікат сам по собі є товаром, який потім безкоштовно юридична особа — покупець передає вже фізичним особам, з відповідними податковими наслідками «безкоштовного» передання для такої юридичної особи).

Висновки

  • Якщо і придбання сертифіката, і отримання товару за ним у торговій точці здійснюється покупцями — кінцевими споживачами, то податківці наполягають на тому, що на цю операцію має бути оформлено 2 чеки РРО/ПРРО:
  • — перший — при придбані подарункового сертифіката (з номенклатурою «Подарунковий сертифікат»);
  • — другий — при «отоваренні» сертифіката (з номенклатурою товарів, які фактично придбав покупець). Хоча в цьому випадку досить спірним є сам факт необхідності другого чека РРО/ПРРО. Адже, формально, ця операція вже не має ознак розрахункової.
  • У чеку РРО/ПРРО досить часто сертифікат проводять як знижку на товар. Тобто показують реалізацію товару зі знижкою, яка дорівнює вартості сертифіката.
  • Податкові зобов’язання з ПДВ будуть виникати на дату продажу подарункового сертифіката.
  • Якщо сертифікат придбала юридична особа, а отримувати товар будуть фізичні особи — кінцеві споживачі, то:
  • — на дату продажу подарункових сертифікатів на таку юридичну особу треба скласти ПН (з номенклатурою «Подарункові сертифікати»);
  • — складати РК до такої ПН як на зміну номенклатури (відповідно до фактично отриманої покупцями номенклатури товарів), вважаємо, не потрібно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі