Теми статей
Обрати теми

Оскарження блокувань: строки побігли

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» від 13.12.2022 № 2836-IX

Висновок документа

З дати набрання чинності Законом починається відлік строків для подання скарги про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування та строків прийняття рішення щодо неї. На період воєнного стану передбачено перехідну норму

Закон додає до п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ ще один виняток, пов’язаний з оскарженням блокування ПН/РК. Нагадаємо, цей пункт установлює норму, згідно з якою на період до припинення або сткасування воєнного стану (ВС) зупиняється перебіг усіх строків, установлених податковим та іншим законодавством, за декількома винятками (до них належать строки реєстрації ПН/РК, подання звітності, сплати податків тощо). Тепер ці винятки доповнено ще одним:

строки подання та розгляду скарги на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

Ми не раз писали про те, що перебіг таких строків на період ВС призупинено (див., наприклад, «Блокування ПН/РК. Документи та строки» в «Податки & бухоблік», 2022, № 46). У тому ж номері журналу ми розглядали і наслідки цього призупинення.

У загальному випадку строк направлення скарги становить 10 робочих днів. Таким він і залишається після набрання чинності Законом № 2836. А ось строк відповіді за скаргою встановлений у п.п. 56.23.3 ПКУ і становить 10 календарних днів. І Закон, що тут коментується, на період ВС вносить свою поправку — такий строк становитиме 10 робочих днів.

Вимальовується така картина. Якщо платник подав скаргу на відмову в реєстрації ПН/РК, то до недавнього часу податківці мали право зволікати з відповіддю достатньо довго, аж до закінчення ВС (або до закінчення карантину, залежно від того, яка дата буде пізнішою). Але з дати набрання чинності Законом № 2836 такі хитрощі не пройдуть: строк відповіді за скаргою починає цокати. І якщо податківці не вкладуться з направленням відповіді у відведені 10 робочих днів (звертаємо увагу: саме направлення, а не отримання платником), то наслідки для платника дуже навіть непогані: застосовується правило мовчазної згоди, а отже, скарга вважається задоволеною, відтак податківці зобов’язані зареєструвати ПН/РК. Це правило повинне застосовуватися і щодо тих скарг, які будуть подані після набрання чинності Законом № 2836, і щодо тих, які подані до цієї дати.

Ба більше, вважаємо, що цей 10-денний строк повинен почати відлічуватися і щодо тих скарг, які були подані до ВС і які досі так і не розглянуті податківцями. Нагадаємо, згідно з п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в період карантину строки на подання та розгляд скарг були призупинені (див. БЗ 101.18). Проте ця норма на період ВС принципового значення не має, оскільки перебивається свіжішою нормою Закону № 2836.

Щоправда, правило мовчазної згоди може впертися в інше питання — як домогтися реєстрації ПН/РК, якщо податківці порушать строки? Утім, це вже інша історія, характерна і для виконання позитивних для платників судових рішень (див. «Як виконати рішення суду про розблокування податкових накладних?» у «Податки & бухоблік», 2022, № 88).

На момент підготовки матеріалу обговорюваний Закон № 2836 ще не підписаний Президентом. Проте не сумніваємося, що це відбудеться найближчим часом і через 3 дні після його офіційного опублікування нові правила наберуть чинності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі