Теми статей
Обрати теми

ЄСВ та члени фермерського господарства

Вишневський Михайло, податковий експерт
Коли платником сільгоспЄП стає ФОП, то у нього, крім питань щодо сплати самого єдиного податку і ЄСВ за себе як ФОП (про це див. «Подаємо декларацію із сільгоспЄП на 2022 рік» та «Заповнення звіту з ЄСВ ФОП — платниками сільгоспЄП» цього номера), виникають питання із сплатою ЄСВ за членів свого фермерського господарства сімейного типу. Щоб у вас не було проблем із розрахунком ЄСВ за членів фермерського господарства (ФГ), далі поговоримо про нюанси сплати ЄСВ такими особами.

Члени ФГ — платники ЄСВ

За загальним правилом члени ФГ є платниками ЄСВ за себе, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (п. 51 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Отже, з цього випливає, що член ФГ не повинен був сплачувати у 2021 році окремо ЄСВ за себе, якщо, наприклад, він:

1) працює за трудовим або цивільно-правовим договором і ЄСВ за нього сплачує страхувальник (роботодавець або замовник) (БЗ 201.04.04);

2) зареєстрований ФОП або незалежним професіоналом і сплачує ЄСВ за себе як ФОП/незалежний професіонал.

Крім того, у 2021 році були звільнені від сплати ЄСВ за себе члени ФГ, які отримували пенсію за віком або за вислугу років, чи є особами з інвалідністю або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримували відповідно до закону пенсію або соцдопомогу (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464). Такі особи:

— за бажання можуть бути платниками ЄСВ за себе тільки на добровільних засадах;

— припиняють сплачувати ЄСВ за себе з наступного місяця після набуття відповідного статусу. Тобто за місяць, в якому такі особи набули звільняючого статусу з ч. 4 ст. 4 Закону № 2464, ЄСВ сплачується на загальних підставах.

Також звільняються від сплати ЄСВ за себе члени ФГ на весь період їх незаконного позбавлення волі в районах проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях (п. 98 розд. VIII Закону № 2464).

Акцентуємо увагу! Якщо особа стає членом ФГ і вона не звільнена від сплати ЄСВ, то їй потрібно стати на облік як платнику ЄСВ.

Для цього необхідно подати у податкову за місцем проживання заяву за формою № 12-ЄСВ (БЗ 201.10)

Така Заява додатково підписується головою ФГ та разом із підтвердними документами щодо дати набуття членства у ФГ (договір (декларація) про створення сімейного ФГ, статут ФГ тощо) подається протягом 10 календарних днів після внесення змін до установчих документів ФГ. Після цього податківці наступного робочого дня після дня взяття на облік членів ФГ безоплатно надсилають (вручають) повідомлення про взяття їх на облік за формою № 2-ЄСВ.

За неподання чи несвоєчасне подання документів для взяття на облік на членів ФГ накладається штраф у розмірі 10 нмдг, тобто 170 грн (п. 1 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, БЗ 201.09). При цьому карантин від цього штрафу не захищає.

У зв’язку з цим слід також враховувати, що у випадку коли член ФГ отримує звільнення від сплати ЄСВ за себе через те, що він уклав трудовий договір із роботодавцем, то він повинен подати до податкової заяву про зняття з обліку платника ЄСВ за формою № 7-ЄСВ (БЗ 201.02).

База нарахування ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ за себе для членів ФГ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. При цьому сума ЄСВ за кожен прибутковий місяць 2021 року не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску та вищою за ЄСВ, сплачений з максимальної бази нарахування. Тобто:

— з 01.01.2021 — не нижче 1320 грн і не вище 19800 грн;

— з 01.12.2021 — не нижче 1430 грн і не вище 21450 грн.

Водночас, якщо члени ФГ за якісь із місяців 2021 року не отримали доходу (прибутку), то вони можуть ЄСВ за ці місяці не сплачувати (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464)

Тобто керуємося правилом: за прибуткові місяці платимо ЄСВ, за нульові — ні. Втім, якщо є бажання сплатити ЄСВ за безприбутковий період, то ніхто проти не буде. Але сума ЄСВ має бути не менше мінімального страхового внеску і не більше за максимальний.

Звітування з ЄСВ

Форма і строк звітування. Відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік члени ФГ, в тому числі й ті, що є членами ФГ сімейного типу, що працює на сільгоспЄП, повинні шляхом подання додатка ЄСВ 1 до декларації про майновий стан і доходи.

Пам’ятайте: члени ФГ не є ФОП. Тому подавати декларацію про майновий стан вони повинні у строки для звітування фізосіб-громадян, тобто до 1 травня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.4 ПКУ).

Заповнення декларації. Про правила заповнення декларації про майновий стан ви можете прочитати у «Податки & бухоблік», 2022, № 4. Коли її заповнює член ФГ, слід пам’ятати про таке:

1) у шапці декларації обов’язково варто поставити відмітки:

— у ряд. 7 розд. І «Категорія платника» у полі «особа, яка провадить незалежну професійну діяльність/члени ФГ»;

— у ряд. 8 розд. І у полі «Відомості про суми нарахованого єдиного внеску у додатках ЄСВ 1, ЄСВ 2, ЄСВ 3»;

2) у самій декларації обов’язково слід вказати:

— у ряд. 20.1 «Сума зобов’язань з єдиного внеску... розд. V суму нарахованого за рік ЄСВ. Для заповнення цього рядка слід взяти дані гр. 6 рядка «Усього» табличної частини додатка ЄСВ 1;

— у полі «Додатки до декларації (потрібне зазначити)», що знаходиться у хвості декларації, слід поставити відмітку в полі «ЄСВ 1».

Звертаємо увагу! До 2021 року ті члені ФГ, що у минулому році були звільнені від сплати ЄСВ за себе, ЄСВ-звітність не подавали. На сьогодні буде безпечніше подати додаток ЄСВ 1.

Додаток ЄСВ 1. Він заповнюється за тим же принципом, що його заповнюють ФОП-загальносистемники. З правилами його заповнення ви можете ознайомитися у «Податки & бухоблік», 2022, № 4, с. 26.

Із особливостей заповнення цього додатка слід виокремити тільки те, що:

1) у ряд. 8 слід вказувати період перебування у статусі члена ФГ. При цьому вказувати це потрібно в окремому рядку «Член фермерського господарства»;

2) особливість буде і при заповненні табличної частини додатку. А саме:

— у графі 2 слід вказати код «4» — «члени фермерського господарства»;

— у графі 3 в розрізі кожного календарного місяця відображаються: розподілений дохід (прибуток), отриманий від чистого прибутку ФГ у звітному році, за відповідний місяць. У разі відсутності у платника частки розподіленого доходу у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду проставляються нулі (БЗ 201.06).

Усі інші графи і рядки додатку ЄСВ 1 заповнюються у тому порядку, що і ФОП-загальносистемниками.

Сплата ЄСВ

Члени ФГ сплачують ЄСВ за себе, нарахований за календарний квартал, до 20-го числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

За загальним правилом члени ФГ сплачують ЄСВ за себе самостійно. Єдиний виняток з цього правила стосується сімейних ФГ (ч. 9 ст. 25 Закону № 2464). За членів сімейного ФГ сплатити ЄСВ має право голова такого ФГ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі