Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість — 2022

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, — це ще один місцевий майновий податок. Як і плату за землю, про яку ми розповіли в «Податки & бухоблік», 2022, № 7, с. 10, юрособи декларують його наперед, на весь рік. І граничний строк такого декларування (у цьому році — 21 лютого) уже не за горами. Тож саме час пригадати правила складання та подання нерухомої звітності, а також правила розрахунку і сплати податку на нерухомість.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, — одна зі складових податку на майно (п.п. 265.1.1 ПКУ), який, як відомо, є місцевим податком (п.п. 10.1.1 ПКУ).

Для його справляння потрібно, аби місцева влада прийняла рішення про встановлення податку на відповідній території та затвердила його ставки.

Платники податку

З-поміж юридичних осіб ними є власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі нерезиденти (п.п. 266.1.1 ПКУ).

Визначальним критерієм, за яким юрсособа відноситься до платників нерухомого податку, є наявність права власності на об’єкт нерухомості

Причому це право має бути належним чином зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Що оподатковується, а що ні

Під нерухомий податок потрапляють об’єкти житлової і нежитлової нерухомості, у тому числі їх частини (п.п. 266.2.1 ПКУ).

Водночас у п.п. 266.2.2 ПКУ наведено перелік об’єктів нерухомості, які не можуть бути об’єктом оподаткування податком на нерухомість. Наведемо ті з них, що можуть бути у власності юросіб (див. таблицю).

Необ’єктна нерухомість юросіб

Характеристика необ’єктної нерухомості

Норма ПКУ

Об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади та місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку

П.п. «а» п.п. 266.2.2

Об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення

П.п. «б» п.п. 266.2.2

Гуртожитки

П.п. «г» п.п. 266.2.2

Об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах та/або в малих архітектурних формах та на ринках

П.п. «е» п.п. 266.2.2

Будівлі промисловості (код 125 Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000), що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких — промисловість, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку

П.п. «є» п.п. 266.2.2

Будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (код 1271 ДК 018-2000), які не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку

П.п. «ж» п.п. 266.2.2

Об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій осіб з інвалідністю та їх підприємств

П.п. «з» п.п. 266.2.2

Об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність

П.п. «и» п.п. 266.2.2

Будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг

П.п. «і» п.п. 266.2.2

Об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей тощо, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими

П.п. «ї» п.п. 266.2.2

Об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення тощо, які є неприбутковими

П.п. «й» п.п. 266.2.2

Об’єкти нежитлової нерухомості баз олімпійської та паралімпійської підготовки. Перелік таких баз затверджується КМУ

П.п. «к» п.п. 266.2.2

Об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані на тимчасово окупованій території. Звільнення надається у період з 14.04.2014 до 31 грудня року, в якому буде завершено антитерористичну операцію та/або операцію Об’єднаних сил

П. 38.6 підрозд. 10 розд. ХХ

Зверніть увагу! Власники необ’єктної нерухомості декларацію щодо таких об’єктів не подають (БЗ 106.07). Якщо ж у вас є і об’єктна, і необ’єктна нерухомість, то останню в декларації не зазначаєте.

Пільги з податку на нерухомість

Для юридичних осіб пільга усього одна. Її код за чинним Довідником № 106/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.01.2022,18010402 (див. БЗ 106.07). А її суть полягає в тому, що місцевим радам надано право встановлювати пільги з податку на нерухомість, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності юросіб, громадських об’єднань, благодійних та релігійних організацій.

Якщо ви пільговик, то не забудьте, що

нерухомість, на яку згідно з рішенням місцевої ради поширюються пільги, потрібно задекларувати

У цьому її відмінність від нерухомості, яка не є об’єктом оподаткування згідно з п.п. 266.2.2 ПКУ (див. вище).

База оподаткування

Нею є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його часток (п.п. 266.3.1 ПКУ).

За об’єктами житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, базу оподаткування такі особи обчислюють самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт (п.п. 266.3.3 ПКУ).

Ставки податку

За загальним правилом, ставки податку на нерухомість установлюють своїми рішеннями місцеві ради залежно від місця розташування (зональності) та типів об’єктів нерухомості (п.п. 266.5.1 ПКУ).

Максимальна величина ставки податку як для житлової, так і для нежитлової нерухомості не може перевищувати 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування. Отже, в абсолютному вираженні максимальний розмір ставки на сьогодні складає 97,50 грн. (6500 грн х 1,5 : 100).

При цьому про свої місцеві ставки ви повинні дізнатися з рішень органів місцевого самоврядування. Для полегшення цього завдання ДПСУ сформувала зведену інформацію* про встановлення ставок (а також пільг) місцевих податків та зборів, чинних з 01.01.2022, згідно з рішеннями, наданими місцевими радами.

* Див. за посиланням tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/stavki-mistsevih-podatkiv-ta-zboriv/

Суперставка. Маємо на увазі підвищену ставку в розмірі 25000 грн за квартири площею понад 300 кв. м і житлові будинки площею понад 500 кв. м, яка встановлена п.п. 266.7.11 ПКУ. Наразі ця норма стосується і юридичних осіб. Як відобразити в декларації суму податку, збільшену на 25 тис. грн за рік, якщо право власності на великогабаритний об’єкт нерухомості перейшло від одного власника до іншого протягом календарного року, див. у БЗ 106.07.

Як розрахувати/відзвітувати/сплатити?

Розраховуємо. Для цього базу оподаткування (тобто загальну площу кожного об’єкта нерухомості у кв. м) потрібно помножити на відповідну ставку в грн/кв. м і отримані результати скласти.

У підсумку матимемо загальну річну суму податку в гривнях за всіма об’єктами. Ділимо її на чотири рівні частини — стільки ви повинні сплачувати щокварталу. Залишилось тільки занести ці цифри в декларацію.

Складаємо декларацію. Звітність із податку на нерухоме майно подають за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 15.11.2018 № 897. Вона складається із власне декларації і двох додатків. У них окремо розраховують податкові зобов’язання щодо об’єктів житлової і нежитлової нерухомості.

Якщо у вас є об’єкти тільки одного типу (або житлові, або нежитлові), заповнюєте і подаєте лише один із додатків. При складанні звітної декларації вам знадобиться тільки розділ І кожного з додатків. У розділі ІІ проводять уточнення податкових зобов’язань, тож його наразі залишаєте порожнім.

Сума, що відображена в ряд. 3 додатків 1 та 2, щодо розміру річного податку буде перенесена до табличної частини декларації (ряд. 5.1 додатка 1 та ряд. 6.1 додатка 2).

Звітуємо. Платники податку — юридичні особи не пізніше 20 лютого звітного року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (п.п. 266.7.5 ПКУ). Останній день для подачі декларації з податку на нерухоме майно у цьому році — 21 лютого.

Сплачуємо. Податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування (п.п. 266.9.1 ПКУ) авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом (п.п. «б» п.п. 266.10.1 ПКУ).

Отже, останній день для сплати податку за І квартал 2022 року — 29.04.2022, за ІІ квартал — 29.07.2022, за ІІІ квартал — 31.10.2022, за IV квартал — 30.01.2023.

Приклад. Станом на 1 січня 2022 року у власності підприємства перебували квартира загальною площею 500 кв. м і офісне приміщення загальною площею 100 кв. м. За рішенням місцевої ради на 2022 рік установлені ставки податку на нерухомість у розмірі 1,5 % МЗП — за об’єкти житлової нерухомості та 1,0 % МЗП — за об’єкти нежитлової нерухомості.

Фрагмент заповненої декларації.

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент додатка 1 до нерухомої декларації на 2022 рік

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент додатка 2 до нерухомої декларації на 2022 рік

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі