Теми статей
Обрати теми

Заблоковані ПДВ-перерахункові РК

Павленко Олексій, податковий експерт
У січні цього року мали місце непоодинокі випадки блокування системою (СЕА ПДВ) у платників ПДВ мінусових розрахунків коригування (РК), які були складені за результатами річного перерахунку, проведеного відповідно до ст. 199 ПКУ. До нас на гарячу лінію звертались читачі із запитаннями щодо алгоритму дій у ситуаціях, коли відбулось таке блокування. Наведемо свої думки.

Питанням річного перерахунку ПДВ за ст. 199 ПКУ присвячений тематичний випуск «Податки & бухоблік», 2022, № 1-2.

За результатом такого перерахунку складаються РК до зведених ПН, що були виписані протягом минулого року, у зв’язку з коригуванням вхідного ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ. Реєстрацію перерахункових РК, які були складені на зменшення податкових зобов’язань, і було зупинено в деяких платників ПДВ. У квитанціях вказувалося, що реєстрація цих РК зупинена на підставі п. 6 Критеріїв ризиковості операцій.

РК та декларація за грудень-2021

Спочатку визначимося з питанням: чи потрібно було включати суми з цих заблокованих РК до декларації за грудень-2021? Адже цим теж жваво цікавилися наші читачі.

Деякі місцеві податківці тут фіскально роз’яснювали, що заблоковані перерахункові РК платник не має права включати у грудневу декларацію. А от коли їх розблокують/зареєструють, платник повинен подати уточнюючий розрахунок (УР) до декларації за грудень-2021. Вони посилались на «коригувальну» ст. 192 ПКУ. Але ця стаття тут ні до чого! І така позиція не має нічого спільного з нормативами.

Вважаємо, що тут має застосовуватись п. 199.5 ПКУ, у якому безапеляційно зазначено, що результати перерахунку сум податкових зобов’язань відображаються в податковій декларації за останній податковий період року.

До того ж ця фіскальна позиція не корелює і з підходом ДПСУ: у БЗ 101.24 чітко визначено, що перерахункові РК відображаються в останній декларації року незалежно від факту своєчасної/несвоєчасної їх реєстрації! Тому

відображення сум заблокованих перерахункових РК у декларації з ПДВ за грудень, та зокрема в додатку 6 до неї, вважаємо цілком законним

Законність блокування

Таке блокування мінусових перерахункових РК абсолютно незаконне. Як згадували, у квитанціях як підстава у відмові в реєстрації РК зазначений п. 6 Критеріїв ризиковості здійснення операцій. Ці Критерії, нагадаємо, є додатком 3 до Порядку зупинення ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165 (ср. ).

Але в п. 6 цих Критеріїв ідеться про зменшуючий РК до ПН, складеної постачальником товарів/послуг на неплатника ПДВ (!), та якщо подання РК для реєстрації в ЄРПН відбувається у строк, що перевищує 14 календарних днів із дня складення ПН. Як бачимо, нічого спільного цей критерій з нашою ситуацією не має, окрім того що строк між складанням зведених ПН та поданням РК для реєстрації перевищує згадані 14 днів (за винятком хіба що ПН та РК за грудень). Ніякий з інших діючих Критеріїв ризиковості для блокування мінусових перерахункових РК теж не підходить!

Тобто тут ми маємо справу з некоректно налаштованою програмою СЕА ПДВ та/або з ручним блокуванням таких РК у конкретних платників. Якщо б проблема була в програмі (наприклад, вона сприймає код отримувача «600000000000» так само, як «100000000000»), то мало б місце масове блокування таких РК. Тому причина, схоже, у випадкових програмних збоях (та/або в ручному блокуванні).

Розблокування

Розблоковувати чи ні? Враховуючи таке програмне свавілля, не варто було б перейматися розблокуванням цих РК та марнувати дефіцитний бухгалтерський час на такі дурниці. Адже

до кінця карантину ніяких санкцій вам за нереєстрацію цих РК в ЄРПН точно не загрожує

Однак не виключаємо, що після карантину фіскали стануть штрафувати за нереєстрацію і таких РК (відповідно до п. 1201.2 ПКУ5 % від обсягу постачання, але не більше 3400 грн). Але такі штрафи буде легко відбити шляхом оскарження (блокування ж незаконне)…

Незважаючи на те, чи станете ви розблоковувати такі РК, варто написати листи омбудсмену та голові ДПС (і копію — голові комісії ДПС центрального рівня з питань зупинки реєстрації ПН/РК). У цих листах викладіть факти незаконного блокування і висуньте вимоги до ДПС щодо наведення тут ладу (розблокувати РК, налагодити програму, покарати винних).

Щодо процесу розблокування. Але обережні бухгалтери, мабуть, займуться розблокуванням. До того ж сума розблокованих РК збільшить платнику регліміт, оскільки такі РК «підтягнуться» у СЕА до грудня-2021.

Податківці на гарячій лінії щодо подання документів для розблокування таких РК радять детально розписати, які платник здійснював оподатковані та пільгові операції і як він розраховував коефіцієнт. Це якесь глузування — але ж у фіскалів і так наявна в СЕА ПДВ та поданих деклараціях уся необхідна для такої перевірки інформація. Навіщо ж платникам її дублювати, марнуючи дорогий робочий час?!.

Тим не менше… Надішліть фіскалам тупе пояснення, чим була зумовлена за результатами річного перерахунку така зміна коефіцієнта (анти-ЧВ) та відповідне зменшення сум ПДВ за зведеними ПН, що складались за типами «08» та/або «09» протягом року.

Вільний приклад. «Згідно з пп. 199.4 та 199.5 ПКУ за підсумками календарного 2021 року нами було здійснено перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. Порівняно з 2020 роком частка використання товарів послуг, які частково використовувались в неоподатковуваних операціях (анти-ЧВ), у 2021 році зменшилась і за підсумками перерахунку склала «…%». Це підтверджується даними поданих до ДПС декларацій за звітні місяці 2021 року та розрахунками, наведеними у додатку 6 до декларації з ПДВ за грудень (копія додається). Нами відповідно були зроблені коригування зведених ПН, які складались протягом 2021 року на виконання ст. 199 ПКУ за кодом «2» та типом причини «08» (та/або «09»). РК, реєстрація якого була зупинена, був складений без якихось порушень — чітко відповідно до згаданих норм ПКУ. Зазначена у ньому сума зменшення ПДВ розрахована правильно, у чому ви можете самі переконатися, оскільки маєте усі необхідні для цього документи та дані. Наполегливо просимо зареєструвати заблокований РК!»

До цього, мабуть, варто додати копії: зведеної ПН, що коригується, додатка 6 до декларації за грудень тощо. Якщо витрат, за якими розподіляється ПДВ, у вас небагато, може, ще додайте копії якихось документів, за якими були «спільні» витрати (договори оренди, купівлі-продажу тощо). Чим більше «мотлоху», тим скоріше розблокують…

І таке — за кожним заблокованим РК!

Якщо ви провели це зменшення ПДВ за грудневою декларацією — усе добре. Якщо не провели і чекаєте розблокування/реєстрації РК, то можете подати УР і не чекаючи розблокування, адже, на нашу думку, декларація за грудень у цій частині складена вами неправильно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі