Теми статей
Обрати теми

Транспорт у ф. № 20-ОПП і його укрупнення

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство має у власності вантажні й легкові автомобілі. Щодо цих автомобілів було подано ф. № 20-ОПП одним рядком. Протягом 2021 року деякі з них було продано, натомість кілька інших придбано. Чи потрібно у зв’язку з цим подавати ф. № 20-ОПП про зміни?

Нагадаємо: за загальним правилом під час подання ф. № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації. Починаючи з 2020 року можна укрупнювати інформацію про однотипні автотранспортні засоби. За умови, що ці автівки не є пунктами торгівлі, громадського харчування або послуг. Достатньо повідомити про всі автівки одним рядком, зазначивши їх кількість у графі 12 ф. № 20-ОПП (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 75, с. 19).

Припустимо, що підприємство дійсно подало інформацію про всі свої автівки одним рядком у ф. № 20-ОПП. Що робити у випадку продажу кількох із цих автомобілів чи придбанні нових? Тут можливі два варіанти.

Варіант 1. Загальна кількість автомобілів не змінюється. Наприклад, якщо продано (або іншим чином вибуло з експлуатації) 5 автомобілів і на заміну їм придбано також 5 — ф. № 20-ОПП з інформацією про зміни подавати не потрібно. Адже, по суті, ніяка інформація про укрупнений об’єкт оподаткування «автотранспорт» не змінюється. Просто у структурі цього укрупненого об’єкта одні автомобілі замінюють іншими.

Варіант 2. Загальна кількість автомобілів збільшується чи зменшується. У такому випадку ф. № 20-ОПП з інформацією про зміни доведеться подати. Адже фактично змінюється ключова характеристика укрупненого об’єкта «автотранспорт» — кількість автомобілів.

Приклад. Підприємство, зареєстроване на території Новобаварського р-ну м. Харкова, станом на вересень 2020 року мало 25 вантажних і 10 легкових авто. У лютому 2022 року: (1) продано 5 вантажних і 3 легкових авто; (2) придбано 17 вантажних і 7 легкових авто.

Нескладний підрахунок покаже нам, що станом на вересень 2020 року у підприємства було загалом 35 легкових і вантажних автомобілів. Станом на лютий 2022 року вантажних автомобілів стало 37 (25 - 5 + 17), а легкових — 14 (10 - 3 + 7). Тобто загалом у підприємства на листопад 2021 року замість 35 стало 51 автомобіль. У такому разі ф. № 20-ОПП заповнюється так, як показано на рисунку.

img 1

Фрагмент заповнення ф. № 20-ОПП щодо авто (вересень 2020 року)

img 2

Фрагмент заповнення ф. № 20-ОПП щодо автомобілів (лютий 2022 року)

Як бачите, коли змінюється лише кількість автомобілів, розукрупнювати створений укрупнений об’єкт не потрібно. Достатньо лише подати ф. № 20-ОПП з інформацією про зміни в укрупненому об’єкті. А єдиною зміною фактично буде оновлена інформація про кількість автівок у графі 12. Подаємо ф. № 20-ОПП кожного разу, коли кількість автівок змінюється. Ну і принагідно у графі 6 код за КОАТУУ замінюємо на нині актуальний код за КАТОТТГ (див.: cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/553925.html). Причому зазначати слід код останнього рівня деталізації (БЗ 116.11). Тобто в містах з районним поділом це — код району в місті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі