Теми статей
Обрати теми

Послуги від ФОП групи 2: ДПСУ пояснює

Нестеренко Максим, податковий експерт
Лист ДПСУ від 13.01.2022 № 5/ІПК/99-00-04-03-03-06

Незважаючи на те що ІПК надається стосовно правовідносин 2021 року (про що прямо сказано в самому листі), її висновки актуальні в 2022 році. Адже правила роботи у групі 2 в цілому залишилися незмінними. Єдина зміна — з 01.01.2022 заборонено працювати у групі 2 тим ФОП, які надають послуги з доступу в Інтернет (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 104, с. 12).

Висновок документа

ФОП групи 2, уклавши договір надання послуг з юрособою — платником податку на прибуток:

— не порушує вимог ПКУ, якщо отримав аванс і повернув його, не надаючи послугу;

— порушує вимоги ПКУ, якщо надав послугу за таким договором, незалежно від того, що договір згодом було розірвано

ФОП групи 2 уклав договір про надання послуг з юрособою — платником податку на прибуток. Під ці послуги ФОП отримав від юрособи аванс, але послуги так і не надав. Натомість ФОП повернув юрособі кошти, отримані як аванс. Чи є тут порушення п.п. 2 п. 291.4 ПКУ і чи повинен ФОП переходити на загальну систему згідно з п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ?

Відповідь податківців: порушення є, коли: (1) укладено договір про надання послуг із загальносистемником; (2) послуги фактично надано загальносистемнику. Тут, звичайно, будь-яке подальше розірвання договору ні на що не вливає. Та і як можна розірвати договір, якщо послугу вже фактично надано? Адже послуга — це не товар, який можна відвантажити і повернути назад. Послуга безповоротно споживається у процесі надання (ст. 901 ЦКУ).

А от повернути аванс за ненадану послугу цілком можливо. Чи порушив умови роботи на ЄП ФОП групи 2, який отримав від загальносистемника попередню оплату за послуги, але послуги фактично не надав і повернув гроші замовнику? Податківці відповідають: ні. Якщо послугу не надано, умови роботи у групі 2 не порушено.

Такий висновок випливає і з інших роз’яснень податківців. Зокрема, податківці допускали навіть оплату фактично наданих послуг юрособою-загальносистемником за умови, що отримувачем цих послуг буде фізособа (БЗ 107.01.01). Тобто ключовим є власне факт надання послуг загальносистемнику. Якщо послуги йому не надавалися, умови роботи у групі 2 не порушено. Незалежно від того, чи платив загальносистемник гроші за такі послуги.

Висновок документа

Якщо ФОП групи 2 надає послуги загальносистемнику, порушення ПКУ є, незалежно від того, на якій системі оподаткування цей загальносистемник перебував на момент оплати послуг

Чи порушено п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, якщо ФОП отримав аванс від єдиноподатника, а на момент надання послуг їх отримувач перейшов на загальну систему? Податківці відповідають: має значення статус отримувача послуг.

ДПСУ й раніше підтверджувала цей висновок. Наприклад, у БЗ 107.01.02 розглядалася зворотна ситуація: ФОП групи 2 надав послуги єдиноподатнику, а той оплатив ці послуги вже після переходу на загальну систему. Податківці відповіли: порушення ПКУ немає. Докладніше — у «Податки & бухоблік», 2020, № 91, с. 12 і 13.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі