Теми статей
Обрати теми

До статистики — малу, податківцям — мікро-?!

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Завжди подаю до статистики річну фінансову звітність малого підприємства згідно з НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність» одночасно з поданням податківцям у складі декларації з податку на прибуток. Але зараз є необхідність подати на запит банку фінзітність раніше — 17.02.2022. Чи можна буде «прив’язати» уже подану фінзвітність до прибуткової декларації або треба буде повторно окремо заповнювати ще один (аналогічний) набір фінзвітності в пакеті з нею? Уточню: в електронному кабінеті мені пропонують здати фінзвітність як мікропідприємству. Але я подаю фінзвітність малого підприємства поквартально і відповідно за рік здам у такому ж форматі. Чи дійсно треба для статистики здати фінзвітність малого підприємства, а фіскалам подати пакетом прибуткову декларацію з мікрофінзвітністю?

Якщо фінзвітність до статистики в електронному вигляді ви відправили раніше, ніж прибуткову декларацію в податкову, перейматися із цього приводу не варто. Не треба і повторно подавати фінзвітність фіскалам. Адже фінзвітність в електронному вигляді для її подання до статистики і податківцям формують, використовуючи формати з першою літерою «S». Така фінзвітність з ідентифікатором «S» потрапляє відразу двом адресатам. Хоча квитанція № 2 надходить від органу статистики (див. БЗ 102.20.02). Потім при поданні декларації з податку на прибуток ви просто проставите відмітки «+» про комплект поданої фінансової звітності (про конкретні форми) у відповідних клітинках її заключної частини.

Для електронної фінзвітності, яку надсилають тільки податківцям, використовують форми з першою літерою «J». Тоді квитанцію № 2 надсилають уже самі фіскали. Технічно ви можете відправити податківцям ще й мікрофінзвітність з ідентифікатором «J» — програма це дозволяє. Але робити так ми не радимо.

Судячи із запитання, ваше підприємство належить до категорії малих (про критерії розмежування підприємств див. «Податки & бухоблік», 2021, № 102, с. 2). Чим відгукнеться, якщо разом із декларацією з податку на прибуток подати фінзвітність не за тією формою (наприклад, як у вашому випадку, форми № 1-мс і № 2-мс замість № 1-м і № 2-м)?

Вважаємо, якщо ви отримаєте обидві квитанції і за 5 наступних робочих днів податківці не відмовлять у прийнятті (п. 49.11 ПКУ), то вже не можна стверджувати, що обов’язок подання декларації не виконано («Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 11). Але навіть якщо податківці і вважатимуть декларацію неподаною, штрафи до кінця карантину за такі порушення до прибутківців не застосовуються.

Проте при поданні фіскалам фінзвітності з різними ідентифікаторами є висока ймовірність того, що прибуткову декларацію вони визнають неподаною, оскільки в них буде в наявності два комплекти фінзвітності різного формату. Заявлять, мовляв, проставили відмітки не про ті форми, а отже, фінзвітність до прибуткової декларації не додали. Тому ситуація з поданням податківцям двох комплектів різноформатної фінзвітності, на наш погляд, неприйнятна.

Як справедливо зауважив Держстат (див. ess.ukrstat.gov.ua/), склад і періодичність подання фінзвітності респонденти-юрособи визначають згідно із Законом про бухоблік*, Порядком № 419**, НП(С)БО і МСФЗ. Тобто податківці не можуть наказувати підприємству, у якому форматі йому подавати фінзвітність. Це вирішує саме підприємство виходячи зі своєї приналежності до відповідної класифікаційної групи. Тим більше що за бажанням будь-який із малюків може подати замість скороченої фінзвітності її повний комплект (п. 2 розд. II НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»).

* Закон України «Про бухоблік та фінзвітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

** Порядок подання фінзвітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 № 419.

Ну а взагалі, краще подавати свої фінзвітні форми і не реагувати на рекомендації податківців. Тоді жодних проблем не виникне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі