Теми статей
Обрати теми

Перевірки в карантин: які можна?

Адамович Наталія, податковий експерт
Карантин торкнувся і перевірок. Причому не лише податкових. Певні перевірки і зовсім заборонені, а деякі з них проводяться як виняток. Причому частина ще й завдяки не зовсім законній постанові № 89. Тож розпочнемо саме з того, які перевірки дозволені в карантин, кого і коли можуть перевірити та як на такі перевірки реагувати.

Мораторій: період дії

Мораторій (тобто заборона) на проведення перевірок податковими органами встановлений п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Причому, за загальною ідеєю, мораторій стосується не лише перевірок дотримання податкового законодавства, але й тих перевірок, предметом яких є дотримання іншого законодавства, контроль за яким покладений на податкову (наприклад, РРО-законодавства).

Період дії мораторію: з 18.03.2020 по останній календарний день (включно) місяця, в якому завершиться дія загальнонаціонального карантину. Поки карантин продовжений до 31.03.2022 (див. постанову КМУ від 15.12.2021 № 1336). Тобто мораторій на перевірки діятиме як мінімум до цієї дати.

Заборонені перевірки

Карантинний мораторій поширюється на дві категорії податкових перевірок — документальні (планові і позапланові) та фактичні перевірки. Охарактеризуємо кожну з цих категорій. Для зручності наведемо інформацію в таблиці.

Перевірки, на які діє карантинна заборона

Вид перевірки

Характеристика

Документальна планова

Тут мова йде про перевірки, які податківці проводять на підставі плану-графіка на поточний рік (п. 77.1 ПКУ). Мораторій відповідно до ПКУ стосується усіх без винятку документальних планових перевірок, які згідно з планом-графіком повинні були проводитися в період дії мораторію. Після закінчення карантину ці перевірки включать в оновлений план-графік. Детально див. «Планові перевірки: про що треба знати?» цього номера.

Водночас постанова № 89 фактично усупереч нормі ПКУ дозволяє проводити документальні планові перевірки юридичних осіб

Документальна позапланова

Це перевірки, які проводяться за наявності хоча б однієї з підстав, перерахованих у п. 78.1 ПКУ. Власне, ПКУ робить із цього правила тільки два позакарантинних винятки — дозволяючи проводити перевірки за підставами, визначеними в пп. 78.1.7 і 78.1.8 ПКУ (див. підрозділ статті «Дозволені перевірки»).

Водночас деякі документальні позапланові перевірки дозволяє скандальна постанова № 89 (див. підрозділ статті «Додаткові перевірки від КМУ»)

Фактична

Це перевірки, які проводяться без попередження платників згідно зі ст. 80 ПКУ. Із цього правила, власне, ПКУ робить низку винятків (див. наступний підрозділ статті). Що стосується постанови № 89, то вона додаткових винятків для фактичних перевірок не встановлює. Хіба що дозволяє завершити по юрособах ті перевірки, які мораторій обірвав 18.03.2020

Дозволені перевірки

Незважаючи на мораторій, п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлює тут низку винятків, коли платника все-таки можуть перевірити. До числа тих, що не потрапили під карантинний мораторій, увійшли такі види перевірок.

Камеральні. Нагадаємо: такі перевірки проводять виключно у приміщенні органу ДПС. Під камералку потрапляє вся податкова звітність суцільним порядком при кожному поданні (без спецдозволу і направлення). Проводяться протягом 30 календарних днів, наступних за граничним днем подання звітності (при несвоєчасному поданні — за фактичним днем подання).

Документальні позапланові перевірки:

1) за зверненням платників. Щоправда, щоб така перевірка відбулася, для цього платник повинен самостійно написати заяву про проведення перевірки і подати її у свою податкову за місцем обліку. Особливої форми такої заяви немає — вона подається в довільній формі. Сама ж перевірка проводиться після ухвалення рішення контролюючим органом, яке оформляється наказом (БЗ 130.03). Водночас будьте обережні у спілкуванні з податківцями, які обіцяють легку перевірку. І перш ніж складати заяву, врахуйте такі моменти:

— якщо думаєте своєю заявою прискорити проведення перевірки ліквідовуваного ФОП, то нічого з цього не вийде. Податківці навряд чи відразу ж на ваше звернення прийдуть із перевіркою. Як вони пояснюють (див. БЗ 130.03), строк ухвалення рішення про призначення документальної позапланової перевірки за заявою платника податків ПКУ не визначений. Тому чекати такого рішення можна довго;

— якщо напишете заяву на перевірку — перевіряти прийдуть однозначно. Хоча без звернення у деяких платників є шанс не потрапити в поле перевірочного зору (особливо ця проблема актуальна для ФОП, що закриваються, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 68, с. 9).

Якщо перевірка за зверненням все-таки відбудеться, то, враховуючи норми п. 78.2 ПКУ, податківці вже не можуть прийти за пп. 78.1.1, 78.1.4, 78.1.8 ПКУ з перевіркою тих же питань, які вже перевірялися у рамках вашого звернення;

2) у разі реорганізації/ліквідації/банкрутства. Проводяться при реорганізації юрособи (окрім перетворення), ліквідації ФОП, юрособи або її філії чи представництва, зняття з обліку через банкрутство (п.п. 78.1.7 ПКУ);

3) у разі бюджетного відшкодування/від’ємного значення вище 100 тис. грн (п.п. 78.1.8 ПКУ). Детальніше про ці перевірки «Перевірки бюджетного відшкодування: після 01.01.2022». При цьому врахуйте: втрата/відсутність документів на строки проведення цих перевірок тепер не впливають (п. 44.5 ПКУ). Не надані на запит податківців документи вважатимуться відсутніми (див. інформлист ДПСУ № 2/2022).

Фактичні перевірки з приводу:

1) обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, спирту, алкоголю і тютюнових виробів;

2) цільового використання платниками пального і спирту;

3) обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками;

4) здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкоголю, тютюнових виробів, пального, за підставами, визначеними пп. 80.2.2, 80.2.3 і 80.2.5 ПКУ. Тобто, прийшовши до вас із фактичною перевіркою сфери виробництва і обігу спирту, алкоголю, тютюну тощо, можуть охопити перевіркою ще й те, що зазначено як предмет перевірки в пп. 80.2.2, 80.2.3 і 80.2.5 ПКУ (наприклад, за п.п. 80.2.2 ПКУ — порушення платником порядку проведення розрахункових і касових операцій).

Ці винятки визначені ПКУ, і підстав сумніватися в законності перевірок із зазначених питань під час карантину немає.

Врахуйте: провести дозволені камеральні, документальні (планові або позапланові) і фактичні перевірки можуть лише контролюючі органи обласного і центрального рівнів ДПС (див. БЗ 130.01).

Додаткові перевірки від КМУ

На додаток до дозволених ПКУ перевірок Кабмін видав постанову № 89, якою дав зелене світло деяким документальним перевіркам, які не названі серед винятків із п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Врахуйте, такі додаткові перевірки поширюються виключно на юросіб. А ФОП дія постанови № 89 не зачіпає.

Серед додаткових перевірок юросіб, дозволених Кабміном на період карантину, зазначені:

1) тимчасово призупинені усі документальні і фактичні перевірки, які були розпочаті до карантину (до 18.03.2020) і не завершені;

2) планові перевірки (дотримуючись п. 77.4 ПКУ). Хоча в нормі буквально вказано, що йдеться про перевірки, право проведення яких виникає при дотриманні правил з п. 77.4 ПКУ (пункт стосується направлення повідомлення перед плановою перевіркою);

3) документальні позапланові перевірки:

за пп. 78.1.1 і 78.1.4 ПКУ (щодо юросіб із «ризикового» переліку, які сформували податковий кредит). Причому йдеться не про перелік ризикових платників ПДВ і ризиковості за Порядком № 524. Мається на увазі перелік, складений спеціальною Тимчасовою слідчою комісією ВРУ.

Нагадаємо: п.п. 78.1.1 ПКУ спрацьовує як підстава для позапланової документальної перевірки у тому випадку, якщо податківці отримали інформацію про порушення законодавства, дотримання якого входить до зони їх контролю (а з 01.01.2022 — й ще інформацію про порушення платником податків законодавства у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення), і з цієї причини направили платнику податків запит, а той не надав письмове пояснення протягом відведених 15 робочих днів.

Підпункт 78.1.4 ПКУ спрацьовує як підстава позапланової перевірки, якщо податківці виявлять недостовірність даних у поданих деклараціях, а платник не надав пояснення і їх документальне підтвердження на запит податківців протягом відведених 15 робочих днів.

Так от, строго кажучи, прийти з позаплановою перевіркою на підставі пп. 78.1.1 і 78.1.4 ПКУ податківці не можуть. Як ми вже сказали, право на них виникає тоді, коли платник не надав відповідь на запит протягом 15 робочих днів після його отримання. Проте ці строки були призупинені у зв’язку з карантином (п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)*. Тому навіть якщо відповідь не надійде протягом 15 робочих днів після отримання запиту, то умова для перевірки «відсутність відповіді» не спрацює!

* Детальніше про запити в період карантину див. «Надійшов фіскальний запит: що робити?» цього номера.

щодо порушення граничних строків ЗЕД-розрахунків;

— санкціоновані унаслідок виправлення вищою за рівнем податковою нижчих за рівнем колег (п.п. 78.1.12 ПКУ);

— пов’язані з трансфертним ціноутворенням (пп. 78.1.14, 78.1.15 і 78.1.16 ПКУ).

Ще раз повторимо: усі ці перевірки заборонені до закінчення мораторію згідно з ПКУ, проте водночас постанова № 89 дозволяє їх проводити з 09.02.2021. Ми вважаємо, що Кабмін своєю постановою не мав права звужувати сферу дії закону.

Як же бути платникові? Можна або не допускати перевіряючих до додаткових перевірок КМУ, але при цьому пам’ятати про ризик арешту майна, або ж допустити перевіряючих, але потім оскаржити податкове повідомлення-рішення, винесене на підставі такої перевірки. Правда буде на вашому боці, тим більше постанову № 89 нещодавно під сумнів поставив і суд**, тож ви без зусиль відстоїте незаконність проведеної у вас додаткової перевірки від КМУ.

** buhgalter911.com/uk/news/news-1063535.html

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі