Теми статей
Обрати теми

Чи можна знімати перевірку на відео?

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
У принципі, таке запитання не так часто й зустрічається. Але воно набуло актуальності з початку 2022 року. Адже в ПКУ з’явилися норми про право податківців і платників фіксувати хід перевірки за допомогою фото, відео й аудіо! Як це ноу-хау має працювати? Зараз розповімо.

З 01.01.2022 у ПКУ з’явилися дві норми:

— право податківців відкрито застосовувати техприлади з функцією фото- і кінозйомки, відеозапису, засоби фото- і кінозйомки, відеозапису; відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відеофіксацію, накопичувати цю інформацію під час проведення перевірок (п.п. 20.1.48 ПКУ);

— аналогічне право платника (п.п. 17.1.17 ПКУ).

І тут, по-перше, аудіо-, відео- або звукофіксація як з боку платника, так і з боку перевіряючих має бути відкритою. Тобто про її проведення сторони повинні попереджати. Особливо, вважаємо, краще це зробити платникові, коли в будівлях госпсуб’єкта є своє відеоспостереження.

Відкритість різноманітної фіксації підкреслили і податківці в інформаційному листі від 01.02.2022 № 2/2022.

По-друге,

відмовити в фото-, відео-, аудіо- та іншій фіксації буде не можна як податківцям, так і платникам податків

Норми ст. 307 ЦКУ, які дозволяють фото-, відео- та іншу фіксацію тільки з дозволу фізособи, тут не працюватимуть. Бо в ч. 3 ст. 307 ЦКУ зазначено, що зйомка фізособи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку без згоди може проводитися у випадках, установлених законом.

По-третє, права платника і податківців, що стосуються фото-, відео- та іншої фіксації, виникають з 01.01.2022. Скористатися ними обидві сторони процесу можуть навіть під час перевірок, що почалися до цієї дати і тривають після 01.01.2022. Про це фіскали також зазначають в інформаційному листі від 01.02.2022 № 2/2022.

Хоча платники і раніше могли фіксувати таким чином процес перевірки (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 46, с. 23).

По-четверте, правом на фото-, відео- та аудіофіксацію можна скористатися під час будь-яких податкових перевірок.

По-п’яте, усі матеріали, зібрані таким чином податківцями, додаватимуться до матеріалів перевірки (п.п. 83.1.7 ПКУ). А ось результати фото-, відео- та аудіофіксації платників можна буде використати в процесі оскарження дій і рішень фіскалів. Причому визнаватися вони будуть у тому числі на етапі адміноскарження.*

* Детальніше про оскарження див. «Оскаржуємо результати податкової перевірки» цього номера.

По-шосте, фото-, відео- та інша фіксація — це право, а не обов’язок! Як для платника, так і для податківців. Тобто камера або диктофон у руках того ж податківця може бути не завжди.

І нарешті, по-сьоме ☺, якщо ми говоримо про мультимедійні матеріали як про доказ у суді, то там є спеціальні правила для їх оформлення (§ 1, 5 гл. 5 розд. І КАСУ). Тобто для того щоб на них спиратися, треба ще правильно їх оформити! І не факт, що з першого разу, наприклад, фіскалам це вдаватиметься правильно. Проте практика, безумовно, покаже.

До того ж якщо йдеться, наприклад, про аудіозапис, то можна поставити під сумнів те, чиї голоси там зафіксовані. У такому разі в суді допоможе тільки експертиза (так, як це відбувається у цивільному процесі, див. постанову ВС від 25.08.2020 у справі № 553/1268/15-ц // reyestr.court.gov.ua/Review/91260411).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі