Теми статей
Обрати теми

Річне звітування при зміні групи

Вишневський Михайло, податковий експерт
Доволі часто підприємці протягом року змінюють групу ЄП. Причин такої зміни доволі багато. Найчастіше це відбувається через те, що розмір отриманого доходу за певний період не вписується в граничні межі доходу, які дають право перебувати у певній групі ЄП. Про те, як ФОП-спрощенцям відзвітувати у випадку зміни групи ЄП, поговоримо далі.

Строки звітування

Основи. Про те, що ФОП може самостійно змінити протягом року групу ЄП, прописано у п.п. 298.1.5 ПКУ. Звичайно ж, зробити це він може тільки в тому випадку, якщо його дохід і вид діяльності відповідають вимогам, установленим для новообраної групи. Докладніше про вимоги для кожної групи і правила їх зміни читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 94.

При зміні групи ЄП, як із молодшої на старшу, так і навпаки, ФОП подаватиме ЄП-декларацію за підсумками того періоду, протягом якого він працював у попередній групі. Адже доходи, отримані в кожній групі, у декларації мають відображатися окремо (п.п. 296.5.1 ПКУ).

ФОП груп 1 та 2. Незважаючи на те, що для ФОП-спрощенців груп 1 та 2 установлений виключно річний звітний період, у випадку зміни групи протягом року вони мають звітувати в інші строки, а саме у квартальні (п.п. 296.5.1 ПКУ).

Тобто ті ФОП груп 1 та 2, які протягом року змінили групу (ФОП групи 1 перейшли у групу 2 чи 3, а ФОП групи 2 — у групу 1 чи 3), повинні у квартальні строки, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, в якому подано заяву на перехід в іншу групу, подати ЄП-декларацію і задекларувати в ній суму отриманого доходу за період перебування у відповідній групі (п.п. 296.5.1 ПКУ).

Далі ФОП звітує за той період, який установлено для групи, в яку він перейшов

Якщо група 3, то робить він це щокварталу. Якщо ФОП перейде в групу 1 чи 2, то здається, що слід звітувати після переходу тільки в річні строки. Але це не зовсім так. Зокрема, у випадку, коли за результатами роботи у IV кварталі дохід ФОП перевищить межу, яка надає право перебувати у групі 1 чи 2, йому доведеться звітувати не в річні, а у квартальні строки.

ФОП групи 3. Для ФОП групи 3 звітним періодом є квартал. Тому якщо ФОП групи 3 змінює групу (переходить у групу 2 чи 1), він при переході в іншу групу просто має подати у квартальні строки ЄП-декларацію за той квартал, в якому він подав заяву на зміну групи.

Далі він звітуватиме за той період, який установлено для його нової групи. Тобто якщо він подав заяву на перехід у групу 1 чи 2 у ІІ кварталі, то за ІІ квартал він востаннє має відзвітувати у квартальні строки, а вже потім має подати річну декларацію в річні строки і відзвітувати в ній за суму отриманого доходу, перебуваючи в новій групі (1 чи 2). Хоча коли за рік розмір доходу перевищить граничну межу для певної групи (1 чи 2), то доведеться звітувати уже у квартальні строки.

Заповнення декларації

Основи. Заповнити декларацію, якщо ФОП тільки змінив групу, не складно. У ній він просто наводить дані про суму отриманого доходу на старій групі ЄП.

Проблеми виникають у випадку, коли ФОП, перейшовши в іншу групу протягом року, починає заповнювати декларацію за період роботи у новій групі. А саме відразу виникає запитання: чи слід відображати в ній дохід, отриманий за час перебування в старій групі?

Такі дані відображати потрібно. Річ у тому, що

декларація призначена не тільки щоб рахувати ЄП, але й щоб визначити право перебувати на ЄП у наступному році (п. 292.14 ПКУ)

Тому після переходу в іншу групу ФОП усе одно доведеться в одній декларації, яку він подаватиме за час роботи в новій групі, вказувати усі доходи, отримані протягом року (хай навіть у різних групах).

Добре, що у ЄП-декларації свій окремий розділ відведений для доходів, зароблених у кожній окремій групі (див. «Річна ЄП-декларація: від складання до подання» цього номера).

ФОП груп 1 та 2. Якщо ФОП протягом року змінював групу 1 на 2 чи навпаки 2 на 1, то проблем із заповненням наприкінці року декларації виникнути не повинно, оскільки дані про розмір доходу на одній групі не відображається в даних про суму доходу, отриманого в іншій. Вони зустрічаються тільки в загальному рядку, в якому відображають суму доходу за рік.

ФОП, який змінив групу 1 на 2 і навпаки, має заповнити розділи ІІ та ІІІ, в яких покаже:

— у таблиці, що йде на початку розділу, — розмір нарахованого авансового внеску за період, коли ФОП перебував на групі 1 чи 2 ЄП;

— у ряд. 01 розд. ІІ та ряд. 03 розд. ІІІ — суму доходу, отриману в межах граничної межі, яка дала право бути ФОП на групі 1 чи 2;

— у ряд. 02 розд. ІІ та ряд. 04 розд. ІІІ — суму доходу, яка перевищує граничну межу доходу, що дає право перебувати у групі 1 чи 2 ЄП і з якої ФОП мав сплатити ЄП за підвищеною ставкою — 15 % (пп. 293.5 та 293.8 ПКУ).

Також ФОП заповнює ряд. 08 розд. V, в якому показує суму отриманого доходу за рік.

Можливо, доведеться заповнити у розд. V:

— ряд. 09. Його заповнюють, якщо протягом року перевищено граничну межу доходу, що дає право працювати у певній групі ЄП;

— ряд. 12, в який переносять дані із ряд. 09 про суму нарахованого податку з перевищення граничного доходу за рік;

— ряд. 13, в якому показують суму податку із перевищення граничного доходу, що був сплачений у минулих періодах року;

— ряд. 14 буде заповнений, тільки коли ФОП у ІV кварталі перевищив граничну межу доходу. Для заповнення цього рядка слід знайти різницю даних ряд. 12 та 13.

ФОП групи 3. Якщо протягом року ФОП перейшов у групу 3 з інших груп, то йому, крім розд. ІІ та/або ІІІ, слід заповнити й розд. IV. У ньому слід відобразити розмір отриманого доходу саме при перебуванні в цій групі.

Також слід заповнити і розд. V, в якому у:

— ряд. 08 показуєте суму отриманого доходу за рік на всіх групах;

— ряд. 09 відображаєте суму ЄП, розраховану за ставкою 15 %, із доходів, що перевищили граничну межу при роботі протягом року у всіх групах;

— ряд. 10 та/або 11 вказуєте суму податку виходячи з доходів, отриманих на групі 3 ЄП;

— ряд. 12 показуєте суму нарахованого ЄП з початку року на групі 3 і через перевищення граничної межі доходу, встановленої для певної групи;

— ряд. 13 відображаєте суму сплаченого ЄП за минулі періоди року на групі 3 ЄП і через перевищення граничної межі доходу (ряд. 12 попередньої ЄП-декларації за рік);

— ряд. 14 вказують суму ЄП, що підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного періоду. Визначають як різницю ряд. 12 та 13 цього розділу.

Приклад. ФОП у 2021 році змінював групи ЄП:

— перші три квартали 2021 року працював у групі 2 ЄП, отримав дохід у розмірі 5,020 млн грн. Ставка податку 20 % від розміру МЗП. У ІІІ кварталі він перевищив граничний розмір доходу (на 16 тис. грн) і перейшов з IV кварталу 2021 року на групу 3 ЄП без сплати ПДВ. Відповідно була здана ЄП-декларація за ІІІ квартал 2021 року у квартальні строки і сплачений ЄП із суми перевищення граничного обсягу за підвищеною ставкою в розмірі 2400 грн (16000 грн х 15 %);

— у IV кварталі 2021 року ФОП працював на групі 3 і отримав дохід у сумі 1,5 млн грн.

Загальна сума доходу за весь 2021 рік становить 6,520 млн грн.

Приклад заповнення ЄП-декларації за 2021 рік наведено нижче.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі