Теми статей
Обрати теми

Загальносистемник із громадянським доходом: коли подати деку?

Адамович Наталія, податковий експерт
У ФОП на загальній системі, крім підприємницького доходу, є і громадянський, з якого треба сплатити ПДФО і ВЗ. Чи можна підприємницькі і громадянські доходи задекларувати окремо? Або ж усі доходи декларувати у строки, передбачені для подання декларації ФОП? Давайте розберемося зі строками.

Запитання виникло неспроста. Річ у тому, що для ФОП на загальній системі установлені більш стислі строки подання річної декларації, ніж для звичайних фізичних осіб:

ФОП зобов’язані подати декларацію за 2021 рік не пізніше за 9 лютого 2022 року;

звичайні громадяни можуть «розгойдуватися» аж до 1 травня 2022 року!

Але, незважаючи на це, слід урахувати один нюанс. Заповнюючи річну декларацію про доходи, ФОП-загальносистемник має декларувати підприємницькі, інші (громадянські) доходи, а також суму податкової знижки (за наявності) — в одній декларації (п. 177.11 ПКУ). Ніяких винятків немає. На це звертають увагу і податківці (див. БЗ 104.09). Одну загальну декларацію повинні подавати і «сплячі», і збиткові ФОП. Усі доходи мають бути задекларовані у строки подання декларації ФОП.

Здавалося б, у чому проблема? Подай собі раніше загальну декларацію до 09.02.2022 (включно) — і спи спокійно. Але весь «фокус» у строках сплати зобов’язань за ПДФО і ВЗ. Для ФОП граничний строк сплати податкових зобов’язань із задекларованих доходів (як підприємницьких, так і громадянських) 2021 року — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації, тобто 21.02.2019 (п. 57.1 ПКУ). При цьому звичайні громадяни мають право погасити зобов’язання 2021 року за ПДФО і ВЗ до 01.08.2022.

Практикувати з поданням двох звітних декларацій — однієї не пізніше за 9 лютого тільки з підприємницькими доходами, другої до 1 травня лише з громадянськими — не радимо.

Чому? Другу (тобто громадянську) декларацію у ФОП просто не приймуть. При цьому неважливо, яким способом вона буде подана: особисто, поштою, в електронному вигляді. Підстава — звітна декларація за цією фізичною особою уже вважається поданою. І як результат у ФОП залишаться незадекларовані громадянські доходи.

Щоправда, навіть у цій ситуації ФОП, який задекларував за 2021 рік тільки підприємницькі доходи, має шанс виправитися і навіть практично сухим вийти з води (зважаючи на карантинний мораторій на деякі штрафи).

Варіант 1. Граничний строк подання підприємницької декларації 2021 року (09.02.2022) не сплив. У такому разі ФОП зможе сформувати і відправити декларацію зі статусом «Звітна нова» вже з громадянським доходом. Це безштрафний варіант, навіть поза карантином.

Варіант 2. Граничний строк подання декларації пропущений. Тоді можна подати уточнюючу декларацію про доходи, куди і включити відомості про незадекларований громадянський дохід. При цьому майте на увазі: виправляючи під час карантину помилку, яка призвела до заниження податкових зобов’язань з ПДФО і ВЗ, в уточнюючій декларації ані самоштраф (3 % від суми недоплати), ані пеню розраховувати не треба.

Для ФОП головне — до закінчення карантину (поки до 31.03.2022) сплатити суму «забутих» податкових зобов’язань. Податківці вважають, що самоштрафу і пені не буде, тільки якщо карантинні помилки виправити до завершення карантину (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 98). Єдине, у такому разі до ФОП можуть застосувати скромний адмінштраф за ст. 1641 КУпАП у розмірі від 51 до 136 грн. (за внесення в декларацію викривлених даних).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі