Теми статей
Обрати теми

З’єднаний/поєднаний РРО: фантазії фіскалів

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДПСУ від 14.12.2021 № 4636/ІПК/99-00-07-05-01-06

Висновок документа

Лише у випадку, якщо суб’єкт господарювання використовує РРО, що має зовнішній модем, і такий РРО не з’єднаний із POS-терміналом, рядки 11 — 18 фіскального чека не заповнюються

Загальна проблема. Чи можна проводити розрахунки через РРО та POS-термінал, не поєднаний (не з’єднаний) з РРО, якщо розрахунковий документ не містить інформацію про застосування електронного платіжного засобу (ЕПЗ) (рядки 11 — 18 фіскального чека), а така інформація міститься у сліпі (квитанції) POS-термінала? Для повноти картини нагадаємо, що рядки 11 — 18 — це так звані карткові реквізити чека з технічною інформацією на кшталт «ідентифікатор еквайра та торговця», «ідентифікатор платіжного пристрою», «код авторизації та/або код транзакції в платіжній системі» тощо.

Позиція фіскалів до появи цього листа. По-перше, вони наполягали на цілковитій обов’язковості з’єднання/поєднання РРО і POS-термінала. По-друге, якщо споживач розрахувався ЕПЗ (простіше кажучи, карткою), у будь-якому разі хотіли бачити у фіскальному чеку рядки 11 — 18 (див., наприклад, лист ДПСУ від 17.06.2021 № 2480/ІПК/99-00-07-05-01-06 // «Податки & бухоблік», 2021, № 55, с. 25).

Наша позиція. Оскільки законодавство не вимагає забезпечити 100 % інтеграцію РРО і POS-термінала, то робити це чи ні — вирішувати вам. При цьому карткові реквізити мають бути тільки у чеках РРО, з’єднаних/поєднаних із POS-терміналом.

Здавалося б, більше говорити нема про що. Однак час від часу з’являються роз’яснення податківців, де вони намагаються довести протилежне. Лист, який коментуємо сьогодні, — у цьому сенсі найоригінальніший. ☺

Нові вигадки фіскалів. А ось це речення з листа не просто вражає — воно валить з ніг будь-кого, хто при здоровому глузді! Ви тільки вчитайтесь: фіскали вимагають, щоб споживачеві, крім фіскального чека, в обов’язковому порядку вручали ще й сліп (квитанцію) POS-термінала. У той час як у БЗ 109.10 з давніх-давен висить консультація, де пояснюється, що в розумінні Закону про РРО сліп не є розрахунковим документом. Отже, його невручення не матиме для продавця жодних наслідків.

Зверніть увагу! Вимога вручати квитанцію POS-термінала стосується тільки тих суб’єктів господарювання, які використовують РРО, що мають зовнішній модем. Бо лише такі РРО, як стверджують фіскали, технічно не можна поєднати з POS-терміналом і лише чеки таких РРО можуть не містити рядків 11 — 18.

А якщо таких реквізитів немає власне у чеку, то їх треба для повного комплекту втулити споживачеві у квитанції POS-термінала. Навіщо? Фіскали про це мовчать. А чим вони взагалі аргументують свою дивну вимогу? Нічим? А що буде, якщо таку квитанцію не вручити? Певно, що нічого. А не пішли б вони у такому разі під три чорти?! Це найбезневинніша фраза, що першою спадає на думку. ☺

Наші поради. Насамкінець все ж попередимо тих, хто побоюється відкритої конфронтації з фіскалами. У листі, що коментується, вони натякають на те, що чек РРО без рядків 11 — 18 вважатиметься нерозрахунковим, за винятком випадків використання РРО з зовнішнім модемом, який не може бути з’єднаний з POS-терміналом. Тож за можливості їхні забаганки краще виконати.

А тим, хто не звик потурати фіскалам, — суди у поміч. Вони на вашому боці (див. за посиланнями reyestr.court.gov.ua/Review/101854547, reyestr.court.gov.ua/Review/100048980 і reyestr.court.gov.ua/Review/93594638).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі