Теми статей
Обрати теми

Додаток ПЗ — неоподатковуваний прибуток

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Солошенко Людмила, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо ваше підприємство здійснює види діяльності, звільнені від оподаткування ст. 142 і підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, то цей розділ для вас. Адже саме звільненці зобов’язані подавати до податковоприбуткової декларації додаток ПЗ, у якому вони звітують про результати пільгованої діяльності. Інші суб’єкти господарювання цей додаток не заповнюють і до органів ДПСУ не подають.

Важливий момент! Тут ідеться тільки про податковоприбуткових звільненців.

Підприємства, яким ПКУ дозволяв у 2021 році застосовувати ставку податку на прибуток 0 %*, додаток ПЗ і загальну прибуткову декларацію не заповнюють

* Див. п. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Вони звітують за спеціальною спрощеною формою податкової декларації, яку затверджено постановою КМУ від 09.08.2017 № 592.

Але повернемося до звільненців. Нагадаємо, що під звільнення від оподаткування підпадає прибуток:

— підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю і є їх повною власністю (п. 142.1 ПКУ). Код пільги в Довіднику № 106/1** — «11020306»;

** Зауважте: на цей Довідник слід орієнтуватися виключно при заповненні річної декларації за 2021 рік, оскільки щоквартально затверджується новий довідник.

— Чорнобильської АЕС — на період підготовки до зняття та зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (п. 142.2 ПКУ). Код пільги в Довіднику № 106/1 — «11020361»;

— отриманий підприємствами за рахунок міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, які передбачені в держбюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття» для реалізації міжнародної програми «План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» (п. 142.3 ПКУ). Код пільги в Довіднику № 106/1 — «11020362»;

— підприємств — суб’єктів літакобудування, визначених згідно зі ст. 2 Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» від 12.07.2001 № 2660-III (п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ). Це звільнення діє до 01.01.2025. Код пільги в Довіднику № 106/1 — «11020365»;

— отриманий японськими суб’єктами (див. пп. «а» — «в» п. 9 підрозд. І розд. ХХ ПКУ) у межах реалізації проєкту модернізації Бортницької станції очищення стічних вод (п. 381 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Код пільги в Довіднику № 106/1 — «11020364»;

— підприємств — інвесторів зі значними інвестиціями (крім прибутку, зазначеного у п. 55 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Звільнення діє до 01.01.2035 протягом 5 років, але не довше строку дії спеціального інвестиційного договору, укладеного згідно із Законом № 1116. Код пільги в Довіднику № 106/1 — «11020389».

Тобто зазначені вище суб’єкти господарювання зобов’язані подавати додаток ПЗ.

Але перш ніж ми почнемо розглядати порядок заповнення цього додатка, пару слів скажемо про саму податковоприбуткову декларацію пільговиків.

Тут важливо знати ось що. Принцип її заповнення побудований так, що в найперших рядках декларації (02, 03 РІ, 04) платник податку визначає загальний фінансовий результат і об’єкт оподаткування від усіх своїх видів діяльності (як тих, які обкладаються податком на прибуток, так і пільгованих). Щоб отримати результат саме від оподатковуваної діяльності, потрібно вирахувати із загального об’єкта оподаткування (рядок 04 декларації) результат звільненої від оподаткування діяльності (рядок 05 ПЗ декларації). При цьому розрахунок результатів пільгової діяльності здійснюють у додатку ПЗ.

Додаток ПЗ складається з двох таблиць:

— таблиця 1 «Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування»;

— таблиця 2 «Підстави для застосування пільги».

У таблиці 1 підприємства, які здійснюють пільговані види діяльності, ведуть розрахунок неоподатковуваного прибутку/збитку в розрізі кожного з них. Як її заповнити, див. у табл. 9.1.

Таблиця 9.1. Заповнення таблиці 1 додатка ПЗ

Код рядка

Назва рядка

05

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування, у тому числі:

Сюди вносять загальний результат (прибуток/збиток), отриманий від усіх пільгованих видів діяльності. Зазвичай суб’єкти господарювання займаються тільки одним видом пільгованої діяльності. У такому разі вони просто переносять до цього рядка значення рядка 05.1 додатка ПЗ. Якщо ж пільг декілька (що малоймовірно), сюди потрапить сума показників рядків 05.1, 05.2, 05.3 тощо.

Показник цього рядка може мати як додатне (прибуток), так і від’ємне (збиток) значення. Його (з відповідним знаком) переносять із таблиці 1 до рядка 05 ПЗ основної частини декларації з податку на прибуток (детальніше порядок заповнення рядків 05 ПЗ і 06 декларації з податку на прибуток наведено в підрозділі 2.2)

05.1

на підставі «А» (рядок А1 + рядок А2 - рядок А3)

У цьому рядку розраховують прибуток (збиток) від конкретного виду пільгованої діяльності. Роблять це за формулою, зазначеною в самій назві рядка: рядок А1 + рядок А2 - рядок А3. Тобто результат пільгованої діяльності визначають за загальним правилом шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату від пільгованої діяльності (А1) на збільшуючі (А2) і зменшуючі (А3) податковоприбуткові різниці.

Важливий момент! За наявності декількох пільг таблицю 1 потрібно доповнити новими рядками так, щоб на кожен із пільгованих видів діяльності припадав свій рядок: 05.2 (для підстави «Б»), 05.3 (для підстави «В») тощо за кількістю підстав для надання пільги.

Наприклад, текстова частина рядка 05.2 виглядатиме так: «на підставі «Б» (рядок Б1 + рядок Б2 - рядок Б3)». При цьому кожному рядку: 05.2, 05.3 тощо (за аналогією до рядка 05.1) повинні відповідати три рядки показників фінрезультату/різниць. Наприклад, для рядка 05.2 — Б1, Б2, Б3, для рядка 05.3 — В1, В2, В3 тощо за кількістю пільг

А1

Фінансовий результат, визначений у фінансовій звітності:

Тут (а також у рядках Б1, В1 тощо, якщо вони є) показують бухгалтерський фінрезультат (прибуток/збиток), отриманий від конкретного виду пільгованої діяльності. Тобто цей рядок є «пільговим» аналогом рядка 02 декларації

А2

різниці, які збільшують фінансовий результат до оподаткування

У цьому рядку (а також у рядках Б2, В2 тощо за їх наявності) відображають сумарно збільшуючі податковоприбуткові різниці за конкретним видом пільгованої діяльності

А3

різниці, які зменшують фінансовий результат до оподаткування

Показник цього рядка (а також рядків Б3, В3 тощо за їх наявності) є сумою зменшуючих різниць за конкретним видом пільгованої діяльності.

Майте на увазі! У цьому рядку зазначають також «пільгові» збитки минулих років, які зменшують об’єкт оподаткування згідно з п.п. 140.4.4 ПКУ. При цьому, відобразивши «пільговий» перехідний збиток у цьому рядку додатка ПЗ (як зменшуючу різницю за конкретним видом пільгової діяльності), його слід включити й до рядка 3.2.4 додатка РI (інакше об’єкт оподаткування буде завищений)

У таблиці 2 додатка ПЗ платнику необхідно розшифрувати підстави для застосування пільги (із числа перелічених у ПКУ). Для цього у відповідних графах таблиці дають посилання на «пільгову» норму ПКУ (наводять номер підпункту, пункту і статті ПКУ, якими установлена конкретна пільга), а також зазначають код пільги (при складанні декларації за 2021 рік — згідно з Довідником № 106/1).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі