Теми статей
Обрати теми

КМУ обмежив ціни на продукти

Амброзяк Наталя, юрист

Висновок документа

Із 13 січня гранична торговельна надбавка на гречку, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, соняшникову олію тощо має бути не більше 10 % оптово-відпускної ціни

Що обмежено? Нагадаємо, що обмеження граничної торговельної надбавки спочатку торкнулося дизпалива та бензинів автомобільних. На сьогодні вона повинна становити:

— для дизпалива — не більше 7 грн з урахуванням ПДВ, що нараховується до середньої вартості 1 літра;

— для бензинів автомобільних — не більше 5 грн з урахуванням ПДВ, що нараховується до середньої вартості 1 літра.

Мінекономіки щомісячно публікує середню вартість 1 літра «регульованого» пального (3, 13 і 23 числа) (п. 414 постанови № 1236*).

* Постанова КМУ від 09.12.2020 № 1236.

Із 31 грудня 2021 року до товарів з обмеженою граничною торговельною надбавкою додалися хліб житньо-пшеничний і батон. Для цих товарів вона становить не більше 10 % оптово-відпускної ціни з урахуванням вартості послуг, пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачеві (реклама, маркетинг, логістика, підготовка, обробка та упаковка товару тощо). Тобто такі послуги мають включатися до торговельної надбавки роздрібного продавця і не перевищувати ці 10 % оптово-відпускної ціни. Тож витрати на них доведеться перекривати за рахунок інших надходжень (наприклад, продажу товарів із нерегульованими цінами).

Із 13 січня 2022 року ті ж 10 % оптово-відпускної ціни застосовуються до ширшого переліку продуктів. Як ми вже сказали вище, це гречка, цукор-пісок, борошно пшеничне тощо (повний перелік див. у п. 414 постанови № 1236).

Хто повинен дотримуватися? Ті, хто торгують переліченими товарами в роздріб. Відштовхуємося від визначень із Закону про ціни**. Так, торговельна надбавка (націнка) — це витрати, пов’язані з обігом товарів та здійснювані в процесі їх реалізації в роздрібній торгівлі, і прибуток. А гранична торговельна надбавка (націнка) — максимально допустимий її рівень, який повинен враховуватися госпсуб’єктом під час реалізації товару знову ж таки в роздрібній торгівлі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ціни).

** Закон України «Про ціни і ціноутворення» від 21.06.2012 № 5007-VI.

Хто контролює? Контроль за цінами здійснюють Держпродспоживслужба та органи місцевого самоврядування.

А якщо не дотримуватися? За порушення норм про держрегулювання цін можуть загрожувати адміністративно-господарські санкції.

А це вилучення необґрунтовано одержаної виручки (позитивної різниці між фактичною виручкою від продажу (реалізації) товару та виручкою за держрегульованими цінами) і штраф — 100 % необґрунтовано отриманої виручки (п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону про ціни).

Посадові особи ж підпадатимуть під відповідальність за ст. 1652 КУпАП (порушення порядку формування та застосування цін і тарифів). Причому через карантин сума штрафу становитиме від 4250 до 5100 грн (ч. 3 ст. 1652 КУпАП). Бо практично всі*** перелічені вище товари потрапляють ще і до переліку товарів, що мають істотне соцзначення (див. постанову КМУ від 22.04.2020 № 341).

*** Щодо пального: до переліку потрапляє лише дизпаливо, а також бензини марок А-92 і А-95.

Складають адмінпротоколи та накладають штрафи представники Держпродспоживслужби. Також протоколи за ст. 1652 КУпАП можуть складати поліцейські.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі