Теми статей
Обрати теми

Виплата доходів підприємцям: чи показувати у 4ДФ?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Чи треба заповнювати 4ДФ, якщо підприємство співпрацює з самозайнятими особами — фізичними особами — підприємцями або з особами, які провадять незалежну діяльність?

Суворо кажучи, підприємство, що виплачує/надає дохід фізособі-підприємцеві, не є його податковим агентом. Аналогічної думки зазвичай дотримуються й суди (див. постанову ВС від 28.09.2021 у справі № 809/4194/15 // reyestr.court.gov.ua/Review/99977212). Адже згідно з п.п. 14.1.180 ПКУ податковий агент з ПДФО — це суб’єкт господарювання, який зобов’язаний нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету ПДФО від імені і за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій фізособі, вести податковий облік, подавати податкову звітність та нести відповідальність за порушення норм ПКУ. У ситуації з ФОП у підприємства якраз немає таких ПДФО-обов’язків.

Водночас у Порядку № 4 для відображення виплат підприємцям у 4ДФ передбачена окрема ознака доходу «157». Тому ДПСУ традиційно наполягає на включенні до 4ДФ підприємницьких доходів (103.25 БЗ).

При відображенні у 4ДФ підприємницьких доходів графи 3а та 3 заповнюйте за фактом нарахування/виплати доходу, графи 4а, 4 та 5а, 5 залишайте порожніми.

Для ненархування ПДФО/ВЗ* та уникнення подвійного оподаткування:

* Якщо це договір на надання послуг (виконання робіт), то, щоб не платити ЄСВ, потрібно переконатися в тому, що роботи (послуги), за які ви розраховуєтеся з єдиноподатником, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР.

ФОП на загальній системі оподаткування повинен надати податковому агенту копію витягу або виписки з ЄДР (104.12 БЗ);

— ФОП на єдиному податку груп 1 — 3 — копію витягу з реєстру платників єдиного податку (107.05 БЗ);

— фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність (наприклад, нотаріус, адвокат), — копію форми № 34-ОПП (105.06 БЗ).

Розберемо цікаві ситуації, коли виплати ФОП ідуть через підзвітних осіб.

Госппотреби. Дохід ФОП платить працівик при виконанні цивільно-правових дій за дорученням роботодавця. У такому разі виплата доходу на користь ФОП проводиться працівником від імені та за рахунок суб’єкта господарювання, який надав кошти під звіт. Тож суб’єкт господарювання як податковий агент відображає нарахування/виплату такого доходу підприємцю в 4ДФ Розрахунку.

Проживання/проїзд у відрядженні. Якщо працівник, перебуваючи у відрядженні, сплачує ФОП за своє проживання чи проїзд, то відображати такого ФОП у 4ДФ роботодавцю працівника не потрібно. Адже споживачем зазначених послуг є безпосередньо працівник. Роботодавець лише компенсує витрати працівника на відрядження (103.25 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі