Теми статей
Обрати теми

ПН на мінбазу

Казанова Марина, податковий експерт
З «мінбазною» ПН, зазвичай, доводиться мати справу при «дешевих» продажах, а також при безоплатних передачах товарів, продукції, послуг або необоротних активів. Тобто коли потрібно донараховувати ПЗ на підставі абз. 2 п. 188.1 ПКУ. Тож які є особливості скаладання таких ПН? Зараз обсудимо.

ПН на «мінбазу» складається у разі коли договірна ціна (ціна постачання) є нижчою за мінімальну базу оподаткування, визначену абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

Мінімальна база оподаткування ПДВ визначається на рівні:

ціни придбання — для товарів (послуг);

звичайної ціни — для самостійно виготовлених товарів/готової продукції, послуг;

балансової (залишкової) вартості — для необоротних активів. А у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи із звичайної ціни.

При постачанні за ціною нижче «мінбази», складаються дві ПН (п. 15 Порядку № 1307):

(1) перша (на покупця) — на фактичну ціну постачання (договірну вартість). Заповнюється вона в звичайному порядку (залежно від того чи є покупець платником ПДВ чи ні). Складається вона на дату «першої події» (отримання оплати від покупця або відвантаження товарів/робіт/послуг/необоротних активів).

2) друга — на суму перевищення «мінбази» над фактичною ціною (ПН на «мінбазу»). Ця ПН не надається покупцю, а залишається в продавця (тип причини у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» — «15»).

Зверніть увагу:

ПН на «мінбазу» (на різницю між «мінбазою» і договірною вартістю) не складається на операції, що оподатковуються за ставкою 0 % (у тому числі експорт) та на операції, звільнені від оподаткування.

Якою датою складається «мінбазна» ПН? У платників податків є вибір:

— або складати зведену «мінбазну» ПН (навіть якщо така операція була всього одна) — не пізніше останнього числа місяця, в якому були дешеві чи безоплатні постачання. Зареєструвати таку «мінбазну» ПН треба до 15 календарного дня (включно) наступного місяця;

— або складати «індивідуальні» ПН на «мінбазу». В такому разі ПН має складатися тією ж датою, що й ПН на фактичну ціну постачання. Таку ПН також потрібно зареєструвати в ЄРПН в стандартні строки.

Може бути випадок, коли отримали аванс від покупця за ще не придбаний товар (тобто ціна придбання його поки що не відома). У такому разі податківці «мінбазну» ПН дозволяють складати датою фактичного постачання (відвантаження) товарів покупцю (101.16 БЗ).

Давайте подивимося на особливості складення «мінбазних» ПН.

Якщо складаємо:

— «індивідуальну» «мінбазну» ПН, то робимо позначку «Х» у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» і зазначаємо тип причини «15»;

зведену «мінбазну» ПН — у полі «Зведена податкова накладна» ставимо код ознаки «3» (п. 11 Порядку № 1307). При цьому тип причини у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» також зазначається «15».

В рядках, призначених для даних продавця, і в рядках, відведених для даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані (п. 15 Порядка № 1307). В тому числі заповнюється і реквізит податковий номер. І для продавця, і для покупця платник зазначає свій податковий номер (так само, як і ІПН).

У графі 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» табличної частини ПН крім власне найменування товару, продавець прописує наступний текст: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання».

При цьому графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 розділу Б у «мінбазній» ПН не заповнююються (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307).

В графі 7 ПН зазначається різниця між «мінбазою» та фактичною ціною постачання без ПДВ.

Інші графи ПН заповнюються без особливостей.

Приклад. Підприємство (платник ПДВ) 05.07.2022 здійснило реалізацію об’єкта основних засобів — ноутбука Asus VivoBook 15 іншому підприємству—покупцю. Договірна вартість — 12000 грн (в т.ч. ПДВ — 2000 грн).

Балансова вартість ноутбука на початок періоду постачання — 16000 грн.

Різниця між «мінбазною» і договірною вартістю складає 6000 грн (16000 грн — 10000 грн).

Донараховано ПДВ 1200 грн. (6000 грн. х 20 %).

Підприємство склало дві ПН:

— першу (на дату відвантаження — 05.07.2022) виходячи з договірної вартості (на суму 12000 грн з ПДВ);

— другу (зведену — останнім числом місяця постачання) — виходячи з суми перевищення «мінбази» ПДВ над договірною вартістю постачання.

Як має бути заповнена ПН на «мінбазу» за умовами цього прикладу дивіться нижче.

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі