Теми статей
Обрати теми

ПН на міжнародні транспортні перевезення

Казанова Марина, податковий експерт
У міжнародних перевезень — свої цікавинки. Їх обкладають ПДВ за особливими правилами. Яка специфіка складання ПН на такі перевезення? Зараз розберемося.

Міжнародні перевезення вантажів, пасажирів та багажу залізничним, автомобільним, морським, річковим і авіаційним транспортом оподатковуються ПДВ за ставкою 0 % (п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ).

Зверніть увагу на такі важливі моменти:.

1) ставку 0 % застосовують до операцій перевезення переліченими в п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ видами транспорту — залізничним, автомобільним, морським, річковим та авіаційним;

2) перевезення визнається міжнародним (а отже і з’являються підстави для застосування ставки ПДВ 0 %) тільки якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом (авіаційна вантажна накладна (Air Waybill); міжнародна автомобільна накладна (CMR); накладна СМГС (накладна УМВС); коносамент (Bill of Lading); накладна ЦІМ (СIМ); вантажна відомість (Cargo Manifest); інші документи, визначені законами України).

3) застосування пільгової ставки не залежить від території надання послуг. Тобто ставку 0 % застосовують до всього маршруту міжнародного перевезення: і до «закордонної», і до «української» частини (за умови, звісно, що перевезення здійснюється на підставі єдиного перевізного документу).

Якщо послуги перевезення надає перевізник-резидент, то їх вартість оподатковують ПДВ за ставкою 0 % незалежно від резидентського статусу замовника. А ось послуги перевезення від нерезидента, який не має постійного представництва на території України, не є об’єктом нарахування ПДВ (тому отримувач послуг від нерезидента не нараховує ПДВ за ставкою 0 % виходячи з вартості послуг нерезидента, а також не виписує «нульову» ПН).

Перевізник повинен скласти ПН на міжнародні перевезення (зі ставкою 0 %) на дату першої з подій: (1) або отримання оплати від замовника, (2) або оформлення документа, що підтверджує факт надання міжнародного перевезення.

Як заповнити ПН? Заповнення заголовної частини ПН особливих запитань не викликає і залежить від того, кому ви надаєте свої послуги: платникові чи неплатникові ПДВ (у тому числі нерезиденту).

Табличний розділ Б у ПН заповнювати слід так:

у графі 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» — найменування послуги, що надається. При цьому бажано деталізувати маршрут перевезення;

графи 3.1 і 3.2 не заповнюють;

у графі 3.3 «Код послуги згідно з ДКПП» показують «послужний» код за ДК 016:2010 (перевезення вантажу автотранспортом — «49.41», залізничні перевезення вантажів — «49.20»\пасажирів — «49.10» тощо);

графи 4 і 5 заповнюють залежно від того, яка одиниця виміру зазначена в первинних документах. Наприклад, якщо одиницею виміру буде кілометр, то в графі 4 зазначте «км», а в графі 5 — код «0102»;

— у графі 8 «Код ставки» зазначають код ставки — «902» (п. 16 Порядку № 1307);

графу 9 «Код пільги» не заповнюють.

Приклад. ТОВ «Міжнародний перевізник» здійснило перевезення вантажу за маршрутом «Киів — Будапешт» для замовника ТОВ «Мрія». Перевезення здійснювалося за єдиним перевізним документом — міжнародною автомобільною накладною (CMR). Послуги перевезення надані 01.07.2022. Вартість послуг — 14000 грн (в т.ч. ПДВ).

Податкова накладна за умовам цього прикладу буде заповнена так.

img 1

завантажити файл

ПН на послуги міжнародного перевезення (зі ставкою 0 %) також складають експедитори:

1) у разі самостійного здійснення послуг міжнародного перевезення;

2) у разі придбання для замовника послуг з міжнародного перевезення у перевізника-резидента — платника ПДВ. У цьому випадку експедитор отримує ПН від перевізника зі ставкою 0 %. «При перевиставленні» послуг замовнику — в експедитора також виникають ПЗ за ставкою 0 % і виникає обов’язок скласти на такі ПЗ податкову накладну зі ставкою 0 %. Якщо послуги перевезення придбані у неплатника ПДВ — то в ПН, яку експедитор виписує замовникові, вартість перевезення не відображається. Тільки — експедиторська винагорода.

Якщо перша подія — отримання оплати, і аванс включає оплату за міжнародне перевезення та винагороду експедитора, то тоді ПН складається на дату авансу й у ній окремими рядками зазначається:

— вартість міжнародного перевезення (ставка ПДВ 0 %);

— експедиторська винагорода (20 %).

Зверніть увагу:

експедиторська винагорода є об’єктом ПДВ у разі, якщо замовник послуг — резидент. Якщо замовник — нерезидент експедиторська винагорода — не об’єкт оподаткування ПДВ, відповідно, на експедиторську винагороду ПН не складається.

Щодо заповнення гр. 3.3 ПН «Код послуги згідно з ДКПП» у випадках коли експедитор для виконання договору придбаває послуги міжнародного перевезення у третіх осіб, то можуть бути два варіанти кодування послуг у графі 3.3 вихідної ПН.

Перший — кодувати послуги перевезення (49.41), які ви перевиставляєте, під кодом транспортно-експедиторської діяльності. У такому разі в ПН у експедитора будуть два рядки: «Послуги експедитора» з кодом 52.29; «Компенсація послуг з міжнародного перевезення вантажу…» з кодом 52.29.

Другий — кодувати всі послуги, що перевиставляються, під тими ж кодами, які вказані за вхідною ПН (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 13.06.2017 № 604 /ІПК/10/26-15-12-01-18). У такому разі ПН в експедитора заповнюють так: «Послуги експедитора» з кодом 52.29; «Послуги міжнародного перевезення вантажу…» з кодом 49.41.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі