Теми статей
Обрати теми

Акт наданих послуг не в своєму періоді

Казанова Марина, податковий експерт
ТОВ отримало акти наданих послуг в жовтні 2021 року за серпень 2021 року, які проведено поточною датою тобто жовтень. Змінився бухгалтер і виявив помилку (понесені витрати не в звітному періоді). Що можна зробити зараз?

Тут дійсно є порушення правил бухобліку. Тому що господарські операції відображають в обліку в тому звітному періоді, в якому вони здійснені (ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік).

Нагадаємо, витрати відображають в періоді визнання доходу, для отримання якого вони були здійснені, або в періоді фактичного понесення, якщо їх неможливо прямо пов’язати з доходом (п. 7 НП(С)БО 16 «Витрати»).

Якщо на момент складання звітності за період, в якому мають бути відображені витрати, немає документу від контрагента, то для виконання вимог Закону про бухоблік (відображення витрат у «своєму періоді») — п. 2.6 Положення № 88 дозволяє відобразити витрати на підставі «самоакту».

Які наслідки буде мати така помилка (відображення витрат не в своєму періоді?

Бухоблік. Враховуючи, що витрати визнали в обліку із запізненням, але у рамках календарного року, то в бухобліку нічого виправляти не потрібно. Помилковий період не чіпають. При цьому здану квартальну звітність не уточнюють (не переподають). Відобразивши документ із запізненням, але у рамках звітного року, ви тим самим виправили помилку його невідображення у «своєму» періоді.

Єдине, що варто зробити: датою запізнілого відображення скласти бухдовідку. Адже саме цей документ є підставою для виправних записів в обліку. У ній вкажіть зміст помилки, причину її виникнення, суму і кореспонденцію рахунків, якою виправлена помилка.

Податковоприбутковий облік. Якщо ви підприємство-малодохідник, тобто звітуєте щодо прибутку раз на рік, то незалежно від того, в якому з місяців/кварталів витрати були відображені, вони своєчасно потраплять в річну декларацію. Тож тут ні про які коригування і мови бути не може.

А ось у високодохідників-квартальників ситуація дещо гірша. В принципі, і для них ніяких негативних наслідків не має бути. Адже в періоді невідображення витрат об’єкт оподаткування буде завищений, а така помилка штрафами не загрожує. А в декларації за період, коли витрати, відобразили, враховуючі, що декларація складається наростаючим підсумком об’єкт оподаткування буде вже правильний.

Хоча тут є своя загроза. Незважаючи на те, що сума податкових зобов’язань (ПЗ) по наростаючій у ряд. 17 декларації буде правильною, в ряд. 19 квартальних декларацій ПЗ будуть задекларовані неправильно (у кварталі пропуску витрат податок буде завищено, а в кварталі помилкового відображення витрат податок буде занижено, якщо, звичайно, не було податкових збитків). А саме показник ряд. 19 декларації проводять по особовому рахунку.

Тому

напевно податківці завищення податку «не помітять», а ось у кварталі помилкового відображення витрат угледять заниження показника ряд. 19 декларації і донарахують за такий квартал податок.

Отже, краще виправити помилку, подавши уточнюючу декларацію. В нашому випадку, витрати показали не в серпні (тобто у витратах III кварталу 2021 року), а у жовтні (тобто у витратах IV кварталу).

В такому випадку, треба:

1) уточнити декларацію з податку на прибуток за три квартали 2021 року — показати в ній невідображені витрати;

2) уточнити декларацію за 2021 рік зміняться тільки її рядки 18, 19. Нараховувати самоштраф за заниження рядка 19 ми вважаємо не потрібно. Тут має спрацьовувати карантинний мораторій на штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Наразі карантин продовжено до 31.08.2022. Але зазначимо, що в інформаційному листі № 3/2022 податківці говорять, що у разі самостійного виправлення помилок в декларації з податку на прибуток за 2021 рік, звільнень від «самоштрафу» не буде. Вочевидь такий висновок вони зробили, виходячи з того, що п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ дозволяє без «самоштрафу» виправити лише «воєнні» періоди (і то за умови виправлення до 25.07.2022). Але ми вважаємо, що для таких висновків не має підстав. Карантинне звільнення від штрафів ніхто не відміняв. При самовиправленні помилки виявляються самим платником (а не податківцями). Тому ніяких тут обмежень на звільнення від самоштрафу за «довоєнні», так як і «воєнні» періоди з податку на прибуток під час карантину не повинно бути.

Що ж до фінансової звітності, то при виправленні внутрішньорічних помилок повторно переподавати фінансову звітність разом з УД не треба (достатньо в УД проставити позначку про раніше подану фінзвітність). Адже, як зазначалося, помилки поточного року у бухобліку виправляють в періоді їх виявлення. Тому подана фінзвітність не стане помилковою і необхідності вносити в неї виправлення не виникне. А якщо показники фінансової звітності не виправляються, то подавати її повторно податківці не вимагають (БЗ 102.20.02).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі