Теми статей
Обрати теми

Воєнна ПК-первинка: чи цікавитимуться нею податківці?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чи будуть податківці перевіряти правильність складання первинних документів, за якими в перші місяці війни платники відображали податковий кредит (ПК) без зареєстрованих податкових накладних (ПН)?

Історію питання ви добре знаєте, тож нагадаємо лише те, що після останніх змін до законодавства залишилося в сухому залишку.

1. Право включити до складу ПК вхідний ПДВ за операціями з придбання товарів/послуг на підставі складених (отриманих) платником податку первинних документів (тобто без зареєстрованих постачальником ПН) наразі обмежено чотирма податковими періодами: лютий, березень, квітень, травень 2022 року (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Така первинка має бути складена відповідно до Закону про бухоблік.

2. Якщо продавець не зареєструє ПН до 15 липня 2022 року, покупцеві необхідно уточнити (привести у відповідність) ПК, задекларований на підставі первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН, зареєстрованих у ЄРПН (п.п. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Отже після зазначеної дати в ПДВ-звітності за лютий — травень має залишитися тільки той ПК, що підтверджений зареєстрованими ПН. Решту ПК, відображеного в цих періодах за первинними документами, але не підтвердженого зареєстрованими ПН, доведеться зняти.

3. Якщо після зазначеної дати постачальник зареєструє ПН, то платник зможе відобразити ПК на підставі такої ПН у загальному порядку в періоді реєстрації ПН (строк для цього — 365 днів + увесь період ВС) (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 47).

Може здатися, що первинка, за якою без ПН відображали ПК у лютому — травні, виконала свою роль замінника ПН сповна і більше для ПДВ-обліку жодного значення не має. Адже ПК тих періодів підтверджений (або буде підтверджений) зареєстрованими ПН. Однак це помилкове враження, оскільки ці

підтверджувальні ПН мали бути складені постачальниками саме на підставі воєнної ПК-первинки

Зокрема, при заповненні графи 2 розділу Б ПН «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» номенклатура повинна відповідати формулюванням у первинних документах, якими супроводжується постачання товарів/послуг.

Та й взагалі не слід забувати головне правило: платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів. Формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинкою, заборонено (п. 44.1 ПКУ).

Таким чином, воєнна ПК-первинка має відповідати всім вимогам, що їх висуває до первинних документів Закон про бухоблік. І перевіряти її податківці будуть не менш прискіпливо, ніж будь-які інші первинні документи, на підставі яких постачальник складав ПН, а покупець відповідно формував ПК, отримавши таку ПН після її реєстрації постачальником.

Інша справа, коли податківці зможуть перевірити зазначені документи? Очевидно, не раніше, ніж у них з’явиться право проводити документальні планові перевірки. Сьогодні ж і до закінчення/скасування воєнного стану вони такого права не мають. Тож у вас є певний час, щоб привести до ладу воєнну ПК-первинку. От була б тільки можливість… Хоча й вона, ми впевнені, скоро буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі