Теми статей
Обрати теми

Воєнні спецправила і розблокування ПН

Нестеренко Максим, податковий експерт
У одній з попередніх статей ми детально розібрали спецправила, які застосовують ті платники, які через бойові дії втратили підтверджуючі документи або доступ до них. Розблокування ПН — це одна із тих сфер, де потреба в підтверджуючих документах постає особливо гостро. Тож розглянемо цю сферу окремо! Цього питання ми вже торкалися в номері, присвяченому ЄРПН-блокуванням (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 46*). Сьогодні розглянемо його детальніше!

* i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-46/article-121034.html

Чим спецправила допоможуть?

Із попередньої статті ви вже знаєте: спецправила для підтвердження даних податковій звітності, прописані у п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, запускає подане податківцям повідомлення в довільній формі про неможливість вивезення первинних документів, в якому платник доводить, що він має на це право. Якщо податківці врахували це повідомлення і визнали, що платник має право на спецправила, це надає платнику цілу низку податкових привілеїв.

По-перше, дані та показники податкової звітності платника за податкові (звітні) періоди, зазначені у повідомленні, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів.

По-друге, подане повідомлення є підставою для збереження податкового кредиту та/або від’ємного значення з ПДВ минулих податкових періодів без наявності договірних, розрахункових, платіжних та інших первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами бухобліку та нарахування ПДВ.

По-третє, запроваджується мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

А якщо платник на додачу подасть ще й повідомлення про втрату первинних документів, то зазначені у ньому періоди взагалі не підлягають перевірці, у тому числі після закінчення воєнного стану.

Ясна річ, коли ми говоримо про ЄРПН-блокування, для платника перш за все важливим є привілей № 1. Тобто якщо платник застосовує спецправила, дані його ПДВ-звітності не можна піддавати сумнівам через відсутність підтверджуючих документів. А блокування ПН/РК — це якраз ознака того, що податківці сумніваються у реальності господарських операцій платника та в обсягах цих операцій.

Звичайно, заборона для податківців сумніватися у даних податкової звітності платника — це звучить красиво. Однак ця заборона має лише рамочний характер і не означає, що платник, який застосовує спецправила, неодмінно уникне ЄРПН-блокувань. Навіть якщо ідеться про ПН/РК за ті ПДВ-періоди, які він зазначив у повідомленні, а податківці взяли до відома, що підтверджуючі первинні документи за ці ПДВ-періоди втрачені чи до них немає доступу.

Ані ПКУ, ані Порядок № 1165 не містять застережень, які би передбачали автоматичну реєстрацію ПН/РК того платника, який застосовує спецправила. А це означає, що вимога базової спецнорми ПКУ тут так і залишиться декларативною. На практиці ПН/РК платника, що застосовує спецправила, усе одно можуть блокувати. Тобто дані ПДВ-звітності такого платника усе одно піддаватимуть сумніву. А це значить, що цей платник теж не застрахований від неприємної і трудомісткої процедури розблокування.

Розблокувати! А чим?

Згідно з п.п. 3 п. 11 Порядку № 1165 невід’ємною складовою процедури ЄРПН-розблокування є подання копій документів, пов’язаних із ПН/РК. Саме ці документи мають підтвердити реальність господарської операції, на яку складено ПН/РК, та переконати комісію ДПС, що ПН/РК можна пропускати на ЄРПН-реєстрацію. В свою чергу, серед документів, які необхідно подати для успішного ЄРПН-розблокування, називаються договори, довіреності, розрахункові та інші первинні документи (п. 5 Порядку № 520). Одним словом, ідеться саме про ті документи, через відсутність яких платник і вдається до застосування спецправил.

Ми вже з’ясували, що законодавець не запровадив для платників, які втратили на війні свої підтверджуючі документи, механізм автоматичної реєстрації ПН/РК за періоди, щодо яких подано повідомлення. Тобто якщо ПН/РК за ці періоди заблоковано, платнику доведеться морочитися з їх розблокуванням. Але що він додасть у якості підтверджуючих документів, якщо, власне, ці підтверджуючі документи згоріли чи залишилися «в заручниках» на окупованій території?

Звичайно, добре, якщо збереглися електронні копії підтверджуючих документів або ж їх вдалося тим чи іншим чином відновити. Але не усім платникам так щастить.

В будь-якому випадку деякі платники постануть перед ситуацією, коли ПН заблоковано, а розблокувальні документи відсутні.

І не тому що операція фейкова, а тому що ці документи забрала війна. За таких обставин платнику нічого не залишається як додавати у ролі розблокувального документа те саме повідомлення, в якому він виклав обставини, за яких втратив підтверджуючі документи. А також у цьому повідомленні платник зазначив перелік втрачених документів і податкові періоди, за які було втрачено документи.

Повідомлення — виручалочка

На перший погляд, усе логічно. Повідомлення виступає як замінник підтвердних документів при поданні податкової звітності (у тому числі ПДВ-звітності) за періоди, зазначені у цьому повідомленні. То чому те ж саме повідомлення не може замінити підтверджуючі документи при розблокуванні ПН/РК, складених за ці ПДВ-періоди? Тим більше, податківці вже бачили це повідомлення і взяли його до уваги, дозволивши платнику застосовувати спецправила.

За цією логікою, достатньо просто нагадати податківцям, що вони врахували повідомлення. Тобто надати те саме повідомлення іще раз (бажано з квитанцією ДПСУ про те, що повідомлення враховано і є підстави застосовувати спецправила). І все, податківці згадають, що вони повинні вірити даним вашої податкової звітності на слово і одразу розблокують заблоковані ПН/РК.

Та чи насправді все так просто? Чи може платник замість документів додати до пояснень враховане податківцями повідомлення, що його документи знищені, зіпсовані чи до них неможливо отримати доступ? Податківці демонстративно мовчать з цього питання. Максимум, що в нас є — це обіцянка враховувати п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ при перевірках (див.: БЗ 107.01.06, tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/591776.html). А як при ЄРПН-розблокуваннях? Судячи з усього, податківці залишають собі простір для маневру і для можливості діяти в майбутньому як фіскально, так і ліберально. Як воно буде насправді — покаже час і практика. Тож залишається чекати.

В будь-якому випадку за відсутності документів, які були знищені війною, повідомлення про їх втрату (та/чи втрату доступу до них) доцільно додати до іншого, розблокувального, повідомлення (за формою J(F)1312603). Тобто, повторимось, фактично податківці вдруге побачать один і той самий документ. При цьому доцільно додати також інший документ, який підтверджує, що повідомлення про втрату та/або неможливість вивезення первинних документів було прийнято ними до уваги і що платнику дозволено застосовувати спецправила.

Заздалегідь попереджаємо! Комісія ДПС може проігнорувати вищенаведені аргументи. Тобто не розблокувати зупинені ПН/РК, навіть якщо раніше визнала право платника на застосування спецправил. Тоді залишається звертатися до суду…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі