Теми статей
Обрати теми

Не надали первинку перевіряючим? У суді на неї не сподівайтеся!

Амброзяк Наталя, юрист
Питання надання первинки під час перевірки актуальне завжди. Навіть у період воєнного стану. Тим більше податківцям дозволили проводити більшу кількість заходів контролю. Дехто вважає, що під час перевірки фіскалам взагалі ніяких документів надавати непотрібно. Мов, якщо що — можна надати їх вже у суді, під час оскарження рішення перевіряючих. Однак така думка досить небезпечна. Про це каже цьогорічна постанова ВС від 10.02.2022 у справі № 420/6441/19*.

* reyestr.court.gov.ua/Review/103282008.

Суть спору

Товариство оскаржувало податкові повідомлення-рішення (ППР). Донарахування з податку на прибуток, ПДВ та штрафи фіскали обґрунтовували безтоварністю госпоперацій. Однією з основних причин було те, що платник не надав первинку на вимогу фіскалів під час проведення перевірки.

Позиції сторін

Платник. У процесі доведення незаконності ППР платник посилається на те, що:

— на момент проведення перевірки у нього були уся необхідна первинка, яка підтверджує виконання зобов’язань за договорами. У свою чергу висновки фіскалів ґрунтуються на припущеннях;

— потрапляння платника до плану-графіку відбулося всупереч правилам. Спочатку, у опублікованному у 2018 році плані, перевірка була запланована на лютий 2019, потім її перенесли на листопад 2019, а згодом — на серпень 2019;

Податківці. Доводячи свою позицію, фіскали зазначали, що:

— якщо є процедурні порушення у проведенні та/або призначенні перевірки, то головним механізмом захисту прав платника є недопуск до такої перевірки;

— надання платником первинки під час проведення перевірки — необхідна умова підтвердження правомірності задекларованих показників. Якщо ж той, хто перевіряється, не надав документи, то у фіскалів є повне право проводити перевірку далі, але з використанням наявної у них податкової інформації, а також визнати показники з декларацій не підтвердженими документально. Хоча платник і може подавати документи після завершення перевірки відповідно до п. 44.6 ПКУ.

Вирішення справи судом

Суд першої інстанції, відкинувши аргументи платника, відмовив у задоволенні позову. ППР не скасував, погодившись з аргументами податківців.

Апеляційний суд же встав на сторону платника. Звернув увагу на те, що маніпуляції з планом-графіком дійсно відбувалися з порушенням вимог ПКУ та Порядку № 524. Зокрема, податківці так і не змогли обґрунтувати причину перенесення періоду проведення перевірки. Але основними аргументами для скасування ППР апеляційним судом було те, що:

— норми податкового законодавства не обмежують платника у поданні підтвердних документів часом проведення перевірки. Положення п. 44.6 ПКУ не вимагають від платника надавати тільки ти докази, які надавалися під час проведення перевірки.

— платник не зміг підготувати документи для податківців, оскільки запит про надання документів надійшов Товариству 17 вересня, а останнім днем перевірки було 19 вересня;

— наказ про призначення перевірки платник отримав менше, ніж за 10 днів до її початку.

Верховний Суд частково підтримав податківців і залишив у силі два з трьох ППР. Одне рішення фіскалів було скасовано через відсутність порушень з боку платника.

Що ж стосується неподання первинки та процедурних порушень ВС зазначив таке.

По-перше,

платник податків не може посилатися у суді на документи, які не були надані під час перевірки або впродовж 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання платником акта

Виняток: відбулася їх виїмка або інше вилучення правоохоронцями чи іншими компетентними органами. Аналогічну правову позицію див. у постанові ВС від 06.08.2019 у справі № 160/8441/18.

По-друге, апеляційний суд не до кінця розібрався з повідомленням про проведення перевірки. Справа у тому, що на думку Верховного Суду податківці його надіслали вчасно (за 17 днів до початку перевірки), але платник отримав таке повідомлення пізно (за 3 дні до візиту перевіряючих). ВС звернув увагу на те, що безумовно, ПКУ презюмує реальну можливість платника бути проінформованим про початок перевірки. Однак у цьому випадку положення п. 77.4 ПКУ щодо такого повідомлення не було порушено.

Думка редакції

Цікавим рішення, яке ми обговорюємо, є через позицію щодо моменту надання первинки. Але для того, щоб оцінювати цю постанову Верховного Суду, нагадаємо про важливі моменти.

По-перше, є випадки, коли неможливо під час перевірки та у відведений ПКУ час після неї надати первинні документи. Маємо на увазі їх втрату, пошкодження або знаходження її на окупованій території, чи території де ведуться бойові дії. Про те, що робити у таких випадках можна почитати у статтях «Втрата документів: порядок дій» та «Первинка знищена війною — що робити?» цього номера

По-друге, навіть якщо ви не встигаєте до кінця перевірки надати первинні документи (ті, що є підставою бухгалтерського та податкового обліку), то їх можна надати протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки). Це можна робити разом із запереченнями на акт (довідку) (п. 87.6 ПКУ).

У свою чергу податківці зобов’язані врахувати надані після перевірки документи під час прийняття ними ППР.

По-третє, на сьогодні запит про надання документів під час перевірки податківці, за загальним правилом, мають надсилати не пізніше ніж за 5 робочих днів до дати закінчення перевірки (п. 85.4 ПКУ)*.

* На момент розгляду справи цієї норми у ПКУ не було.

Що ж стосується висновку Верховного Суду у цій справі, то все таки були й протилежні рішення у його практиці. Хоча судді у цьому випадку і вважали, що він не протирічить іншим позиціям. У рішенні, зокрема, було наведено постанову ВС від 12.02.2019 у справі № 820/6512/16. Там визначено, що платник не обмежений у поданні підтверджувальних документів на усіх стадіях податкового контролю та під час судового розгляду. Верховний Суд вказав на те, що ніяких протирічч у цьому випадку немає.

Тож якщо ви захочете потягти час або не встигаєте з наданням документів, то краще у цьому випадку скористатися механізмом подання заперечень на акт перевірки*. Так, принаймні, безпечніше. Бо позиція ВС, яку ми зараз розглядаємо, вже використовується у інших його постановах. Див., наприклад, постанову ВС від 27.04.2022 у справі № 420/13197/20. У свою чергу особлива увага приділяється причинам ненадання первинних документів під час перевірки.

* Звісно, знову ж таки, ми тут виключаємо випадки втрати або пошкодження первинки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі