Теми статей
Обрати теми

Імпорт та валюта: значні полегшення

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова КМУ від 07.07.2022 № 761
Постанова Правління НБУ від 07.07.2022 № 142

Висновок документа

Відмінено Перелік товарів критичного імпорту. Його замінено на Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності…, за операціями з імпорту яких рекомендовано НБУ забезпечити здійснення переказів

Висновок документа

Зняті обмеження для перерахувань за імпортними «товарними» контрактами. Зменшено з 10 до 2 днів строк використання придбаної інвалюти.

Збільшено строк експортних/імпортних розрахунків до 180 днів

Коментуємо одразу два документи у зв’язку з тим, що вони були видані КМУ та Нацбанком в «жорсткій зчіпці» й однією датою (7 липня).

КМУ-зміни (імпорт). Кабмін постановою № 761 з 9 липня (дата набрання чинності постановою) відмінив Перелік товарів критичного імпорту, який був затверджений постановою КМУ від 24.02.2022 № 153. Заразом «пішли у небуття» Критерії визначення товарів критичного імпорту в умовах воєнного стану (це був додаток до постанови КМУ від 16.03.2022 № 289).

До цієї відміни з початку війни купувати на міжбанку інвалюту можна було тільки для придбання товарів з цього Переліку (за невеликим виключенням). Тож тепер можна купувати інвалюту на міжбанку для імпорту будь-якої товарної продукції.

Це полегшення гармонічно витекло з відміни ввізних преференцій, які діяли для єдинників до 1 липня*. Адже бюджету воюючої країні вкрай потрібні податки, а самій країні — імпорт.

* Щодо цієї відміни див. «Ввізні пільги скасовано: автівки фізосіб, єдиноподатники та мито для усіх» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

У той же час цей «товарний» Перелік було замінено новим Переліком послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів. Туди «переїхали» роботи/послуги, які раніше були в «товарному» Переліку, але додали ще низку нових позицій. А от для оплати тих робіт/послуг/прав, які до нового Переліку не потрапили, купувати інвалюту на міжбанку й далі заборонено (див нижче)! Отже переходимо до НБУ-змін.

НБУ-зміни (інвалюта, строки ЗЕД-розрахунків тощо). Також з 9 липня цього року Постановою Правління НБУ від 07.07.2022 № 142 були внесені чергові зміни до головної «воєнно-валютної» постанови № 18**.

** Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

У світлі згаданих КМУ-змін «провідне» виключення з заборон на придбання інвалюти (а саме — п.п. 2 п. 14 постанови № 18) тепер дозволяє купівлю інвалюти для оплати імпорту будь-яких товарів (продукції), а також — імпорту робіт/послуг/немайнових прав***. Але щодо останніх — лише для оплати тих, які потрапили до нового, загаданого вище, Переліку послуг, робіт, прав… (який тепер фігурує в постанові КМУ № 153 замість Переліку товарів критичного імпорту — див. вище). Тож якщо збираєтесь імпортувати роботи, послуги чи права, ознайомтеся спочатку з цим новим «критичним» Переліком!

*** За умови, якщо поставка товарів за такими операціями здійснена/здійснюється після 23 лютого 2021 року.

Окрім того.

НБУ дозволив купувати інвалюту державним органам, уповноваженим здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування.

Увага! На прохання багатьох підприємств та Мінекономіки, врахувавши логістичні проблеми, що виникли через війну для здійснення експорту та імпорту продукції, НБУ з 9 липня збільшив граничний строк розрахунків за експортно-імпортними ЗЕД-операціями зі 120 до 180 днів! Нагадаємо, що цей (знов подовжений) строк застосовується до відповідних операцій резидентів з експорту/імпорту, здійснених з 05 квітня 2022 року. Для операцій, що відбулися до цієї дати, граничні строки розрахунків все так само становлять 365 днів.

З 11 липня цього року НБУ зобов’язав клієнтів-резидентів куплену через банк інвалюту використати не пізніше ніж за 2 (!) робочих дні після дня її зарахування на поточний рахунок резидента на потреби, зазначені в заяві про купівлю іноземної валюти. Раніше цей строк складав 10 робочих днів.

НБУ зняв валютні «100000-ні» денні обмеження щодо зняття готівкової гривні та інвалюти для дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав в Україні.

Не самі погані новини. Миру усім!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі