Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо дні компенсації щорічної відпустки за «воєнний» рік

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Приводом для написання цієї статті стала ситуація, яку описав наш читач. Працівник звільняється. Треба розрахувати кількість днів компенсації за невикористану щорічну основну відпустку за поточний робочий рік. Як це зробити, якщо невідомо, чи буде подовжений воєнний стан? Пропонуємо розібратися разом.

Для того, щоб зрозуміти який зв’язок існує між розрахунком кількості днів компенсації за невикористану щорічну основну відпустку і воєнним станом, поговоримо спочатку про загальний порядок розрахунку відпускної компенсації.

Правила розрахунку

За загальним правилом щорічна основна відпустка надається тривалістю не менше ніж 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. Відлік робочого року починають з дати укладення трудового договору (див. ст. 6 Закону про відпустки*).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація, зокрема, за всі не використані ним дні щорічної відпустки (ст. 24 Закону про відпустки).

Якщо працівник звільняється до закінчення поточного робочого року, кількість днів відпускної компенсації за такий рік треба розрахувати пропорційно відпрацьованому часу. Зазначимо, що на законодавчому рівні правила такого розрахунку не визначені.

Проте рахувати дні, які підлягають компенсації, пропорційно відпрацьованим місяцям (наприклад, за 1 місяць — 2 дні відпустки) однозначно неправильно. Адже працівник «заробляє» свою відпустку щодня, а не після того, як відпрацює цілий місяць. Отже, кожен день у робочому році має бути врахований при обчисленні кількості днів відпускної компенсації.

Тому ми рекомендуємо використовувати алгоритм, запропонований Мінсоцполітики у листі від 28.10.2016 № 616/13/116-16. Представимо його у вигляді формули:

Дкомп = Двідп х ((Двідпр - Свідпр) : (Дрік - Срік)),

де Дкомп — кількість днів невикористаної щорічної основної відпустки, за які надається компенсація;

Двідп — тривалість щорічної основної відпустки, що надається за повний відпрацьований робочий рік;

Двідпр — кількість календарних днів у поточному робочому році по день звільнення, які входять до відпускного стажу відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки;

Свідпр — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, які припадають на поточний робочий рік по день звільнення;

Дрік — кількість календарних днів у поточному робочому році;

Срік — кількість святкових і неробочих днів у поточному робочому році.

Як бачите, у формулі фігурують такі показники, як кількість святкових і неробочих днів, які припадають на поточний робочий рік по день звільнення (Свідпр) та кількість святкових і неробочих днів у поточному робочому році (Срік). Ось вони і є порушниками спокою. Поговоримо про них більш детально.

Як врахувати святкові/неробочі?

Перелік святкових та неробочих днів встановлений ст. 73 КЗпП. Зауважимо, що з 09.06.2022 їх кількість збільшено на один день. Так Законом від 31.05.2022 № 2295-IX було доповнено ст. 73 КЗпП новим абзацом сьомим зі святковим днем — День Української Державності, який святкуватиметься 28 липня. Тобто наразі маємо 12 святкових та неробочих днів.

Проте насолодитися відпочинком в такі дні у працівників не вийде. Чому? З 24.03.2022 й до дня припинення/скасування воєнного стану положення ст. 73 КЗпП, якими встановлені святкові та неробочі дні, для трудових цілей не застосовуються (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136 — IX).

Воєнний стан подовжено до 5 год 30 хв 23.08.2022 Указом Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 17.05.2022 № 341.

Отже святкові та неробочі дні, які ми вже «втратили» за період з 24.03.2022 до 23.08.2022 через воєнний стан, це — Пасха (Великдень) — 24 квітня, День праці — 1 травня, День перемоги — 9 травня, Трійця — 12 червня, День Конституції України — 28 червня, День Української Державності — 28 липня. При розрахунку кількості днів відпускної компенсації ми не враховуємо їх в показниках Свідпр та Срік формули, що наведена вище.

Проте як сьогодні бути з періодом після 23.08.2022, якщо він потрапляє до робочого року працівника, за який визначаємо кількість днів відпустки, що підлягають компенсації? Адже на дату звільнення може бути невідомо чи буде подовжено дію воєнного стану.

На нашу думку, тут слід враховувати чинні на момент звільнення законодавчі акти, що встановлюють граничний строк дії військового стану.

Тому

святкові та неробочі дні, що припадають на період після припинення/скасування воєнного стану згідно з законодавством, чинним на момент звільнення, враховуємо при визначенні Свідпр та Срік

Підстава — такі дні є святковими/неробочими на момент звільнення, оскільки припадають на період після закінчення воєнного стану.

А якщо все ж таки дію воєнного стану буде подовжено і після 23.08.2022, чи треба буде робити перерахунок? Вважаємо, що ні. При розрахунку слід орієнтуватися на норми законодавства, що є чинними на момент його проведення.

Від теорії до практики

Пропонуємо розглянути на прикладі, як обчислити кількість днів щорічної основної відпустки, що підлягають компенсації, якщо працівник звільняється до закінчення поточного робочого року, на який припадає воєнний стан.

Приклад. Працівник, що був прийнятий на роботу 7 вересня 2020 року, звільняється 20 червня 2022 року. Тривалість щорічної основної відпустки, встановлена на підприємстві, — 24 календарних дня. При звільненні йому необхідно виплатити компенсацію за дні невикористаної основної щорічної відпустки за поточний робочий рік з 7 вересня 2021 року по 6 вересня 2022 року. Усі дні поточного робочого року входять до відпускного стажу.

Для підрахунку днів відпускної компенсації використовуємо формулу, наведену вище.

Показник Двідп — тривалість щорічної основної відпустки, що надається за повний відпрацьований робочий рік, дорівнює 24 к. дн.

Показник Двідпр — кількість календарних днів у поточному робочому році по день звільнення (з 7 вересня 2021 року по 20 червня 2022 року), які входять до відпускного стажу, складає 287 календарних днів.

Показник Свідпр — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, які припадають на поточний робочий рік по день звільнення, дорівнює 5 дням. Це — День захисників і захисниць України (14 жовтня 2021 року), Різдво Христове (25 грудня 2021 року), Новий рік (1 січня 2022 року), Різдво Христове (7 січня 2022 року) та Міжнародний жіночий день (8 березня 2022 року).

Пасха (24 квітня 2022 року), День праці (1 травня 2022 року), День перемоги (9 травня 2022 року) та Трійця (12 червня 2022 року) до показника Свідпр потрапити не повинні.

Показник Дрік — кількість календарних днів у поточному робочому році (з 7 вересня 2021 року по 6 вересня 2022 року), складає 365 календарних днів.

Показник Срік — кількість святкових і неробочих днів у поточному робочому році, складає 6 днів. Це 5 днів, які були підраховані вище при визначенні показника Свідпр та 1 святковий день — День незалежності України (24 серпня 2022 року), який припадає на період після закінчення воєнного стану згідно з законодавством, чинним на момент проведення розрахунку.

Визначаємо кількість днів невикористаної щорічної основної відпустки, за які треба надати компенсацію при звільненні — Дкомп за період з 7 вересня 2021 року по 20 червня 2022 року: 24 х ((287 - 5) : (365 - 6)) = 18,85 ≈ 19 (к. дн.).

Зверніть увагу! Якщо ви, як і в наведеному прикладі, у результаті розрахунку отримали не ціле число, то

проводите округлення кількості календарних днів відпускної компенсації до цілого числа за математичними правилами округлення

Якщо після коми маєте від 5 до 9, то число округлюємо у бік збільшення, якщо від 1 до 4 — у бік зменшення (див. лист Мінсоцполітики від 27.03.2013 № 321/13/84-13).

Висновки

  • При визначенні кількості святкових днів в розрахунку днів відпускної компенсації, треба виходити з періоду дії воєнного стану, що встановлений на момент розрахунку.
  • Якщо після звільнення працівника та виплати йому відпускної компенсації воєнний стан буде подовжений, робити перерахунок днів компенсації не потрібно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі