Теми статей
Обрати теми

Як отримати гроші, якщо ФОП захворів чи народжує під час війни…

Клец Віталіна, податковий експерт
Отримання лікарняних чи декретних на самого ФОП завжди було челенджем. А з початком війни й взагалі полетіло шкереберть. То чи може зараз ФОП претендувати на лікарняні/декретні? Як змінилися правила їх нарахування у зв’язку з війною? І що робити тим ФОП, які рятуючись опинилися за кордоном? Відповіді на найгарячіші запитання — у нашій статті.
Зміст статті:

Питання 1. Чи має ФОП право на лікарняні або декретні під час війни?

Відповідь на це запитання залежить від того, чи сплачує ФОП ЄСВ «за себе» чи ні. До війни така сплата була обов’язковою для більшості ФОП. Тому і право на лікарняні та декретні вони мали.

А от з 01.03.2022 (тобто зі сплати за березень) усі ФОП, незалежно від системи оподаткування, можуть не сплачувати ЄСВ «за себе» (п. 919 розд. VIII Закону № 2464*). Цим звільненням можна скористатися, а можна й ні.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Якщо ФОП вирішив не сплачувати ЄСВ «за себе», на думку Мінсоцполітики він позбавляється права на лікарняні чи декретні. Якщо, попри звільнення, він все одно сплачує ЄСВ (добровільно) — право на отримання виплат в нього є.

Так, у своєму листі від 01.07.2021 № 3637/0/290-21/45 Мінсоцполітики зазначало, що «якщо у місяці настання страхового випадку фізичною особою — підприємцем не сплачено єдиний внесок, така особа втрачає статус застрахованої особи, а відтак право на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону № 1105* за рахунок коштів Фонду соціального страхування України».

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Тож,

якщо є бажання отримати виплати від Фонду соцстраху, то ЄСВ «за себе» все ж доведеться сплатити і за «добровільні» періоди.

Тут ще такий момент. Законопроектом від 03.06.2022 № 7433 хочуть зробити так, щоб місяці «воєнного» звільнення від сплати ЄСВ «за себе» зараховувалися до стажу ФОП. Втім навіть якщо цей момент владнають, то для пенсійних цілей. А не для цілей соціального забезпечення. Тобто проблему лікарняних, декретних це не вирішить.

Питання 2. Чи змінилися правила нарахування суми лікарняних та декретних через війну?

Ні, принципові правила залишаються такими ж, як до війни. Як і раніше, спочатку треба розрахувати середньоденний дохід за останні 12 календарних місяців, що передують хворобі/декрету. А потім помножити їх на кількість днів непрацездатності, які зазначені в лікарняному. Для лікарняних та декретних правила трішки відрізняються.

Бо перші 5 календарних днів ФОП хворіє «за свій рахунок» (за ці дні Фонд нічого не виплачує). Вихідні це дні чи робочі — неважливо. А із 6-го дня хвороби підключається Фонд соцстраху й оплачує решту днів хвороби, які зазначені в лікарняному. Знову ж таки не важливо, вихідні це дні, святкові чи робочі.

Наприклад, якщо лікарняний тривав 15 календарних днів, то Фонд оплатить тільки останні 10 днів хвороби.

Декретні ж Фонд оплачує повністю (всі 126 календарних днів).

Також оплата лікарняних залежить від стажу ФОП: якщо стаж більше 8 років, то виплачується 100 % нарахованої суми, від 5 до 8 років — 70 %, від 3 до 5 років — 60 %, до 3 років — 50 %.

А от декретні оплачуються в розмірі 100% незалежно від стажу (впоратися з нарахування декретних та лікарняних вам допоможуть наші окремі статті).

Питання 3. Як впливає на розрахунок лікарняних той факт, що на час війни відмінили «святково-неробочі» дні?

Ніяк. Бо в розрахунковий період (12 календарних місяців до хвороби/декрета) включаються всі календарні дні, а не тільки робочі.

Та й сам лікарняний оплачується саме в календарних днях. Тобто немає різниці, на який день припала хвороба: на вихідний, святковий чи звичайний робочий день — оплачуються всі дні, вказані в лікарняному.

Питання 4. Чи потрібно подавати якісь спеціальні звіти, пов’язані з призначенням лікарняних чи декретних?

Так, потрібно. Один звіт — до призначення лікарняних, інший — після.

До призначення лікарняних треба подати декларацію (загальносистемники — декларацію про майновий стан і доходи, спрощенці — декларацію платника єдиного податку) з ЄСВ-додатком. Тип декларації та ЄСВ-додатка «Звітна» та «Довідково» («Довідкова»). Ставимо хрестики біля обох комірок. Вказуємо рік та місяць, у якому сформовано декларацію, і заповнюємо ЄСВ-додаток за всі місяці з початку року і до настання страхового випадку.

Ідентифікатор деки типу «додаткова» в Елелектронному кабінеті:

F0103405 — для єдинників групи 1 та 2;

F0103307 — для єдинників групи 3;

F0100412 — для загальносистемників (з ЄСВ-додатком за формою F0141912).

Навіщо її подавати? Справа в тому, що ФОП сплачує ЄСВ «за себе» раз на квартал, а показує ці сплати в звітності аж в кінці року (у ЄСВ-додатку до річної декларації). Для розрахунку лікарняних/декретних це запізно, бо Фонд соцстраху має знати, скільки ЄСВ «за себе» ФОП сплатив за кожен місяць протягом останніх 12 місяців перед хворобою/виходом в декрет. Тому й подаємо довідкову декларацію відразу.

Врахуйте: подання декларації з позначкою «Довідково»/ «Довідкова» не звільняє ФОПа від подання декларації в строк, установлений для річного (квартального) звітного періоду.

А ось вже після отримання лікарняних/декретних протягом місяця треба подати до Фонду звіт з додатка 2 до Порядку № 12*. Заповнити його нескладно. Просто зазначаємо суму коштів, отриману з Фонду. Звіт можна відправити в електронному вигляді, підписавши його електронним підписом, або листом з повідомленням про вручення, або віднести особисто.

* Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановлю Правління ФССУ від 19.07.2018 № 12.

Питання 5. Статус е-лікарняного у ФОП ніяк не змінюється на «Готовий до сплати». Чи можна подавати заяву на лікарняні?

Так, можна.

Зазвичай оплачувати е-лікарняний можна тільки після того, як він отримає статус «Готовий до сплати». По суті, це прирівнюється до видачі лікарняного.

Але через проблеми в роботі електронного кабінету та реєстру лікарняних під час війни деякі лікарняні так і не змінили свій статус на «Готовий до сплати». Втім, це не страшно. У такому разі ФОП може відрахувати 7 днів після дати закриття (або відкриття в разі вагітності та пологів) лікарняного і після цього вже подавати заяву-розрахунок до Фонду соцстраху. Відповідне розяснення Фонд надав за посиланням .

Питання 6. Чи може отримати декретні ФОП, який знаходиться за кордоном?

Якщо ФОП продовжує сплачувати ЄСВ, то факт тимчасового виїзду за кордон не позбавляє його права на отримання декретних чи лікарняних. Так вважає Фонд соцстраху (див. за посиланням ).

Але як оформити лікарняний, не будучі в Україні? Наразі це дозволено! МОЗ дозволив оформлювати лікарняні дистанційно у таких випадках*:

— захворювання або травма загального характеру,

— догляд за хворою дитиною,

— вагітність та пологи,

— ортопедичне протезування (див. за посиланням ).

Що потрібно зробити, щоб оформити е-лікарняний в Україні дистанційно?

Крок 1. ФОП за кордоном звертається до місцевого лікаря та просить документ (довідку чи виписку), в якому буде вказано його діагноз.

Строк непрацездатності визначається за кордоном, але не може перевищувати:

— 30 днів для захворювань загального характеру та ортопедичного протезування (якщо непрацездатність триває довше, необхідно надати актуальний медичний документ);

— 14 днів для догляду за хворою дитиною, якщо дитина лікується амбулаторно.

Крок 2. ФОП зв’язується зі своїм сімейним/лікуючим лікарем в Україні за допомогою месенджеру чи електронної пошти та надсилає йому довідку чи виписку, видану іноземним лікарем. Наприклад, якщо мова йде про декретні — зв’язуємся з гінекологом.

Зауважте, що український лікар може (але не зобов’язаний) затребувати переклад такої довідки на українську мову.

Крок 3. Лікар в Україні формує медвисновок, на основі якого автоматично та дистанційно формується е-лікарняний. Якщо український номер телефону ФОП (який зазначений в ЕСОЗ) працює у роумінгу, то ФОП отримає два смс-повідомлення (про формування медвисновка та е-лікарняного).

Така процедура буде діяти під час війни + 3 місяці після її припинення.

Крок 4. Через 7 днів після дати закриття (або відкриття в разі вагітності та пологів) відкриття е-лікарняного він отримає статус «готовий до сплати», і тоді вже можна звертатися до Фонду із заявою-розрахунком для отримання виплати. Звертатися потрібно до Фонду соцстраху за місцем проживання ФОП, але якщо ФОП знаходиться за кордоном, то він може надіслати у Фонд заяву-розрахунок на отримання лікарняних онлайн через спеціальні програми (MeDoc, Соната тощо). На порталі ПФУ ця функція ще не діє.

Питання 7. До якого відділення Фонду треба звертатися за лікарняними ФОП, який евакуювався в межах України?

За правилами ФОП повинен звертатися до відділення Фонду за місцем проживання.

Але з урахуванням воєнних особливостей Фонд надав такі роз’яснення:

«У разі, якщо страхувальники, в тому числі ФОП, перемістилися на іншу територію і при цьому перебувають на обліку в ЄІАС в іншому відділенні, але поки не мають можливості звернутися до суб’єктів надання адміністративних послуг Міністерства юстиції України для здійснення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу або ФОП, а саме зміни місцезнаходження, та не можуть подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді, рекомендуємо таким страхувальникам подавати заяви-розрахунки в паперовому вигляді до найближчого відділення будь-якого управління виконавчої дирекції Фонду. Працівниками цього відділення проводиться звірка документів з метою недопущення помилок. Після цього працівники відділення сканують документи і направлять до відділення, де перебуває на обліку страхувальник» (див. роз’яснення Фонду за посиланням ).

Перелік відділень ФССУ, які мають можливість здійснювати прийом в умовах воєнного стану та їх контакти оновлюються за посиланням .

При цьому довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи (далі — ВПО) не вимагається (див. роз’яснення за посиланням ). Втім ФОП може і перереєструватися за новим місцем проживання*, отримати довідку ВПО та звернутися до свого нового відділення Фонду. Як показує практика, так ви отримаєте виплати швидше.

* Як це зробити, ми розповідали в статті «ФОП виїхав із зони бойових дій: як змінити місцезнаходження?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 36.

Питання 8. Що робити, якщо ФОП знаходиться за кордоном і в нього немає соцрахунка 2604 (для отримання лікарняних)?

Такий рахунок він може відкрити в Приват24 (або в іншому банку) онлайн. Наприклад, у Приваті переходимо в меню: «Каталог послуг» — «Інше» — «Інші послуги — Відкриття рахунку».

Далі обираємо валюту рахунку і тип рахунку (для соціальних виплат) та вказуємо email, на який буде відправлена довідка про відкриття.

Питання 9. Як ФОП отримати декретні або лікарняні від Фонду?

Крок 1. Оформлюємо листок непрацездатності або чекаємо, коли е-лікарняний набуде статусу «Готово до сплати».

Крок 2. Підраховуємо страховий стаж ФОП і формуємо рішення уповноваженого про виплату лікарняних.

Крок 3. Самостійно (!) розраховуємо суму лікарняних/декретних.

Крок 4. Якщо у вас ще немає спеціального рахунка для отримання соцвиплат, то відкриваємо його у будь-якому банку(IBAN-номер рахунка повинен бути таким: UA********000002604**********).

Крок 5. Складаємо заяву-розрахунок на отримання лікарняних/декретних з додатком 1*. Порожні додатки до заяви-розрахунку не подаємо.

* Банк із заявою-розрахунком можна знайти в додатку 1 до Порядку № 12.

Крок 6. Подаємо декларацію з типом форми «Звітна» і додатковою позначкою «Довідково», заповнюємо в ній ЄСВ-додаток.

Крок 7. Подаємо до Фонду соцстраху:

заяву-розрахунок;

копії платіжок, які підтверджують сплату ЄСВ за 12 місяців, що передують хворобі/декрету, або довідку від податківців про те, що ЄСВ сплачений. Її можна замовити онлайн через Електронний кабінет, відправивши податківцям довільний лист у розділі «Листування з ДФС».

Крок 8. Звітуємо після отриманих лікарняних/декретних (див. питання 4).

Питання 10. Чи треба сплачувати податки та ЄСВ з отриманої суми декретних?

Отримані декретні не є підприємницьким доходом ФОП (ні в єдиноподатника, ні в загальносистемника). Не включаються вони й до «цивільного» доходу фізособи, з чим погоджуються й податківці (категорія 103.02 ЗІР). Тому ніяких податків в декретних не платимо (ні ПДФО, ні ВЗ, ні ЄП, ні ЄСВ).

В базу ЄСВ декретні також не входять, тому й ЄСВ з них не треба сплачувати (ІПК ДФСУ від 11.07.2017 р. № 1127/Р/99-99-13-02-01-14/ІПК).

Питання 11. Чи треба сплачувати податки та ЄСВ з отриманої суми ліканяних?

Лікарняні не включаються до підприємницького доходу, але включаються до «цивільного» доходу громадянина. При цьому податківці вважають, що утримати ПДФО та ВЗ з лікарняних підприємця має Фонд соцстраху, а Фонд вважає, що це повинен зробити сам ФОП.

Безпечний варіант сплатити ПДФО та ВЗ самостійно за наслідками річного декларування (єдиноподатнику доведеться подати декларацію про майновий стан та доходи як громадянинові).

ЄСВ не сплачується у будь-якому разі.

Питання 12. Чи може ФОП отримати лікарняні/декретні, якщо, крім бізнесу, він працює за трудовим договором?

Може, але тільки як найманий працівник. Як ФОП він такі виплати вже отримати не може, бо з 01.01.2021 р. не може сплачувати ЄСВ «за себе» навіть добровільно.

На цьому все. Про розрахунок лікарняних та декретних розповімо на наступному тижні.

Висновки

  • Якщо ФОП продовжує сплачувати ЄСВ «за себе», то зможе отримати лікарняні/декретні.
  • Правила нарахування декретних/лікарняних залишись незмінними попри війну.
  • Відміна на час війни святково-неробочих днів ніяк не вплинула на розрахунок лікарняних та декретних.
  • Отримати лікарняні може навіть ФОП, який знаходиться за кордоном, але йому доведеться подати заяву-розрахунок у Фонд онлайн, за допомогою спеціальних програм.
  • Якщо у ФОП немає спецрахунку для отримання соцвиплат, його можна відкрити онайн.
  • Оформити е-лікарняний зараз можна дистанційно, якщо ФОП знаходиться за кордоном.
  • Якщо ФОП переїхав із зони активних бойових дій, то за лікарняними він може звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду (за місцем тимчасового перебування, реєстрації тощо).
  • З декретних ФОП не сплачує ні податки, ні ЄСВ. З лікарняних ПДФО та ВЗ безпечніше сплатити за наслідками річного декларування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі