Теми статей
Обрати теми

На копійки не вистачає суми ∑Перевищ для реєстрації ПН

Казанова Марина, податковий експерт
При реєстрації податкової накладної (ПН) за рахунок «другого ліміту» (∑Перевищ) не зареєструвалися по одній ПН в кожному періоді. Причина — в заокругленнях. В декларації та таблиці 1.1 додатку Д1 суми округляються без копійок. Сума «другого ліміту» теж формується без копійок. А ПН на 20 копійок більша, ніж сума ∑Перевищ. Що робити? Як добавити копійки в «другий ліміт»?

Дійсно, така проблема може виникнути. Адже сума «другого ліміту» (Перевищ) розраховується за даними декларації з ПДВ (показник ∑Перевищ виникає, якщо податкові зобов’язання (ПЗ) із ряд. 9 розділу I декларації більше, ніж ПЗ за даними ЄРПН). А показники декларації з ПДВ заповнюються у гривнях без копійок. В той час, як сума в ПН має точно відповідати сумі постачання, яка зазначена в первинному документі, тобто зазначається в гривнях з копійками.

Тому, суми ∑Перевищ внаслідок заокруглень може не вистачити на копійки для реєстрації якоїсь однієї ПН за відповідний період.

Наприклад, потрібно зареєструвати ПН за лютий 2022 року. Суми ∑Перевищ («другого ліміту») за лютий залишилось 7200грн., а треба зареєструвати ПН за лютий з сумою ПДВ 7200,20 грн. Що робити в цьому випадку?

Одразу зазначимо, що просто поповнення електронного ПДВ-рахунку, наприклад, на 1 грн, в даному випадку не допоможе. Оскільки для реєстрації ПН ми повинні мати:

— або суму ∑Перевищ на потрібну суму;

— або «основний регліміт» (∑Накл) на суму ПДВ, яка зазначена в ПН (тобто позитивний регліміт повинен бути в нашому випадку не менше 7200,20 грн).

Якщо ви можете забезпечити «основний ліміт» на цю суму, то краще зареєструвати ПН за рахунок «основного ліміту». Це самий безпроблемний варіант вирішення цієї ситуації. Після реєстрації ПН показник ∑Перевищ (на суму 7200) зменшиться. І на цю ж суму збільшиться сума «основного ліміту».

А якщо забезпечити «основний ліміт» на цю суму немає можливості? Тоді треба шукати варіанти як збільшити «другий регліміт» (показник ∑Перевищ). При цьому пам’ятаємо, що за рахунок «другого ліміту» ми можемо зареєструвати лише ПН того періоду, за який у нас виник такий показник. Тобто, наприклад, лютневі ПН — за рахунок лютневого ∑Перевищ, березневі ПН — за рахунок березневого тощо.

Оскільки нам потрібно зареєструвати ПН за лютий, то треба збільшити ∑Перевищ за лютий. Яким чином це можна зробити? Подавши УР до декларації за лютий 2022 року, збільшивши показник рядку 1.1 (і відповідно рядку 9) так, щоб сума ПДВ (дані колонки Б декларації) збільшилися на 50 копійок і більше (тобто заокруглились до 1 грн). І таким чином збільшилася на 1 грн сума ∑Перевищ.

Відповідні уточнення слід зробити і в таблиці 1.1 додатку 1 до декларації з ПДВ (фактично в ньому буде фігурувати лише одна (незареєстрована) ПН і по ній робимо уточнення (збільшуємо суму ПДВ на 1 грн).

Нагадаємо, що податківці радять уточнювати дані таблиці 1.1 додатку Д1 наступним чином:

— в першому рядку повторюється помилковий запис, при цьому вартісні показники вказуються зі знаком «—» (тобто сторнуються);

— у другому рядку — вказується правильний запис.

Після подання такого УР має збільшитися на 1 грн і показник ∑Перевищ за лютий. При цьому для того, щоб була можливість зареєструвати ПН, «донарахована» 1 грн має бути сплачена (забезпечена відповідна сума на ПДВ-рахунку на дату подання УР).

«Самоштрафу» в цьому випадку в будь-якому разі не повинно бути. Адже, сума 3 % від 1 грн. буде менше за 50 копійок, а отже заокруглиться до 0 грн.

Звісно, що таке виправлення методологічно невірне. Адже дані ПН з таблиці 1.1 додатку Д1 фактично будуть невірними — не будуть відповідати даним зареєстрованої ПН.

По-хорошому, в цьому випадку після реєстрації ПН треба знову подати УР і виправити показники в декларації так, як вони були до подання УР (тільки в таблиці 1.1 додатку даних для відображення вже не буде, так як подаватиметься УР уже після того як всі ПН складені за звітний воєнний період будуть зареєстровані). Але, вважаємо, що цього можна й не робити. Враховуючі що різниця копійчана — ніяких негативних наслідків така невідповідність не буде мати.

Головне, щоб ПН була складена на правильну суму (щоб сума в ПН відповідала даним первинних документів).

Іноді зустрічаються питання: а чи можна, наприклад, ПН зараз зареєструвати на суму 7200 грн. А потім коли з’явиться «ліміт» скласти РК до неї ще на «+20 копійок». Ми не радимо такий варіант. Тому що податківці досить скептично ставляться до можливості виправити «збільшуючим» РК сумову помилку в ПН (а в даному випадку реєстрація ПН на 7200 грн замість 7200,20 грн фактично буде сумовою помилкою, бо ніяких коригувальних подій, названих в ст. 192 ПКУ, не було). Вони вважають, що сумову помилку в ПН потрібно виправляти повним обнуленням ПН і складанням нової ПН. Тобто краще не ризикувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі