Теми статей
Обрати теми

Курсові різниці в юрособи-єдиноподатника

Солошенко Людмила, податковий експерт
Чи включаються в ЄП-дохід юрособи-єдиноподатника курсові різниці від перерахунку валюти, що числиться на поточному рахунку?

Спершу поглянемо, що роз’яснюють контролери. На думку податківців (БЗ 108.01.02):

— позитивне значення курсових різниць (КР) від перерахунку інвалюти включається до складу доходу єдиноподатника-юрособи, а

— від’ємне значення КР від перерахунку інвалюти не впливає на ЄП-дохід і базу оподаткування єдиним податком не зменшує.

Таким чином, податківці вимагають включати в ЄП-дохід тільки позитивні курсові різниці.

Якщо валюта продається (до дати балансу), то в ЄП-дохід, на думку фіскалів, потрапить тільки позитивна різниця між доходом від продажу інвалюти (за комерційним курсом) і її вартістю (за курсом НБУ) на дату зарахування на валютний рахунок. А при продажу після дати балансу (оскільки на дату балансу вже будуть пораховані курсові різниці) в ЄП-дохід слід включити тільки позитивну різницю між доходом від продажу валюти (за комерційним курсом) і вартістю валюти (за курсом НБУ), перерахованої на дату балансу (БЗ 108.01.02).

З позицією фіскалів не можемо погодитися. Вважаємо, що в дохід юрособи-єдиноподатника курсові різниці взагалі включатися не повинні. Оскільки об’єктом оподаткування для юрособи-єдиноподатника є грошовий дохід (у готівковій/безготівковій формі), а також дохід, отриманий у матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 НКУ (п.п. 2 п. 292.1 НКУ). Причому до матеріального/нематеріального ЄП-доходу належать виключно:

— сума кредиторської заборгованості, за якою сплив строк позовної давності, і

— вартість безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг.

Проте курсові різниці ні під один з перелічених видів ЄП-доходу не потрапляють. Тим паче, що курсові різниці виникають у результаті перерахунку валютної складової і не супроводжуються жодним надходженням грошових коштів, а отже, і як грошовий дохід єдиноподатника розцінюватися не можуть.

Тому, на наш погляд, при операціях з валютою правильно робити таким чином: оподатковувати єдиним податком валютний дохід єдиноподатника (при зарахуванні валюти на поточний рахунок), а при продажу валюти оподатковувати єдиним податком позитивну різницю (між комерційним курсом, за яким продана валюта, і курсом НБУ, за яким валюта зараховувалася при надходженні на валютний рахунок), що виникла

Також хочемо нагадати, що за правилами валютного п. 8 НП(С)БО 21 курсові різниці розраховують:

— на дату операції та

— на дату балансу.

При цьому в єдиноподатників звітний період — рік. Тому єдиноподатники складають тільки річну фінзвітність (тобто фінзвітність мікропідприємства у складі: Балансу (ф. № 1-мс) і Звіту про фінрезультати (ф. № 2-мс), п.п. 2 п. 2 НП(С)БО 25, п. 2 Порядку № 419) квартальну не складають*. А це означає, що і курсові різниці на дату балансу в бухобліку єдиноподатники розраховуватимуть тільки за підсумками року. Детальніше про розрахунок курсових різниць див. статтю «Обчислюємо курсові різниці: правила» // «Податки & бухоблік», 2021, № 44.

* Хоча за бажанням можуть складати за загальними правилами повну фінансову звітність (п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1). Тому своє рішення про те, за якою формою фінзвітності (повною чи мікро) звітувати, треба закріпити в наказі про облікову політику.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі