Теми статей
Обрати теми

Благодійна допомога на відновлення майна

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Чи має право підприємство скористатися п.п. «б» п.п. 170.7.8 ПКУ та виплатити неоподатковувану благодійну допомогу на відновлення майна, пошкодженого під час бойових дій, працівнику, який мешкав у м. Харкові?

Перш за все зазначимо, що п.п. «б» п.п. 170.7.8 ПКУ треба розглядати у парі з п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ. Їх норми виводять з-під оподаткування суми (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) певним категоріям фізосіб протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану благодійниками, у тому числі благодійниками — фізособами, у порядку, визначеному Законом № 5073.

Чи означає це, що таку допомогу можуть надавати лише благодійні організації? На нашу думку — ні. Адже п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 5073 відносить до благодійників дієздатну фізособу або юридичну особу приватного права (у тому числі (а не виключно) благодійну організацію), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

В свою чергу ч. 1 ст. 4 зазначеного Закону встановлює, що суб’єктами благодійної діяльності є благодійні організації, які утворені та діють відповідно до Закону № 5073, а також інші благодійники та бенефіціари. Тож, вважаємо, що для цілей п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ благодійниками можуть виступати, як звичайні фізособи, так і юридичні особи приватного права, тобто звичайні підприємства.

Отже з надавачами благодійної неоподатковуваної воєнної допомоги розібралися. А хто може отримати таку допомогу?

Підпункт «в» п.п. 165.1.54 ПКУ встановлює декілька категорій таких осіб. Серед них — фізичні особи, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Слід зазначити, що п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ не вказує, яким документом визначається перелік населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії. Тож, вважаємо, що тут благодійники мають право використовувати будь-які офіційні документи, що вказують на ведення бойових дій на території, де проживає чи з якої виїхала особа.

Наразі це може бути Перелік територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджений наказом Мінінтеграції від 25.04.2022 № 75. Він постійно оновлюється і станом на 29.06.2022 до нього входять окремі райони 9 областей.

А зараз повертаємося до п.п. «б» п.п. 170.7.8 ПКУ. Його положення визначають граничні неоподатковувані суми та цілі, на які може бути надано допомогу залежно від отримувача.

Так, допомога надається на відновлення втраченого майна та на інші потреби за переліком, затвердженим постановою КМУ від 26.11.2014 № 653 (ср. ).

Сума допомоги сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році — 3250000 грн).

Якщо загальна сума отриманої благодійної допомоги протягом звітного (податкового) року перевищує зазначений граничний розмір, сума перевищення оподатковується ПДФО та ВЗ в загальному порядку. При цьому в отримувача виникає обов’язок подати річну податкову декларацію із зазначенням сум благодійної допомоги.

Проте майте на увазі, що така благодійна допомога не включається до оподатковуваного доходу до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. Це прямо зазначено в абзаці тринадцятому підпункту 165.1.54 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі