Теми статей
Обрати теми

Гарантії мобілізованим

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Чи зберігати середній заробіток за мобілізованим працівником, який наразі не знаходиться у зоні бойових дій, а відновлюється після поранення? Якщо на підприємство надійшов е-лікарняний на мобілізованого працівника, чи треба його оплачувати? Чи може підприємство надати мобілізованому працівнику щорічну відпустку одночасно з відпусткою за місцем проходження служби?

Трудові гарантії працівникам, призваним на військову службу, у тому числі за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийнятим на військову службу за контрактом, встановлені ч. 3 та ч. 5 ст. 119 КЗпП.

Наразі зазначені норми КЗпП зобов’язують зберігати за такими працівниками місце роботи, посаду та середній заробіток:

— в загальному випадку — до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення працівника з військової служби;

у випадку отримання поранення (іншого ушкодження здоров’я) під час проходження військової служби та перебування на лікуванні в медичних закладах — до дня, наступного за днем взяття працівника на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) після звільнення з військової служби у разі закінчення ним лікування в медичному закладі незалежно від строку лікування.

Проте після набрання чинності Законом № 2532 положення ч. 3 ст. 119 КЗпП зазнають змін. За мобілізованими працівниками середній заробіток зберігати не будемо, за ними треба буде зберігати лише місце роботи й посаду. При цьому строки збереження залишають незмінними. Про набрання чинності Законом № 2532 ми обов’язково повідомимо, тож слідкуйте, будь-ласка, за нашими публікаціями.

Тож якщо працівник ще не закінчив лікування й не став на облік у ТЦК та СП, то він продовжує бути увільненим від роботи й за ним продовжуємо зберігати місце роботи, посаду, а до дня набрання чинності Законом № 2532 — середній заробіток.

Далі поговоримо про е-лікарняний мобілізованого працівника, який підприємство виявило у своєму особистому кабінеті страхувальника на порталі ПФУ.

Лікарняний працівнику, що проходить військову службу, оплачується за місцем служби військовою частиною. У роботодавця такий працівник увільнений від роботи. Тому він під час тимчасової непрацездатності не втрачає заробіток (див. ч. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Отже

лікарняні, які призвані компенсувати мобілізованому працівнику втрату заробітку, роботодавець призначати не може

В такому випадку зазначте у протоколі комісії (уповноваженого) із соціального страхування відмову в оплаті листка непрацездатності. Підстава — увільнення від виконання обов’язків за трудовим договором працівника, що проходить військову службу.

Що стосується щорічної відпустки військовослужбовцям, то вона надається згідно ст. 101 Закону № 2011.

При цьому ані заначений Закон, ані КЗпП не зобов’язують роботодавця переривати період надання гарантій, встановлених ст. 119 КЗпП, та надавати одночасно з такою відпусткою щорічну відпустку за місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі