Теми статей
Обрати теми

Оформляємо роботу у вихідні

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство залучає працівників до роботи у вихідні дні. Як це правильно документально оформити?

Наразі в Україні діє воєнний стан. Тож відповідь надаватимемо для випадку, коли працівника залучають до роботи у вихідний день в період дії воєнного стану.

У більшості випадків старт залученню працівника до роботи у вихідний для нього день дає доповідна записка відповідної посадової особи, в якій обґрунтовують необхідність проведення робіт у такий день. Приклад оформлення доповідної записки див. на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Приклад доповідної записки

Якщо залучення працівника до роботи у вихідний день неможливо без його згоди, потурбуйтесь про її отримання. Звісно, краще щоб це було зафіксовано письмово, наприклад, в окремій заяві (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Приклад оформлення згоди на залучення до роботи у вихідний день

Оформлюйте залучення до роботи у вихідні дні відповідним наказом (розпорядженням) (див. рис. 3).

img 3

Рис. 3. Приклад наказу на залучення працівника до роботи у вихідний день

Цікавий момент. Первинна редакція Закону № 2136 скасувала особливий порядок компенсації за роботу у вихідні дні, визначений в ст. 72 КЗпП. Проте, на наш погляд, це не означає, що робота у вихідний не підлягає компенсації. Якщо години такої роботи були відпрацьовані понад норму робочого часу, встановлену на відповідний місяць (обліковий період), то, вважаємо, їх слід оплачувати, як надурочні години.

З набранням чинності Законом № 2352 ситуація з компенсацією за роботу у вихідний день повинна змінитися (на момент написання відповіді на запитання, цей Закон направлено на підпис Президенту й він не набрав чинності). Законотворці хочуть повернути порядок компенсації, визначений ст. 72 КЗпП (надання іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі). В такому випадку спосіб компенсації за роботу у вихідний день слід буде зазначати в наказі (розпорядженні) про залучення до роботи у вихідний день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі