Теми статей
Обрати теми

Дозвільні документи під час війни: знов зміни

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова КМУ від 7 липня 2022 р. № 778

Висновки документа

Збільшено перелік видів діяльності, за якими госпсуб’єкти не мають права працювати під час воєнного стану на підставі поданої декларації — без відповідних дозволів/ліцензій. Подані до 13 липня за новими (забороненими) видами діяльності декларації необхідно замінити протягом шести місяців з цієї дати на відповідні дозволи чи ліцензії

Цією постановою № 778 внесено чергові зміни до «воєнно-дозвільної» постанови КМУ № 314 від 18.03.2022. Про постанову № 314 ми писали в матеріалі «Ліцензії і документи дозвільного характеру під час воєнного стану» // Податки & бухоблік, 2022, № 25, а про попередні зміни до цієї постанови — у статті «Дозвільні документи під час війни: оновлення!» // Податки & бухоблік, 2022, № 39.

Нагадаємо, що постановою № 314 строки діючих ліцензій/дозволів було продовжено на весь строк дії воєнного стану (ВС) та ще на три місяці з дня його припинення або скасування. Періодичні, чергові платежі за цими ліцензіями/дозволами також відстрочуються повністю на увесь цей строк.

А головне — цей документ дозволяє госпсуб’єктам на період дії ВС, плюс ще згадані три місяці, здійснювати низку видів госпдіяльності які потребують отримання спеціальних дозволів чи ліцензій, без наявності таких, а на підставі поданої декларації (відповідного змісту за вільною формою).

Додано до додатку 2*. Зараз постановою № 778 Кабмін починає «підкручувати гайки» — тобто розширювати перелік видів діяльності, за якими під час ВС не дозволяється працювати на підставі поданої декларації без отримання дозвільних документів. Ці види діяльності зазначені у додатку 2 до постанови № 314. З повним переліком нових виключень зі спрощеного «воєнного» порядку роботи без дозвільних документів, які поповнили додаток 2 до постанови № 314, можете ознайомитися в постанові № 778. Ми ж перерахуємо найбільш «вагомі»:

імпорт лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), оптова та роздрібна торгівля лікарськими засобами;

— діяльність з медичної практики;

діяльність у сфері електроенергетики, на ринку природного газу, з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, з виробництва теплової енергії, транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільними) тепловими мережами, постачання теплової енергії та інша діяльність, ліцензування якої здійснює НКРЕКП, відповідно до закону;

професійна діяльність на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

* Три «до»/чотири «д» ☺.

Півроку ще гуляй, а потім дозволи-ліцензії давай! Крім того у п. 2 постанови № 778 передбачено, що подані до дня набрання чинності цією постановою (до 13 липня) декларації про провадження видів госпдіяльності, які зараз поповнили додаток 2 до постанови № 314, є дійсними протягом шести місяців від цієї дати (13 липня). Протягом цього строку госпсуб’єкти для подальшого провадження такої діяльності повинні отримати відповідні дозвільні документи у порядку, строки та на умовах, що передбачені законодавством.

Інше. Ще ось така зміна: з п.п. 1 п. 1 постанови № 314 прибрали норму про те, що органи ліцензування, дозвільні органи та суб’єкти надання публічних (електронних публічних) послуг розміщують на своїх офіційних веб-сайтах переліки поданих декларацій. З чим така зміна пов’язана — з технічними проблемами чи з секретністю, нам незрозуміло

Наприкінці, нагадаємо: щодо можливості роботи згідно поданої декларації (замість отримання ліцензії) за видами діяльності, що регулюються Законом № 481, ми писали у згаданій вище статті з Податки & бухоблік, 2022, № 39. Там же читайте й про співвідношення (конкуренцію) схожих норм — ст. 18 Закону № 481 та п.п. 5 п. 1 постанови № 314 (щодо продовження дії ліцензій, строк дії яких витік під час воєнного стану, і щодо сплати за ними чергових платежів), а також — щодо інших аспектів застосування норм «воєнно-дозвільної» постанови № 314. Адже в інших частинах її норми практично не зазнали змін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі