Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток для захисників України

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві є працівники — добровольці тероборони та мобілізовані. Чи повинен роботодавець виплачувати їм середню заробітну плату?

Військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період, — це один із видів військової служби. Чинне законодавство надає мобілізованим працівникам низку соціальних гарантій. При цьому у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ (далі — Закон № 2352) перелік цих гарантій змінився.

Так, раніше ч. 3 ст. 119 КЗпП вимагала, щоб роботодавець мобілізованого працівника зберігав за ним місце роботи, посаду та середній заробіток. Робити це слід було до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення працівника з військової служби.

Проте законодавець вирішив змінити «правила гри». І з 19.07.2022 (дата набрання чинності Законом № 2352) прибрав із ч. 3 ст. 119 КЗпП вимогу про збереження за мобілізованим середньої заробітної плати. Тобто із зазначеної дати

місце роботи та посаду за мобілізованим працівником КЗпП зберігати зобов’язує, а ось середній заробіток — ні

У зв’язку із цим у липні 2022 року роботодавець має виплатити мобілізованим працівникам суму середньої заробітної плати пропорційно кількості робочих (згідно з графіком) днів до дати набрання чинності Законом № 2352.

Причому будьте уважні, якщо заробіток мобілізованого виявиться меншим за мінімальну заробітну плату! У разі коли ваше підприємство є основним місцем роботи для такого працівника, ЄСВ за ставкою 22 % за липень необхідно нарахувати не нижче мінімального страхового внеску (див. підкатегорію 201.04.01 БЗ). Нагадаємо: мінімальний страховий внесок визначається як добуток мінзарплати та ставки ЄСВ (22 %).

Водночас відповідно до п. 920 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI на період мобілізації роботодавці, які обрали спрощену систему оподаткування (ФОП груп 2 та 3, а також юрособи групи 3), мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Це стосується і платників «спецЄП» за ставкою 2 %. Але зауважте, що роботодавцю у будь-якому разі слід розрахувати та відобразити у звітності суму ЄСВ за мобілізованих осіб.

А ось із серпня 2022 року обов’язок нараховувати ЄСВ щодо мобілізованих у роботодавців відсутній зовсім, адже такі працівники не матимуть бази нарахування ЄСВ (якщо немає якогось іншого доходу).

Зауважимо, що такі ж гарантії, як і мобілізованим, надаються працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом із числа резервістів в особливий період, а також прийнятим на військову службу за контрактом.

Тепер про працівників, які уклали контракти добровольців територіальної оборони. Такий контракт вони укладають на час виконання державних та громадських обовязків строком на 3 роки за формою, затвердженою наказом Міноборони від 07.03.2022 № 84. Для цих осіб соціальні гарантії передбачені ч. 1 ст. 119 КЗпП.

Зокрема, на час виконання державних та громадських обов’язків працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) та середнього заробітку. Зауважте: на відміну від ч. 3 ст. 119 КЗпП, до ч. 1 цієї статті жодних змін Закон № 2352 не вніс. І це означає, що за добровольцями тероборони роботодавець зобовязаний зберігати не лише місце роботи (посаду), а й середню заробітну плату.

Але майте на увазі! Добровольці тероборони можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації або укласти контракт на проходження військової служби. У цьому разі дія договору добровольця тероборони припиняється. Відповідно перестають діяти соціальні гарантії, передбачені ч. 1 ст. 119 КЗпП, та включаються норми ч. 3 цієї статті для осіб, призваних на військову службу або прийнятих на військову службу за контрактом (див. вище). Тобто роботодавець зберігає за працівником середній заробіток до припинення контракту добровольця тероборони. Про зміну статусу «доброволець тероборони → військовослужбовець» працівник повинен повідомити роботодавця. Зверніть увагу вашого працівника на цей момент.

Підведемо підсумок. З 19.07.2022 за мобілізованими працівниками середня заробітна плата не зберігається. А ось добровольцям тероборони її, як і раніше, слід виплачувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі