Теми статей
Обрати теми

Середнє підприємство перейшло на 2 % спецЄП: чи можна відмовитися від резервів?

Солошенко Людмила, податковий експерт
У зв’язку з воєнним станом середнє підприємство перейшло на спецЄП (єдиний податок групи 3 зі ставкою 2 %). Чи можна, ставши єдиноподатником, у бухгалтерському обліку не створювати резервів та забезпечень?

Нагадаємо, що згідно з п. 7 розд. I НП(С)БО 25 підприємства, зазначені в п.п. 2 п. 2 розд. I цього стандарту, зокрема підприємства, що ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат відповідно до податкового законодавства (тобто єдиноподатники), можуть не створювати резерв сумнівних боргів і забезпечення майбутніх витрат і платежів (на оплату відпусток, виконання гарантійних зобов’язань тощо). А такі підприємства можуть визнавати відповідні витрати в періоді їх фактичного понесення і відображати поточну дебіторську заборгованість у балансі за її фактичною (історичною) вартістю.

Проте в цьому випадку йдеться про підприємства-єдиноподатників, що ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства і відповідають критеріям, установленим п.п. 3 п. 291.4 ПКУ (п. 44.2 ПКУ). Тобто про звичайні підприємства-єдиноподатників групи 3, які перебувають на ставці єдиного податку 3 % або 5 % (п. 293.3 ПКУ). Нагадаємо, що для таких єдиноподатників групи 3 встановлено обмеження щодо доходу: граничний обсяг річного доходу не повинен перевищувати 1167 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня (у 2022 році — 7585500 грн; детальніше про умови перебування на ЄП див. «Податки & бухоблік», 2021, № 94, с. 2).

Адже саме малі та мікропідприємства (так звані «малюки»), до кола яких потрапляють і звичайні спрощенці, і можуть керуватися правилами складання спрощеної фінансової звітності, встановленими НП(С)БО 25. Причому цим стандартом передбачено, що \єдиноподатники на ставці 3 % (5 %) складають скорочену фінансову звітність мікропідприємства і звітують за формами № 1-мс і № 2-мс (п.п. 2 п. 2 розд. I НП(С)БО 25, п. 2 розд. II НП(С)БО 1). Тому саме такі звичайні єдиноподатники на ставці 3 % (5 %) і можуть за НП(С)БО 25 звільнятися від резервів.

А ось для спецЄПшників зі ставкою 2 % (на відміну від звичайних єдиноподатників) узагалі не передбачено жодних обмежень щодо доходу — у них розмір доходу може бути будь-яким (п.п. 9.2 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тому перейти на спецЄП можуть будь-які підприємства, навіть середні й великі (детальніше про спецЄП див. статтю «Загальна характеристика спецЄП» у «Податки & бухоблік», 2022, № 34).

Проте, навіть перейшовши на спецЄП, середнє підприємство з метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності керуватися нормами НП(С)БО 25 не може. Тому те, що середнє підприємство у зв’язку з воєнним станом тимчасово обрало особливий режим оподаткування і перейшло на спецЄП зі ставкою 2 % (згідно з п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), жодним чином не впливає на його порядок бухобліку. Таке підприємство повинне вести бухгалтерський облік і складати фінансову звітність за загальними правилами і, зокрема (при веденні обліку за нацстандартами), з урахуванням вимог НП(С)БО 1. Тобто складати повну звітність, а не спрощену (детальніше про складання фінансової звітності див. «Податки & бухоблік», 2021, № 102). Тому для достовірного складання фінансової звітності середньому підприємству (навіть такому, яке перебуває тимчасово в спецЄПшниках) необхідно дотримуватися загальних вимог про створення забезпечень і резервів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі