Теми статей
Обрати теми

Спрощена vs загальна система

Павленко Олексій, податковий експерт
Щоб наші шановні читачі могли краще спроєктувати свою діяльність і орієнтувались у різних податкових умовах, у цьому матеріалі ми висвітлимо переваги й недоліки спрощеної системи оподаткування. А крім того, порівняємо вигідність оподаткування різних груп платників єдиного податку (ЄП) у співставленні з оподаткуванням на загальній системі.

У питаннях, до яких ми звертаємося, найважче зважити усі «за» та «проти» спрощенки. Але якщо зважити зважено ☺, то працювати та оподатковуватись може бути комфортно. І ми вам тут допоможемо. Отже, «погнали»…

Переваги спрощенки (преференції та ін.)

Податки-збори. Як зазначено в п. 291.2 ПКУ, спрощена система оподаткування, обліку та звітності (спрощенка) — це механізм, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, визначених п. 297.1 ПКУ, на сплату ЄП. Тож які податки «з’їдає» ЄП?

Згідно з п. 297.1 ПКУ платники ЄП звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених абз. 2 та 3 п.п. 133.1.1 та п.п. 133.1.4 ПКУ (тобто крім податку на репатріацію юрособами та ФОП!);

ПДФО у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті госпдіяльності фізособи — платника ЄП груп 1 — 3* та оподатковані ЄП;

* Платників ЄП групи 4 наші матеріали не охоплюють!

ПДВ з операцій з постачання товарів/послуг, місце постачання яких — на митній території України, крім ПДВ, що сплачується фіз- та юрособами, які обрали ставку ЄП — 3 %;

земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками ЄП груп 1 — 3 для госпдіяльності, крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомості, що на них знаходиться в оренду (найм, позичку).

Перевагою спрощенки, зокрема, є добровільність реєстрації платником ПДВ**

** Щодо того, коли вигідніше працювати у гр. 3 з/без ПДВ, читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 93, с. 10.

Звітність та облік. Згаданий п. 291.2 ПКУ передбачає для єдинників також ведення спрощеного обліку та звітності. Це теж відповідні переваги спрощенки як для ФОП, так і юросіб (нескладні форми декларацій та бухзвітності, досить довгі звітні періоди тощо). Перевагою спрощенки, безумовно, є відсутність обліку понесених витрат (у неплатників ПДВ). Завдяки чому фіскали набагато рідше пхають свого носа у справи єдинників (особливо, коли ті не є платниками ПДВ). Але тут нагадаємо, що нещодавно Мінфін затвердив Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОП, у т. ч. платників ЄП, а також форму ведення такого обліку. І це, скоріше, є «свіжим» додатковим недоліком спрощенки (див. нижче) ☹.

РРО. Що ж стосується преференцій щодо незастосування єдинниками РРО, то, на жаль, з 2022 року (якщо не буде ліберальних змін) можливість працювати без РРО залишиться лише у ФОП — платників ЄП гр. 1, але незалежно від того, чим вони торгують.

Недоліки спрощенки

До недоліків можна, зокрема, віднести частину певних обмежень, передбачених ПКУ для кожної з груп ЄП у видах діяльності, кількості працівників, обсягу річного доходу. Через це далеко не всі бажаючі можуть потрапити/утриматися на ЄП. Для різних груп ЄП — різні обмеження. Дивимось їх далі в таблиці.

Обмеження для груп 1 — 3 ЄП (плюс оподаткування та звітність)

Критерії

Група 1

Група 2

Група 3

Організаційно-правова форма госпсуб’єкта

ФОП

ФОП або юрособа будь-якої організаційно-правової форми

Граничний обсяг річного доходу

167 МЗП*

834 МЗП

1167 МЗП

Кількість найманих осіб

0

10

Не обмежена

Дозволені види діяльності

Роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або надання побутових послуг населенню. А також див. заборонені види у п. 291.5 ПКУ

Надання послуг ( у т. ч. побутових) платникам ЄП та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. А також див. заборонені види у п. 291.5 ПКУ

Усі види діяльності, крім заборонених для єдиноподатників згідно з п. 291.5 ПКУ

Довідково.

Ставки ЄП

У межах до 10 % від ПМПО на 1 січня

У межах до 20 % від МЗП на 1 січня

3 % від доходу (без ПДВ) — для платників ПДВ, 5 % від доходу — для неплатників ПДВ

Довідково.

Строки сплати ЄП

Авансовий внесок не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця**

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за квартал

Довідково.

Звітність (періодичність та строк подання)

Календарний рік (протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року)

Календарний квартал (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу)

Довідково

ЄСВ для ФОП (за себе!): ставка та строки сплати

Не менше ніж 22 % від МЗП

Сплачується за квартал (до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня поточного року і 20 січня наступного року)

ФОП — те саме, як для гр. 1 і 2

Повинні застосовувати РРО (ПРРО) з 2022 року

Ні

Так

Так

* Тут і надалі МЗП — це розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

** Недоліком є також те, що ці групи сплачують ЄП (та ЄСВ) незалежно від наявності доходів!

Нагадаємо, що обмеження обсягу доходу, кількості працюючих, видів діяльності та ін. (див. п. 291.5 ПКУ) важливі, як для цілей переходу на, так і для «вильоту» з ЄП.

А тепер у довільному порядку перерахуємо, які ще ми бачимо недоліки спрощенки порівняно з роботою на загальній системі оподаткування.

Усім єдинникам гр. 1 — 3. ПКУ передбачені:

заборона негрошових розрахунків за реалізовані товари, роботи, послуги: бартер, заліки тощо (п. 291.6 ПКУ);

— оподаткування податком на репатріацію (п. 141.4 ПКУ) виплат нерезидентам, що здійснюються єдинниками-юрособами і ФОП (!);

— сплата усіма єдинниками ввізного ПДВ і ПДВ з «нерез-послуг», але до ПК його можуть включати лише єдинники гр. 3 на 3 % ЄП;

— застосування підвищених ставок ЄП (15 % — для ФОП, 6 % або 10 % — для юросіб) і «виліт» на загальну систему у разі порушень деяких зі згаданих обмежень (див. ст. 293 ПКУ).

Єдинникам-юрособам (гр. 3). Для цих додатково установлені такі негаразди:

юрособи-єдинники є платниками податку на прибуток при отриманні скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 392 та розд. ІІІ ПКУ;

— у юросіб-єдинників дивіденди, нараховані на користь фізосіб, оподатковуються ПДФО за завищеною ставкою — 9 % (п.п. 167.5.4 ПКУ).

Єдинникам-ФОП. Для тих з ФОП-єдинників, хто є платниками ПДВ (працює у гр. 3 на ставці 3 %), а також для тих, хто торгує ТСПТ, ліками, медичними та ювелірними виробами вводиться обов’язок вести облік товарних запасів згідно з порядком та за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496. Детальніше див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 91, с. 2 та в найближчих номерах.

Коли є сенс обрати ЄП

Велику роль для вирішення питання «спрощенка чи загальна?» відіграє також розмір податкового навантаження на цих системах оподаткування. Отже,

якщо податкове навантаження на загальній системі менше настільки, що це перекриває для конкретного платника і усі інші переваги ЄП, то обирати ЄП сенсу немає

ФОП гр. 1 та 2 vs загальна система. Тут сплата ФОП усіх податків та ЄСВ на спрощенці (Пєп) має бути меншою від сплати їх на загальній системі (Пзаг): Пєп < Пзаг.

Для прикладу розрахуємо Пєп з орієнтиром на оподаткування цих ФОП-єдинників у грудні 2021 року (адже з січня 2022 року МЗП та ПМПО поки плануються на тому ж рівні).

Для групи 1 Пєп за грудень складе орієнтовно* — 1657 грн (227 грн ЄП та 1430 грн ЄСВ).

* Адже «місцева» ставка (сума) ЄП може бути встановлена меншою, а ЄСВ ФОП добровільно може сплачувати у більшій сумі. Тобто при розрахунку Пєп враховуйте свої особливості!

Для групи 2 цей показник складе орієнтовно* — 2630 грн (1200 грн ЄП та 1430 грн ЄСВ).

Отже, порівняйте свої суми Пєп із тим, що ви сплачуєте (чи сплачували б) на загальній системі (Пзаг), і приймайте рішення.

Зазначимо, що витрати на «зарплатні» платежі за найманих працівників ФОП будуть однакові як для ФОП 2 групи ЄП, так і для ФОП на загальній системі.

ФОП та юрособи гр. 3 vs загальна система. Оскільки у гр. 3 ЄП оподатковується отриманий дохід, то вирішувати питання про перехід юрособи чи ФОП на роботу до гр. 3 ЄП слід, орієнтуючись на показник середнього рівня рентабельності за всіма госпопераціями та загальний обсяг доходу, що оподатковується ЄП.

Щодо вигідності переходу у гр. 3 ЄП ми писали ще в «Податки & бухоблік», 2017, № 96, с. 36. Там же наведені формули «перехідного» рівня рентабельності** (тобто з якого вже стане вигідно працювати на спрощеній системі) і його розрахунки.

** У скороченому вигляді формули виглядають так. Для юросіб: Р = ставка ЄП : 0,18. Для ФОП: Р = ставка ЄП : 0,195.

Згідно з розрахунками:

юрособі на ставці 3 % вигідно працювати, якщо рентабельність не нижче 16,67 %, а на ставці 5 % — коли не нижче 27,78 %;

— ФОП обирати ставку 3 % ЄП вигідно з рентабельністю від 15,4 %, а ставку 5 %від 25,6 %.

Застосування платником понижених ставок ПДВ (0, 7 або 14 %) на розрахунок «перехідної» рентабельності ніяк не вплине, адже у її розрахунку використовується показник доходу за вирахуванням суми ПДВ. Водночас «3 %-ники» повинні враховувати, що із зростанням рентабельності зростають і витрати на сплату ПДВ, і тут знижені ставки чи безПДВшні операції — грають на користь ЄП.

Щодо податкових втрат (збитків, від’ємного значення тощо) при переході із загальної на спрощенку (що теж може вплинути на ваше рішення щодо переходу на ЄП) читайте на с. 5 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі