Теми статей
Обрати теми

Покупець компенсує вартість доставки: первинка та облік

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Ми здійснюємо продаж товарів. У зв’язку зі здороженням вартості пального, вартість доставки товару тепер не включається у вартість товару. Згідно з умовами договору доставку товару забезпечує продавець, а покупець відшкодовує продавцеві витрати на доставку. Чи потрібно в цьому випадку нам складати окремі акти на послуги доставки або можна обмежитися зазначенням вартості доставки у видатковій накладній? Як складати податкову накладну в цьому випадку (з яким кодом)?

Плата за доставку товару може бути:

1) як включена у вартість товару;

2) так і виділена окремо.

Як саме буде оплачуватись доставка (чи в ціні товару, чи окремо) — це площина договірних відносин.

В нашому випадку вартість доставки товару згідно умов договору оплачується покупцем окремо.

Перш за все з’ясуємо «природу» такої оплати. Якщо вартість доставки оплачується покупцем окремо, то чи буде це вважатися наданням йому транспортних послуг?

Вважаємо, що ні. Оплату послуг доставки тут доцільно розглядати як компенсаційну виплату в рамках укладеного договору постачання товару або купівлі-продажу товару, а не як надання додатково послуг перевезення. Адже, сама собою послуга з доставки товару клієнту без купівлі товару не здійснюється.

Тобто, наприклад, в податковій накладній (ПН) ми доставку товару будемо кодувати не під кодом транспортних послуг (наприклад, «49.41»), а під кодом нашої основної діяльності: роздрібної (47.00) або оптової торгівлі (класи 45-46 ДКПП).

Але, звісно, все залежить від умов договору. Якщо умови договору сформульовані так, що продавець постачає товари і надає послугу з перевезення товару (наприклад, окрім торгівлі одним із видів діяльності постачальника є надання транспортних послуг) — то ми тут це будемо розглядати як надання окремої транспортної послуги. І в ПН тоді будемо кодувати доставку товару під кодом транспортної послуги.

Але, зазвичай ми маємо справу з першим варіантом — коли послуги доставки мають компенсаційний характер.

Первинні документи. Якщо доставка товару оплачується окремо, то звісно, її вартість має бути окремо виділена і в первинних документах.

Чи потрібно складати окремий акт на доставку товару? Враховуючи, що (1) постачання товару і його доставка відбувається одночасно (2) в межах одного договору постачання/купівлі продажу товару і (3) сама собою послуга з доставки товару покупцю без купівлі товару не здійснюється, то

необов’язково складати окремий акт на компенсацію послуг доставки.

Можна це все зафіксувати в одному первинному документі — видатковій накладній, в якій окремими рядками виділити:

— вартість товару;

— вартість доставки товару (компенсація доставки товару).

Здійснити доставку товару (витрати на які потім має відшкодувати покупець) продавець може:

(1) як власними силами;

(2) так і з залученням третіх осіб.

Якщо доставка товару здійснюється з залученням третіх осіб (перевізників), звісно, також потрібна ще й ТТН (виключення — якщо перевізник оператор поштового зв’язку). Замовником і вантажовідправником в цьому випадку буде продавець товару.

А чи потрібно складати ТТН, якщо доставка товару здійснюється власними силами продавця і оплачується покупцем окремо?

Раніше, коли діяла постанова № 207, в ній передбачалось, що ТТН не потрібна для перевезення вантажів для власних потреб. Але навіть за дії цієї постанови Мінінфраструктури (див. лист від 03.09.2013 р. № 10092/25/10-13) наполягало на тому, що раз змінюється власник вантажу (нехай навіть на кінцевому етапі), то таке перевезення не можна розцінювати як перевезення для власних потреб. Тому повинна складатися ТТН.

Зараз же постанова № 207 втратила чинність. А відповідно до нового визначення ТТН, наведеного в Законі про автомобільний транспорт не складати ТТН на перевезення для власних потреб дозволяється лише фізичним особам.

Тобто, якщо перевезення здійснюється суб’єктами господарювання, нехай навіть і на власному транспорті і для власних потреб, то ТТН потрібна.

Отже,

при доставці товару власними силами (незалежно від того включається вартість доставки до вартості товару чи оплачується покупцем окремо) теж потрібна ТТН.

Податкова накладна. При заповненні ПН орієнтуємось на дані первинних документів. Оскільки в первинних документах вартість доставки товару виділена окремо — то також окремо її виділяємо і в ПН.

Нагадаємо, що всі компенсаційні виплати (якими в нашому випадку є вартість доставки товару) в межах основного договору постачання, на думку податківців оподатковуються ПДВ. Свою позицію вони аргументують тим, що згідно з п. 188.1 ПКУ:

«до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг».

Що зазначати в гр. 2 («опис (номенклатура) товарів/послуг» ПН: «доставка товару» чи «компенсація вартості доставки товару». На наш погляд, принципіального значення це не має. Головне, щоб це було однаково, як в ПН, так і в первинному документі.

Який код ДКПП/УКТЗЕД вказувати на доставку товару? Кодувати компенсацію доставки тим же кодом УКТ ЗЕД, що й сам товар, не можна. Компенсація має «послуговий» характер і під товарний код не потрапляє, а отже, має бути закодована в графі 3.3 ПН кодом із ДКПП.

Закодувати компенсацію витрат на доставку можна, як ми зазначали на початку статті, «послуговим» кодом профільної торгової діяльності, тобто кодом роздрібної торгівлі — 47.00 або відповідним кодом оптової торгівлі з класів 45 — 46.

Якщо для доставки товару ви користувалися послугами стороннього перевізника (тобто отримали «вхідну» податкову накладну з кодом послуг перевезення «49.41»), то щоб не мати проблем з блокуванням ПН, можете закодувати компенсацію доставки і під кодом «49.41».

1

2

3.1

3.2

3.3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Крісло «Прес-

тиж»

310011

шт

2009

2

5000,00

20

10000,00

2000,00

2

Достав-

ка

46.65

грн

2454

1

200,00

20

200,00

40,00

Бухоблік. Витрати на доставку товару, які має компенсувати покупець, продавець акумулює на рахунку 949. При компенсації послуг покупцем відображає дохід: Дт 361 Кт 719; Дт 719 Кт 641/ПДВ.

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Відображено витрати на доставку

949

685 (631, 203, 66, 65)

200,00

2

Відображено ПК з ПДВ за витратами на доставку

641/ПДВ

631

40,00

3

Реалізовано покупцеві товар

361

702

12000,00

4

Нараховано ПЗ з ПДВ

702

641/ПДВ

2000,00

5

Списано собівартість реалізованого товару

902

281

6000,00

6

Відображена вартість послуг доставки, що відшкодовується покупцем

361

719

240,00

7

Нараховано ПЗ з ПДВ

719

641/ПДВ

40,00

8

Сплачено покупцем:

— вартість товару

311

361

12000,00

— вартість доставки

311

361

240,00

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі