Теми статей
Обрати теми

Неврахували Таблицю даних з кодом транспортних послуг

Казанова Марина, податковий експерт
Направили у податкову Таблицю даних платника ПДВ з кодом транспортних послуг, бо вже декілька разів блокували ПН з цим кодом. Надали всі документи, включаючи інформацію про наявність персоналу, ф. № 20-ОПП. Але прислали рішення про неврахування Таблиці по причині ризикових операцій. Як діяти? Чи можна незважаючи на неврахування Таблиці зараз подати на реєстрацію ПН з таким кодом чи вони буде все одно будуть заблоковані?

Отримавши рішення про неврахування Таблиці даних, перш за все, треба звернути увагу на те, яка підстава неврахування Таблиці вказана в Рішенні.

У самій формі рішення наведені три підстави неврахування Таблиці:

«наявність у контролюючих органів податкової інформації, що свідчить про здійснення платником ризикових операцій»;

— «виявлення невідповідності визначених платником у Таблиці видів діяльності наявним у платника основним засобам». Ця причина зазначається, як правило, коли фіскалам здалося замало інформації, наведеної в формі № 20-ОПП.

«інше». Для розшифрування «іншого» в формах передбачено спеціальний рядок.

В нашому випадку Таблицю не врахували за першою підставою.

Ця підстава виписана досить формально, а отже, і зрозуміти що саме стало приводом для неврахування Таблиці складно. Часто на цій підставі не враховують Таблицю даних, якщо податківці включили вас в число ризикових платників податку. Тому варто перевірити в Електронному кабінеті (вкладка «Моніторинг ПН/РК» → «Відповідність критеріям ризиковості»), чи не включили вас в число ризикових платників податку. Якщо включили, то треба подати податківцям «Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку» (F/J 1314901). До нього додаються копії документів (F/J 1360102), необхідних для «відбілення» статусу платника. Доти поки вас не виключать з числа ризикових, прийняття рішення про врахування Таблиці даних малоймовірно.

При цьому на швидке вирішення цього питання зараз розраховувати передчасно.

Бо податківці, посилаючись на п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ про зупинення податкових строків, можуть тимчасово ніяк не реагувати на Повідомлення платника (БЗ 101.18).

Якщо статусу ризикового платника немає, тоді найшвидший варіант спробувати дізнатися безпосередньо у податківців (в телефонному режимі) конкретну причину неврахування Таблиці. Іноді, вона може бути й зовсім формальною — наприклад, замала сплата ПДВ. Або можливо ви дійсно не додали податківцям певні документи.

У «мирні» часи дізнатися про те які саме ризикові операції стали причиною неврахування Таблиці, можна було, направивши податківцям запит про надання публічної інформації (форма і порядок подання наведені на сайті ДПСУ (www.tax.gov.ua) у вкладці «Для громадськості»→ «Публічна інформація»). Але! І тут для податківців спрацьовує п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, який передбачає, що на час воєнного стану перебіг податкових строків зупиняється (за деякими виключеннями, які нашого випадку не стосуються). У період воєнного стану, як повідомляють податківці, тимчасово призупинено надання податківцями інформації на запити, що не стосується воєнного стану.

Можна спробувати подати Таблицю повторно. Кількість таких спроб нічим не обмежена. Подавайте Таблицю лише на код транспортних послуг. При цьому в гр. 2 зазначаємо код транспортних послуг згідно з КВЕД (наприклад «49.41»). Потім спочатку заповнюємо гр. 4 — зазначаємо в ній код транспортних послуг згідно з ДКПП («49.41»). А в гр. 3 — придбання, необхідні для надання транспортних послуг.

Пам’ятаємо, що Таблиця заповнюється в «шаховому» порядку — тобто не допускається одночасно заповнення в одному рядку і гр. 3, і гр. 4.

Таблиця і зазначені в ній коди повинні давати уявлення про «технологічний» зв’язок між купівлями товарів/послуг і послугами, що надаються. За транспортними послугами це можуть бути коди палива, запчастин, коди покупних послуг з технічного обслуговування транспортних засобів. На ці коди мають бути зареєстровані «вхідні» ПН.

Зверніть увагу: за загальними правилами Таблиця даних платника податку з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів після її отримання (п. 15 Порядка № 1165). Але, знову таки, на час дії воєнного стану перебіг податкових строків зупиняється (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Немає зупинки тільки відносно строків протягом яких мають бути виконані податкові зобов’язання платників (так не зупиняються строки реєстрації ПН/РК, строки подання звітності, сплати податків).

Тобто

під час воєнного стану податківці можуть розглядати Таблицю і значно довший термін.

Чи можна, незважаючи на неврахування Таблиці з кодом транспортним послуг подавати на реєстрацію ПН з цим кодом? Чи вони будуть все одно заблоковані?

Відправляти ПН на реєстрацію, звісно, можемо. Чи заблокують ПН? Однозначно сказати, що вона буде заблокована не можна. Це залежить від багатьох факторів. Враховуючи, що у вас уже були випадки блокування ПН з цим кодом і Таблицю даних теж не врахували — ризик блокування високий (хоча навіть в цьому випадку ПН не заблокують, якщо вона, наприклад, відповідає критеріям безумовної реєстрації). Якщо статусу ризикового платника не має — то те, що раніше блокувалися ПН з цим кодом, теж не означає, що цю ПН заблокують. Може, наприклад, спрацювати позитивна податкова історія.

Тобто, варто спробувати і (1) подати ПН на реєстрацію і (2) повторно подати Таблицю даних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі