Теми статей
Обрати теми

Придбали пальне до спецЄП, а використали на ЄП 2 %: що з компенсуючим ПДВ?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство в квітні 2022 року перейшло на сплату єдиного податку (ЄП) групи 3 зі ставкою 2 % доходу. За цей місяць потрібно списати пальне, що було використане для власних потреб у господарській діяльності. Чи потрібно буде нарахувати компенсуючий ПДВ на пальне після повернення на загальну систему і за якою ставкою 7 % або 20 %? Пальне було придбане у березні, коли підприємство перебувало на загальній системі оподаткування.

Напевно ви в курсі, що на період перебування на ЄП-групі 3 зі ставкою 2 % ПДВ-реєстрацію платників призупиняють (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто на час застосування спецЄП у підприємства відсутні права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Зокрема, це стосується нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ і формування податкового кредиту (ПК). Заморожується також і обрахунок СЕА-показників, визначених ст. 2001 ПКУ. А здійснені під час застосування ЄП за ставкою 2 % операції вважаються такими, що не є об’єктом ПДВ-оподаткування (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Відповідно, за операціями, що здійснені в період перебування платника на ЄП-групі 3 за ставкою 2 %, він позбавляється права на складання податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК) до них (див. БЗ 101.16).

Тож, якщо перша ПДВ-подія прийшлася на період перебування підприємства у лавах спецЄПшників, тоді на:

— відвантаження/передоплату отриману (п. 187.1 ПКУ) ПЗ з ПДВ не нараховуємо і податкові накладні (ПН) не складаємо;

— оприбуткування/передоплату видану (п. 198.2 ПКУ) ПК не збільшуємо, а включаємо суму вхідного ПДВ до складу первісної вартості придбаних товарів/необоротних активів або до витрат при отриманні послуг.

А якщо товари придбані з ПДВ ще коли підприємство перебувало на загальній системі та було звичайним ПДВ-платником?

Компенсуючі ПЗ. У разі коли товари, придбані з ПДВ, пролежать весь період перебування на спецЄП і фактично будуть використані вже після повернення підприємства до повноцінної ПДВ-реєстрації, тоді ПК зберігається і компенсувати його не потрібно (див. БЗ 101.13).

А ось за доперехідними ПДВ-придбаннями, використаними під час перебування на ЄП групи 3 за ставкою 2 %, нараховуються компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ. Пряму вимогу про це містить п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Здійснити нарахування таких компенсуючих ПЗ потрібно не пізніше останнього дня ПДВ-періоду, в якому буде відновлена повноцінна ПДВ-реєстрація. Тобто ПК слід буде компенсувати в тому періоді, коли ваше підприємство повернеться зі спец-ЄП на загальну систему оподаткування. Відповідно, не пізніше останнього дня ПДВ-періоду, в якому буде відновлено ПДВ-реєстрацію, виникає обов’язок скласти і зареєструвати в ЄРПН зведену компенсуючу ПН за такими використаними перехідними ПДВ-придбаннями — пальним (див. БЗ 101.13).

У зведеній компенсуючій ПН зазначайте код ознаки зведеності «1» та тип причини «08» — «Складена на постачання для операцій, які не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість». Докладно про заповнення ПН читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 69, с. 14.

ПДВ-ставка для компенсуючих ПЗ. Компенсуючі ПДВ-зобов’язання слід нараховувати за тією ж ставкою ПДВ, за якою був відображений ПК при придбанні товарів/послуг/необоротних активів.

Нагадаємо, що тимчасово на час воєнного стану для пального (з нульовою ставкою акцизного податку, п. 41 підрозд. 5 разд. ХХ ПКУ) установлена знижена 7 % ставка ПДВ (п. 82 підрозд. 2 разд. ХХ ПКУ). Тобто з дати набрання чинності Законом від 15.03.2022 № 2120-IX, а саме з 17.03.2022 ставка ПДВ на операції з постачання пального, зазначеного у п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, становить 7 %.

Отже, якщо пальне, що було використане для власних потреб у господарській діяльності підприємства під час перебування на спецЄП, придбали за ставкою 7 %, то й компенсуючі ПЗ нараховуєте за ПДВ-ставкою у такому ж розмірі. А от коли придбання такого пального було здійснено ще до 17 березня 2022 року, тоді відображений ПК компенсуєте за ставкою ПДВ у розмірі 20 %. Адже мета компенсуючих ПЗ загасити раніше відображений ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі