Теми статей
Обрати теми

ПДВ і акциз у чеку РРО/ПРРО спецєдинника

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За поточний квартал чимало платників перейшло на воєнний спецЄП зі сплатою 2 % від виручки. До речі, не лише дрібних підприємців, а й великих підприємств. Дехто з різних причин вже встиг навіть повернутися назад. І серед тих, і серед інших чимало таких, котрі зобов’язані використовувати РРО/ПРРО. Так-от, виявляється зміна системи оподаткування спричинює певні зміни в обов’язкових реквізитах касового чека, які слід було одразу впровадити. Що це за зміни і чого чекати тим, хто не відреагував на них своєчасно, розповімо у цій статті.

Про кого із спецєдинників йдеться

Платник на платника не схожий. А ті, хто обрав спецЄП — тим паче. Бо на спецЄП мали (і мають) право перейти майже будь-хто із суб’єктів господарювання — незалежно від річного доходу, кількості найманих працівників, а також видів діяльності. Звісно, крім заборонених на спрощенці, та й то не всіх, а лише деяких (див. п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Докладніше про це ви можете прочитати в «Податки & бухоблік», 2022, № 36 (i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/may/issue-36/article-120557.html).

Можливість обрати спецЄП не залежить також від того, були ви до цього зареєстровані як платник ПДВ чи ні. Просто для неплатника ПДВ обрання спецЄП нічого в цій частині не змінює, а от

для платника ПДВ його ПДВ-реєстрація в період його перебування на спецЄП вважатиметься призупиненою

Така норма прописана в п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Саме це й вимагає внесення змін до чеку РРО/ПРРО.

Отже, перша категорія, для кого призначена ця стаття — РРО/ПРРО-зобов’язані спецєдинники, які до переходу на спецЄП були зареєстровані платниками ПДВ.

Йдемо далі. З 16.04.2022 спецєдинники, причому як ФОП, так і юрособи, отримали дозвіл займатися роздрібною торгівлею підакцизними товарами (п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), зокрема, тютюном і алкоголем (подробиці — в «Податки & бухоблік», 2022, № 36 // i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/may/issue-36/article-120559.html).

Якщо ви до переходу на спецЄП торгували таким товаром, то для вас загальні правила відображення роздрібного акцизу в чеку РРО/ПРРО залишилися без змін. Та навіть у такому випадку перевірити свій чек на відповідність вимогам чинного законодавства буде не зайвим. А от для новачків правильно сформувати фіскальний чек — надважливе завдання!

Отже, друга категорія спецєдинників, хто має прочитати цю статтю — роздрібні торговці алкотютюновими товарами.

А тепер безпосередньо відповімо на головне запитання:

що, кому, як і з якої дати слід підправити у чеку РРО/ПРРО?

Для цього звернемося до Положення № 13*, яким регламентована форма та зміст розрахункових документів.

* Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Податок на додану вартість

Що говорить Положення № 13. Згідно з п. 2 розд. ІІ Положення № 13 для СГ, які зареєстровані як платники ПДВ, обов’язковими реквізитами фіскального касового чека, зокрема, є:

— індивідуальний податковий номер платника ПДВ, що надається згідно з ПКУ, перед яким друкуються великі літери «ПН» (рядок 4);

— назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ (рядок 10). Зауважимо, що рядок 10 фіскального чека повторюється відповідно до кількості різних найменувань товарів (послуг), які оплачені за одним касовим чеком (п. 3 розд. ІІ Положення № 13);

— загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО» (рядок 20);

— окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальна сума ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються великі літери «ПДВ» (рядок 21). Цей рядок фіскального чека повторюється відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ дорівнює нулю (п. 7 розд. ІІ Положення № 13).

Отже, з дати переходу на спецЄП платникам ПДВ, які стали спецєдинниками, слід унести відповідні зміни в свої фіскальні чеки. Як ці норми застосовувати на практиці?

Що говорить ПКУ. Виходити треба з того, що згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ платники спецЄП звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ, зокрема, за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. При цьому

операції, здійснені платником спецЄП, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ

У зв’язку з цим податківці роблять дещо дивний висновок: (див. БЗ 109.10 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques): не відображення у фіскальному касовому чеку ставки ПДВ дозволяється виключно щодо товарів (послуг), що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Ми ж, у свою чергу, зауважимо, що будь-який РРО має забезпечувати обчислення сум ПДВ за кількома (не менше 6) податковими групами: за ставками 20, 14, 7 і 0 %, а також операції, звільнені від оподаткування, та операції, що не є об’єктом оподаткування, — з відповідним літерним позначенням кожної з позицій (А, Б, В, Г тощо). Так прописано у Вимогах щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 № 199.

Розрахункові документи, створені ПРРО, теж повинні відповідати формі та змісту, визначеним Положенням № 13. Про це йдеться у п. 10 Вимог щодо забезпечення виконання фіскальних функцій ПРРО для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 № 199 (ср. ).

Таким чином, спецєдинники — платники ПДВ, які звільнені від ПДВ згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, мають програмувати в касових апаратах ставку цього податку за податковою групою «Операції, що не є об’єктом оподаткування». Літерне позначення цієї групи може бути будь-яким («D», «Н», «Х» тощо, у тому числі й написаним кирилицею), оскільки хоча б якоїсь регламентації з цього питання не існує.

Як це правильно зробити? Наведемо для прикладу на рис. 1 фрагмент умовного фіскального чека РРО/ПРРО для такого випадку.

img 1

Однак це ще не все. Справа в тому, що п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ не звільняє від оподаткування операції спецєдинників з постачання на митній території України товарів, які, зокрема, мають походження з країни, визнаної державою-окупантом та/або визнаної державою-агресором.

Тож такі товари мають оподатковуватися за відповідною ставкою ПДВ з відображенням її у чеку РРО/ПРРО за загальними правилами. Якщо в одному чеку містяться товари, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, й ті, що оподатковуються цим податком, у чеку слід показати їх за різними податковими групами. Наведемо фрагмент такого чеку на рис. 2.

img 2

Продаж алкоголю й тютюну. Якщо роздрібний торговець — спецєдинник до переходу на спецЄП був зареєстрований платником ПДВ, на нього повністю поширюються приписи п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ. Тобто товари алкотютюнової групи для нього теж уважаються такими, що не є об’єктом оподаткування. Причому, на нашу думку, особливості оподаткування ПДВ тютюнових товарів, прописані в п. 197.27 ПКУ (зокрема, «тютюнова» ПДВ-пільга), на спецєдинників не поширюються. А от алкоголь і тютюн походженням з країни-агресора має оподатковуватися ПДВ за загальними правилами. Таким чином, відображати ПДВ у чеку РРО/ПРРО роздрібні продавці алкоголем і тютюном мають за тими самими правилами, що й решта спецєдинників (про правила відображення ними акцизного податку див. у наступному розділі).

Якщо відмовилися від спецЄП. Нагадаємо, це можна зробити, не чекаючи скасування воєнного стану, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Як пояснюють податківці (див. БЗ 108.01.07 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques), заяву треба встигнути подати до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято рішення про відмову від спецЄП.

У такому разі з дня повернення на систему оподаткування, на якій платник спецЄП перебував раніше, його повноваження як платника ПДВ відновлюються у повному обсязі. Тож із зазначеної дати відображати ПДВ у чеку РРО/ПРРО він має за загальними правилами. Як саме — читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 9 (i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/january/issue-9/article-119217.html).

Роздрібний акциз

Що говорить Закон про РРО. Ті суб’єкти господарювання, які після переходу на спецЄП вирішили продавати уроздріб товари алкотютюнової групи, перш за все мають зважати на вимоги п. 11 ст. 3 Закону про РРО. Цей пункт зобов’язує їх проводити продаж таких товарів через РРО/ПРРО:

— з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (БЗ 109.10 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques), найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також

— із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями (БЗ 109.10 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Що говорить Положення № 13. Для СГ роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку, обов’язковими реквізитами чеку РРО/ПРРО, крім інших, є:

код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством) (рядок 7);

цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством) (рядок 9);

— окремим рядком літерне позначення, розмір ставки роздрібного акцизу, загальна сума такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку (рядок 22). У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з ПКУ. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

Як саме має виглядати такий чек, покажемо на рис. 3

img 3

Продаж уроздріб тютюнових товарів. Тут — суцільний кавардак, про який ми вже вам розповідали (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 37 — i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/may/issue-37/article-120619.html). Стисло про головне: щоб визначити, чи треба сплачувати акциз з конкретного тютюнового товару, роздрібникам з 01.05.2022 і до кінця поточного року слід орієнтуватись на дату вироблення такого товару (до чи після 1 квітня 2022 року). З цією метою варто забезпечити окреме відображення в бухобліку та обліку у місці торгівлі тютюнових товарів, вироблених до та після 1 квітня 2022 року (лист ДПСУ від 08.06.2022 № 4820/7/99-00-21-03-03-07). Саме від цього залежатиме відображення в чеках РРО/ПРРО такого обов’язкового реквізиту як «Акцизний податок».

Якщо відмовилися від спецЄП. У такому разі правила відображення акцизного податку в чеку РРО/ПРРО для вас не змінюються. Звісно, за умови, якшо після відмови від спецЄП ви взагалі матимете право торгувати підакцизкою. Якщо ж ні (наприклад, якщо ви залишились на спрощенці в іншій групі або перейшли на іншу ставку ЄП), то й про відображення акцизу в чеку говорити недоречно.

Відповідальність за неправильний чек

Загальне. У разі відсутності в чеку хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення такий документ не прийматиметься як розрахунковий (абзац другий п. 3 розд. І Положення № 13).

Це, в свою чергу, загрожує штрафними санкціями, передбаченими для випадку невидачі відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції. Розмір таких санкцій з 01.01.2022 складає:

якщо порушення вчинене вперше — 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг);

за кожне наступне порушення — 150 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг) (п. 1 ст. 17 Закону про РРО).

Крім того, у разі проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості штраф становить 5100 грн (п. 7 ст. 17 Закону про РРО).

Під час війни. Разом з тим на період до припинення або скасування воєнного стану на території України санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розд. ІІ Закону про РРО, БЗ 109.18zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Таким чином,

невиконання спецєдинниками вимог щодо відображення в чеку як ПДВ, так і акцизу наразі загрожує фінансовими санкціями лише тим з них, хто продає уроздріб алкоголь і тютюн

Причому штрафи за порушення, передбачені п. 1 ст. 17 Закону про РРО (зокрема, за відсутність у чеку цифрового значення штрих-коду акцизної марки при продажу алкогольних напоїв) і п. 7 ст. 17 Закону про РРО (порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), є незалежними один від одного, тож можуть накладатися одночасно.

Щодо останнього штрафу податківці зазначають (БЗ 109.18 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques): у разі виявлення під час перевірки порушень щодо використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду УКТ ЗЕД до суб’єкта господарювання застосовується фінсанкція у розмірі 5100 грн незалежно від кількості встановлених таких порушень та адміністративна відповідальність, передбачена ст. 1551 КУпАП.

Решті спецєдинників поки що загрожують лише адмінштрафи за ст. 1551, 16315 КупАП (БЗ 109.18 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Докладніше про це читайте в «Податки & бухоблік», 2012, № 37 (i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/may/issue-37/article-120595.html).

Висновки

  • Операції, здійснені платником спецЄП, який зареєстрований платником ПДВ, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тож їх слід запрограмувати в касових апаратах за податковою групою «Операції, що не є об’єктом оподаткування».
  • Спецєдинники, що продають уроздріб товари алкоголь/тютюн, зобов’язані використовувати режим програмування РРО/ПРРО із зазначенням коду УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості. Крім того, відображати окремим рядком літерне позначення, розмір ставки роздрібного акцизу, його загальну суму.
  • Під час війни тільки на спецєдинників, що продають уроздріб алкоголь і тютюн, можуть бути накладені фінсанкції, а також адмінштрафи на їхніх посадових осіб за невідображення в чеку ПДВ/акцизу. Решті спецєдинників за невідповідність фіскального чека встановленим вимогам поки що загрожує лише адмінвідповідальність.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі