Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник-експедитор: валютні «хитрощі»

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. ФОП-єдиноподатник надає експедиторські послуги. Замовник нерезидент перерахував 100 % аванс за послуги в сумі 1000 євро, включаючи суму експедиторської винагороди 100 євро. Курс НБУ на дату отримання авансу склав 32,194 грн/євро. Експедитор для виконання договору залучив перевізника — резидента. Вартість наданих послуг ним склала 27300 грн. І виходить, що фактично дохід експедитора тепер збільшився. З якої суми нараховувати єдиний податок?

Мова йде про «посередницький» договір транспортного експедирування (тобто коли експедитор залучає до виконання договору третіх осіб). Базове правило тут таке, що дохід у платника єдиного податку виникає тільки на суму винагороди. Це прямо зазначено в п. 292.4 ПКУ:

«у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента)».

Відповідно «транзитні» кошти (витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов’язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування) в дохід единоподатника НЕ включаються.

В нашому випадку нерезидент-замовник експедиторських послуг перерахував у валюті (євро) 100 % аванс за транспортно-експедиторські послуги, які включають як (1) вартість послуг перевезення (900 євро); так і (2) безпосередньо експедиторську винагороду (плату за послуги експедитора) (100 евро).

Аванс отримано в сумі 1000 євро, що в перерахунку на гривні (на дату отримання оплати) складає 32194 грн (за курсом — 32,194 грн/євро).

Оскільки сума експедиторської винагороди «сидить» у вартості перерахованого авансу, то

одразу на дату отримання авансу від нерезидента визнаємо дохід із суми експедиторської винагороди (не чекаючи акта виконаних робіт). Адже для єдиноподатника дата визнання доходу — це дата отримання оплати.

Податківці також це підтверджують. Так, в листі ДПСУ від 06.08.2021 № 2983/ІПК/99-00-18-04-03-06 зазначено:

«суми винагороди ... за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування… включаються для цілей оподаткування єдиним податком до складу доходу та податкової декларації у кварталі, в якому відбулось їх надходження на розрахунковий рахунок».

Курс НБУ для визначення суми доходу беремо на дату отримання авансу (п. 292.5 ПКУ). При цьому датою надходження коштів в іноземній валюті є дата зарахування банком коштів з розподільчого рахунка на відповідний поточний рахунок фізичної особи — підприємця (лист ДПСУ від 21.04.2021 № 1667/ІПК/99-00-04-03-03-06).

Отже, на дату отримання авансу на поточний рахунок ФОП від нерезидента слід визнати дохід з суми експедиторської винагороди в сумі 3291,4 грн (100 євро х 32,914 грн/євро).

Далі ФОП треба визначитися з сумою «транзитних» витрат, тобто сумою витрат, які будуть перевисталені замовнику-нерезиденту. «Транзитними» витратами визнаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) третіх осіб або на оплату інших платежів, пов’язаних з виконанням договору. Підтвердженням таких витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб’єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

В цю суму в нашому випадку будуть включатися:

1) безпосередньо вартість послуг перевезення. ФОП для виконання договору транспортного експедирування залучив перевізника-резидента розрахунки з яким проводились в національній валюті — гривні. Сума, яка визначена перевізником в акті наданих послуг (або в іншому документі) і має бути перевиставлена замовнику-нерезиденту. У нашому випадку вартість послуг перевезення за актом склала 27300 грн. В перерахунку у валюті — 847,98 євро (виходячи з курсу НБУ на дату отримання авансу від нерезидента —32,194 грн/євро);

2) витрати, пов’язані з продажем валюти для придбання послуг перевезення. ФОП отримав аванс за послуги перевезення в валюті. В той час як перевізник є резидентом і розрахунки з ним проводяться в гривні. Щоб розрахуватися з перевізником в нацвалюті, ФОП продає валюту, яка передбачена на оплату послуг перевезення (900 євро). Припустимо, що курс придбання валюти на МФРУ на дату продажу ФОП валюти склав 31,5 грн/євро. Витрати, пов’язані з продажем валюти, склали 174,6 грн:

900 х (31,50 грн/євро - 32,194 грн/євро) = 624,6 грн.

В перерахунку у валюті витрати склали 19,40 євро (виходячи з курсу НБУ на дату отримання авансу від нерезидента —32,194 грн/євро).

Якщо за продаж валюти передбачена ще й комісія банку, то відповідні витрати також є «транзитними» і перевиставляються нерезиденту-замовнику.

Зверніть увагу: витрати, пов’язані з продажем валюти (включаючи і комісію банку) із суми експедиторської винагороди (100 євро) це витрати безпосередньо ФОП-експедитора (вони не є «транзитними» витратами і не перевиставляються замовнику-нерезидену);

Якщо після підсумування всіх витрат, які перевиставляються нерезиденту («транзитних»), є якийсь залишок коштів (крім власне винагороди експедитора), то він має бути:

(1) або повернутий нерезиденту,

(2) або включений в дохід платника єдиного податку.

Оскільки в дохід платника єдиного податку не включаються лише «транзитні» кошти, тобто витрати, які перевиставляються замовнику. Причому визнати дохід на цю суму ми повинні в періоді отримання авансу від нерезидента. Тобто суму доходу потрібно буде донарахувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі