Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН та його наслідки

Нестеренко Максим, податковий експерт
Закон № 2260 перезапустив процедуру реєстрації податкових накладних у ЄРПН. Звичайно ж, з урахуванням специфіки, яку має цей процес під час воєнного стану. Але цей перезапуск має і зворотню сторону. З рестартом ЄРПН-реєстрації поруч одразу ж з’явився і її не дуже приємний супутник — процедура блокування такої реєстрації. Чому ЄРПН-блокування є небажаним і до яких наслідків воно призводить? Із цього починаємо сьогоднішній номер!

Наслідки для постачальника

Постачальник повинен декларувати свої ПДВ-зобов’язання в періоді, на який припадає дата їх виникнення відповідно до правила першої події (п. 187.1 ПКУ). Зареєстровано вихідну ПН чи ні, постачальник має відображати податкові зобов’язання одразу, без можливості дочекатися, допоки ПН буде зареєстровано. Навіть якщо ПН взагалі не було складено — ПДВ постачальник усе одно має нараховувати. На підставі первинних документів, які підтверджують господарську операцію з постачання товарів чи послуг (див.: dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/576868.html).

Менше з тим, якщо вихідна ПН не зареєстрована, це спричиняє для постачальника одразу низку неприємних наслідків. Деякі з них настають одразу, а деякі «наздоганяють» постачальника згодом.

Ліміт і ∑Перевищ. Якщо вихідну ПН не зареєстровано, а ПДВ з цієї ПН потрапив у декларацію — за фактом подання декларації у платника відразу зменшується ПДВ-ліміт і виникає показник ∑Перевищ (п. 2001.3 ПКУ). В цю ситуацію потрапило чимало платників, які декларували ПДВ за перші місяці війни й подавали ПДВ-декларації за ці періоди ще до того, як ЄРПН-реєстрація перезапустилася.

Ті ж самі наслідки будуть якщо декларацію подано вже після цього перезапуску, але ЄРПН-реєстрацію заблоковано. А у нинішніх реаліях чимало платників скаржаться на проблеми із ЄРПН-реєстрацію за рахунок «другого ліміту» і на те, що норми п. 2001.9 ПКУ не працюють (див.: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-41/article-120841.html). Навіть якщо незареєстровані ПН було відображено у таблиці 1.1 додатка Д1.

Зменшення ПЗ. Постачальник має право зменшувати раніше відображені податкові зобов’язання лише після того, як покупець зареєструє на нього зменшуючий РК (п.п. 192.1.1 ПКУ). Причому навіть за лютий — травень 2022 року обходити це правило за допомогою первинних документів на повернення товарів, коштів чи на іншу коригуючу подію — дуже небезпечно. Нажаль, формально п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ цього не передбачає. Проте податківці вважають, що зменшуючий РК, зареєстрований до 15.07.2022, є своєчасно зареєстрованим (БЗ 101.24).

* www.youtube.com/watch?v=CN7hXdYYqqI

Тобто в більшості випадків, коли зменшуючий РК заблоковано (а це і до війни відбувалося дуже часто), постачальник фактично потрапляє в патову ситуацію. Податкові зобов’язання він відобразити обов’язково повинен, а зменшити їх проблематично. Саме тому блокування зменшуючих РК — вкрай неприємна ситуація. А ситуація з моніторингом таких РК, судячи з усього, буде ще більш суворою (про це будемо говорити в статті, присвяченій критеріям безумовної реєстрації).

До речі, якщо заблокований зменшуючий РК згодом розблоковується, він автоматично підтягується до декларації того ПДВ-періоду, коли покупець подав такий РК на реєстрацію (з урахуванням своєчасності або не своеєчасності подачі на реєстрацію). Ба, більше: якщо РК подано на реєстрацію своєчасно, його можна відображати прямо у декларації за період його складення. А оскільки постачальник у декларації за такий період первісно податкові зобов’язання не зменшив, задекларованих податкових зобов’язань у декларації знову більше, ніж на підставі зареєстрованих вихідних ПН/РК. Тобто знову ніби то вилазить показник ∑Перевищ.

Тому відображати такий РК слід через УР до того періоду, до якого підтягнувся розблокований РК (це період складання або подання на реєстрацію РК в залежності від того своєчасно чи несвоєчасно він подавався на реєстрацію). До речі подавати УР радили й податківці (листи ДПСУ від 29.03.2021 № 1246/ІПК/99-00-21-03-02-06 і від 16.01.2021 № 191/ІПК/99-00-21-03-02-06)*. Але чи переналаштували систему податківці під воєнні періоди? Це поки що не відомо.

* Майте на увазі: подавати УР на зменшення податкових зобов’язань щодо ПДВ-періодів раніше лютого 2022 року під час воєнного стану — заборонено (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Репутаційні втрати. Якщо ПН і РК, складені платником, часто підпадають під ЄРПН-блокування, контрагенти втрачають бажання працювати з таким платником. Адже за його ПН виникають проблеми з податковим кредитом, реєструвати його зменшуючі РК — це головний біль, та й загальний рівень довіри до бізнес-партнера, якому постійно блокують ПН/РК, — падає. А якщо платник ще й отримав статус ризикового (тобто блокуються не окремі його ПН, а усі підряд), це практично паралізує нормальну діяльність платника ПДВ. Судова практика рясніє такими випадками.

Наслідки для покупця

Покупцю — платнику ПДВ, на якого склали ПН, що були заблоковані, від цього теж не солодко. В нього проблеми дещо інші, але теж серйозні.

Податковий кредит. Назагал підставою для податкового кредиту в покупця є вхідна ПН, зареєстрована постачальником в ЄРПН (п. 198.6 ПКУ). Тимчасово, за періоди лютий, березень, квітень та травень 2022 року податковий кредит можна відобразити без такої ПН, на підставі первинних документів, що підтверджують операцію з придбання (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Однак згодом такий податковий кредит теж потрібно буде підтвердити і для цього постачальник, знову ж таки, має зареєструвати ПН на операцію з придбання, за якою сума ПДВ потрапила до податкового кредиту на підставі первинних документів*.

* До речі, якщо заблоковано зменшуючий РК, покупець повинен зменшувати податковий кредит незалежно від цього і навіть незалежно від наявності РК (п.п. «б» п.п. 192.1.2 ПКУ; БЗ 101.24).

За загальним правилом, постачальники, які мають можливість виконувати свій податковий обов’язок, повинні зареєструвати «воєнні» ПН до 15.07.2022 (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Виняток — постачальники, які перейшли на спец-ЄП.У них для реєстрації «воєнних» ПН, складених до переходу на спец-ЄП є 60 календарних днів після повернення зі спец-ЄП). Якщо у зазначені строки постачальник не зареєструє вхідну ПН, покупцю доведеться знімати податковий кредит, відображений за первинними документами.

А якщо у постачальника заблокували ПН, які він спробував зареєструвати після ЄРПН-рестарту, аби покупець міг підтвердити раніше відображений за первинкою кредит?Чи повинен покупець знімати податковий кредит, не дочекавшись, яка доля спіткає цю ПН? Судячи з того, як виписано норму п. 69.11 ПКУ, так. Згодом, якщо ПН розблокують, податковий кредит можна буде відновити (відобразити знову). Але відобразити податковий кредит за розблокованою ПН можна буде лише в періоді її розблокування або ж у найближчій неподаній декларації, якщо розблокування відбулося до її подання.

Дефіцит ліміту. Вхідна ПН, зареєстрована в ЄРПН, для покупця — платника ПДВ — не тільки запорука безпроблемного податкового кредиту. Наявність такої ПН означає, що у покупця збільшується ПДВ-ліміт через показник ∑НаклОтр (п. 2001.3 ПКУ). Натомість якщо вхідна ПН не зареєстрована (в тому числі заблокована) — ніякого збільшення ПДВ-ліміту в покупця не відбувається.

Нинішні реалії воєнного часу в покупців часто виглядають наступним чином: платник ПДВ відобразив податковий кредит за період лютий-травень 2022 за первинними документами. У підсумку сума ПДВ до сплати виглядає «красивою», адже сума вихідного ПДВ зменшена на суму ПДВ у придбаннях. Але! Коли платник намагається реєструвати свої ПН, виявляється, що ліміту в нього катастрофічно не вистачає. Адже податковий кредит за первинними документами на ліміт ніяк не впливає.

Відтак, у покупця залишається два варіанти: (1) чекати, допоки на нього зареєструють вхідні ПН і сподіватися, що це відбудеться до 15.07.2022; (2) поповнювати спецрахунок живими грошима. Тобто задля збільшення ПДВ-ліміту віддавати ті гроші, які він розраховував зекономити на сплаті, коли ставив податковий кредит за первинкою. М’яко кажучи, дуже невесела картина виходить…

Як бачимо, блокування ЄРПН-реєстрації створює головний біль і постачальнику, і покупцю. Більше того, реалії воєнного часу ще більш загострили і поглибили деякі з цих проблем. Тож давайте у цьому номері разом згадаємо, як вирішувати проблему блокування з поправкою на ті особливості, які накладає війна!

Висновки

  • Заблоковані ПН і РК у постачальника призводять до того, що виникає показник ∑Перевищ. Податковий кредит за розблокованими ПН можна відобразити лише в періоді їх розблокування.
  • Податківці наполягають, що платник не має права зменшувати ПЗ за лютий-травень 2022 року на підставі первинних документів.
  • Часті блокування ПН негативно впливають на репутацію платника і на бажання контрагентів з ним працювати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі