Теми статей
Обрати теми

ЄП з обороту для єдинників групи 3

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Завдяки Закону від 15.03.2022 № 2120-ІХ підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ доповнено п. 9. За його нормами тимчасово в період з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану для платників єдиного податку (ЄП) групи 3 запроваджено спецопцію ЄП у розмірі 2 % — так званий ЄП з обороту. Які ще особливості встановлені для таких єдиноподатників в цей період і що треба для застосування спец-ЄП? Давайте з’ясуємо.

Хто може бути платником спец-ЄП?

За приписами п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платниками ЄП з обороту групи 3 можуть бути:

фізичні особи — підприємці (ФОП) та

юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми.

Як бачимо, порівняно з п.п. 3 п. 291.4 ПКУ суб’єктний склад ЄП-платників групи 3 не змінився. Також не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з такими єдиноподатниками у трудових відносинах. А от

обсяг доходу протягом календарного року у таких ЄП-платників не повинен перевищувати 10 мільярдів гривень

Зрозуміло, така висока дохідна планка відкриває двері до спрощеної системи оподаткування не тільки малому та середньому, а навіть і великому бізнесу.

Причому приєднатися до лав ЄП-платників з обороту можуть суб’єкти господарювання, які:

1) перейшли на ЄП-групу 3 після ухвалення Закону № 2120, у т. ч. новостворені суб’єкти;

2) перебували на ЄП у групі 3 до прийняття Закону № 2120 щодо тих доходів, які вони отримають після зменшення ставки.

Отже платниками спец-ЄП групи 3 можуть бути як юрособи, які до цього перебували на загальній чи на спрощеній системі оподаткування у ЄП-групі 3 або 4, так і ФОП-загальносистемники та ФОП-единоподатники будь-якої групи — 1, 2, 3 чи навіть 4.

Кому заборонений ЄП з обороту?

Зауважте! На платників спец-ЄП не розповсюджуються обмеження, встановлені п. 291.5 ПКУ. Разом з тим, за вимогами п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платниками ЄП з обороту групи 3 не можуть бути:

1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та ФОП), які здійснюють:

— діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

обмін іноземної валюти;

— виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів. Проте тут є винятки, зокрема, це (1) роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та (2) діяльність фізичних осіб, пов’язана з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин;

— видобуток, реалізацію корисних копалин;

2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником ЄП;

4) фізичні та юридичні особи — нерезиденти.

Всім іншим суб’єктам господарювання (як юрособам, так і ФОП) дорога до спец-ЄП відкрита.

Ставка та порядок обчислення ЄП з обороту

Для ЄП-платників групи 3, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, ЄП-ставка дорівнює 2 % доходу (п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

При цьому такі ЄП-платники звільняються від обов’язку нараховувати, сплачувати та подавати податкову звітность з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто ПДВ-звільнення стосується лише операцій з постачання товарів/послуг.

Це означає, що ті юрособи та ФОП, які до переходу на спец-ЄП були платниками ПДВ, ними й залишаються. Відповідно під час перебування в лавах ЄП-платників з обороту групи 3:

1) ПДВ-статус за платником зберігається і ніякі умовні податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 184.7 ПКУ він не нараховує, адже ПДВ-анулювання не відбувається;

2) на операції з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (пп «а» і «б» п. 185.1 ПКУ), такий платник ПДВ не нараховує, не сплачує та не декларує — тут спрацьовує ПДВ-звільнення, передбачене за п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Звісно, орієнтуємося при цьому на першу подію;

3) щодо операцій з ввезення товарів на митну територію України («в» п. 185.1 ПКУ), вивезення товарів за межі митної території України («г» п. 185.1 ПКУ) та постачання послуг з міжнародних перевезень («е» п. 185.1 ПКУ) виконує ПДВ-обов’язок на загальних підставах;

4) стосовно компенсуючих ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ виникає запитання: нараховувати їх чи ні? Вважаємо, що робити цього не треба. Адже формально п.п. «б» п. 198.5 ПКУ вимагає компенсувати вхідний ПДВ, якщо товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, звільнених від оподаткування, зокрема, відповідно до підрозд. 2 розд. XX ПКУ. В нашому ж випадку ПДВ-звільнення передбачене п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Тож підстав нараховувати компенсуючі ПЗ ні по товарам/послугам, ні по необоротним активам, на наш погляд, немає.

Дохід платники спец-ЄП визначають за загальними правилами ст. 292 ПКУ

Так згідно з п. 292.1 ПКУ до доходів єдиноподатників (ФОП і юросіб) включають доходи, отримані протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), а також (у випадках, визначених п. 292.3 ПКУ) в матеріальній або нематеріальній формі. Крім того, врахуйте, що в деяких випадках юрособам на ЄП доведеться орієнтуватися ще й на бухобліковий дохід (див. БЗ 108.01.02 // zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Як правильно визначати доходи для ЄП, враховуючи і думку податківців, читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 9, с. 15.

Звітний період та порядок сплати спец-ЄП

Податковим (звітним) періодом для платників ЄП з обороту групи 3 є квартал (п.п. 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Але таким ЄП-платникам доведеться щомісяця до 15 числа сплачувати авансовий внесок ЄП за підсумками попереднього календарного місяця.

Податкову декларацію платникам спец-ЄП треба буде подавати фіскалам за податковий (звітний) квартал із зазначенням суми помісячного доходу у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. Тобто ЄП-третьогрупники декларацію подають протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 і п. 296.3 ПКУ).

Сплачувати ж ЄП з обороту единники групи 3 повинні наперед — за підсумками кожного попереднього календарного місяця до 15 числа наступного місяця. Суму податку за звітний квартал такі ЄП-платники групи 3 будуть розраховувати та здійснювати сплату задекларованих сум з урахуванням авансових внесків ЄП, сплачених протягом звітного кварталу (п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Як стати платником спец-ЄП?

Для обрання або переходу на сплату ЄП з обороту суб’єкту господарювання треба подати заяву за місцем податкової адреси.

Направити заяву фіскалам слід до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Тоді право застосовувати ЄП з обороту единоподатником групи 3 буде отримане в наступному місяці. Тобто якщо вирішили перейти на спец-ЄП з 1 квітня, то заяву податківцям треба буде подати не пізніше 30 березня — до останнього дня березня місяця, яким є 31 березня.

Надіслати таку заяву для обрання ЄП з обороту можна буде через Е-кабінет — в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету. Наразі таку можливість податківці не заперечують (див. cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/576743.html, БЗ 108.01.01 // zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Новостворені суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спец-ЄП, вважаються платниками ЄП з обороту групи 3 з дня їх державної реєстрації. На нашу думку, тут маються на увазі ті ФОП та юрособи, які будуть зареєстровані після 1 квітня 2022 року — дати, коли запрацює спецопція ЄП для єдинників групи 3. Причому такі новоутворені суб’єкти господарювання подають заяву за загальною процедурою, передбаченою ПКУ.

Якщо ж взагалі не подавати заяву, то застосовувати ЄП з обороту не вийде

Тоді платник так і залишиться на тій системі оподаткування (загальній — платник податку на прибуток чи спрощеній — платник ЄП групи 3 за ставкою 3 % або 5 %), на якій він перебував станом на 1 квітня 2022 року.

Втрата права на спец-ЄП

До якого часу суб’єкти господарювання зможуть користуватися правом особливого оподаткування ЄП? Фініш ЄП з обороту для єдиноподатників групи 3 прямо визначає п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Це відбудеться після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Тоді ЄП-платники групи 3, які використовували спец-ЄП:

1) з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, втрачають право використання ЄП з обороту і

2) автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники перебували до обрання ЄП з обороту.

Тож ніякої заяви для прощання зі спец-ЄП подавати не потрібно. Повернення до старої системи перебування (загальної чи спрощеної) відбудеться автоматично.

Також платник податку має право самостійно відмовитись у будь-який час від використання спец-ЄП з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було прийнято таке рішення.

Врахуйте! Право визначати особливості нарахування та сплати ЄП п.п. 9.10 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ надано Кабміну. Тож чекаємо від нього деталей застосування ЄП з обороту.

ЄП для ФОП груп 1 і 2

Для платників ЄП груп 1 та 2 сплата податку на час воєнного чи надзвичайного стану є добровільною (п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто такі ФОП самі вирішують сплачувати у такий період ЄП чи ні. Такою можливістю ФОП на ЄП груп 1 і 2 можуть скористатися з 1 квітня 2022 року та до припинення або скасування воєнного стану. За січень — березень поточного року ЄП-обов’язок щодо сплати їм треба виконати.

При цьому такі особи декларацію платника єдиного податку — ФОП не заповнюють за період, в якому вони добровільно не сплачували ЄП під час дії воєнного стану.

Оновлена прибуткова декларація

Ця інформація для прибутківців, які вирішили не переходити на сплату ЄП з обороту, а також тих хто повернеться потім зі спец-ЄП до лав загальносистемників.

З 15 березня діє оновлена форма декларації з податку на прибуток, затверджена наказом Мінфіна від 10.02.2022 № 58.

Звітувати вперше за нею квартальникам доведеться за ІІ квартал 2022 року. Утім податківці ще не висловили свою думку з цього приводу. А от за І квартал 2022 року треба подавати оновлену в грудні минулого року декларацію (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 6, с. 2).

Що ж змінилося? Власне у самій прибутковій декларації

з’явився рядок 06.2 для відображення мінімального податкового зобов’язання, а до нього окремий додаток МПЗ

Додаток РІ до декларації з податку на прибуток доповнено рядками щодо:

1) збільшуючих коригувань фінрезультату на суму:

— безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) пов’язаним особам, які задекларували збитки минулого року (ряд. 3.1.10.1);

— доходу від погашеної дебіторської заборгованості за продану електричну енергію за «зеленим» тарифом, на яку в попередніх звітних періодах зменшувався фінрезультат (ряд. 4.1.22);

— витрат, що формують собівартість реалізованої електричної енергії за «зеленим» тарифом, та витрат на збут електричної енергії за «зеленим» тарифом, за яку виробник не отримав оплату на кінець звітного періоду (ряд. 4.1.23);

2) зменшуючих різниць на суму:

— доходу від продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом у періоді, за яким виробник не отримав оплату на кінець звітного періоду (ряд. 4.2.24);

— витрат, що формують собівартість реалізованої електричної енергії за «зеленим» тарифом, та витрат на збут електричної енергії за «зеленим» тарифом, за яку виробник отримав оплату в звітному періоді, та на які в попередніх звітних періодах збільшувався фінрезультат (ряд. 4.2.25).

Все буде Україна!

Висновки

  • Платниками спец-ЄП групи 3 за ставкою 2 % можуть бути як ФОП, так і юрособи. Головна умова — обсяг доходу протягом календарного року у таких ЄП-платників не повинен перевищувати 10 млрд грн. Кількість найманих працівників не обмежена.
  • Податковий (звітний) період для платників ЄП з обороту групи 3 — квартал. Але таким ЄП-платникам доведеться щомісяця до 15 числа сплачувати авансовий внесок за підсумками попереднього календарного місяця.
  • Для обрання або переходу на сплату спец-ЄП суб’єкту господарювання треба подати заяву за місцем податкової адреси до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі