Теми статей
Обрати теми

Благодійна допомога фізособам під час війни

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Усі зусилля українського народу спрямовані на опір військової агресії Російської Федерації. Не останню роль у наближенні перемоги грає благодійна допомога, що надається для укріплення обороноздатності країни, допомоги нужденним, постраждалим внаслідок бойових дій. Нещодавно були введені нові правила оподаткування благодійної допомоги, що надається фізособам під час дії воєнного чи надзвичайного стану. Подробиці читайте далі.

З 17 березня 2022 року почав діяти Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-ІХ (далі — Закон № 2120). Ним доповнено окремими нормами п.п. 165.1.54 та 170.7.2 ПКУ, що звільняють від оподаткування «військову» благодійну допомогу фізособам. Розглянемо, що змінилося в оподаткуванні допомоги від благодійників та цільової/нецільової допомоги постраждалим особам.

Допомога від благодійників

Законом № 2120 доповнено п.п. 165.1.54 ПКУ новим п.п. «в». При виконанні певних умов він дозволяє не оподатковувати ПДФО суму (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) окремим категоріям фізосіб протягом дії правового режиму воєнного чи надзвичайного стану. Також така неоподатковувана ПДФО допомога не оподатковується й ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Які ж умови повинні бути виконані, щоб спрацювали звільняючі норми? Для того, щоб визначитися з ними, треба розглядати п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ в парі з також оновленим п.п. 170.7.8 ПКУ. Отже, наведемо вимоги щодо таких умов неоподаткування.

Благодійник. Допомогу виплачують (надають) благодійники, у тому числі благодійники-фізичні особи, у порядку визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Хто отримує допомогу. Встановлено 3 категорії осіб, які можуть отримати неоподатковувану допомогу. Перелічимо їх.

1. Учасники бойових дій, щодо яких одночасно виконуються наступні дві умови.

Перша — вони є військовослужбовцями (резервістами, військовозобов’язаними) та працівниками ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особами рядового, начальницького складу, військовослужбовцями, працівниками МВС України, Управління держохорони України, Державної служби спецзв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад, поліцейськими та працівниками Нацполіції України.

Друга — вони захищають (захищали) територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь в відсічі збройної агресії в період дії воєнного стану та перебували безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів.

Належність до відповідної категорії осіб, безумовно, повинна бути підтверджена документально.

2. Працівники підприємств, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії РФ, які перебували безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій (далі — працівники) або члени їх сімей. Зазначеній категорії осіб допомога надається у порядку, встановленому законодавством.

До членів сім’ї таких працівників слід відносити дружину, чоловіка, які не одружилися вдруге, батьків, діда та бабу (якщо батьки померли), неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей з інвалідністю (ч. 2 п.п. 165.1.54 ПКУ, 103.15 БЗ).

3. Фізичні особи, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій в таких населених пунктах (далі — фізособи).

Для визначення населених пунктів, користуйтеся Переліком, затвердженим розпорядженням КМУ від 06.03.2022 № 204-р. В ньому зазначені області, на території яких проводяться бойові дії. Наразі до них належать Київська, Волинська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська, Дніпропетровська області (13 областей) та місто Київ.

Увага!

Допомога, визначена п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ є за своєю суттю цільовою допомогою, а можливі напрями її використання прописані в п.п. 170.7.8 ПКУ

При чому ціль та напрямок використання неоподатковуваної допомоги залежить від того, хто є отримувачем такої допомоги.

Цільове використання допомоги. Не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога:

1) у будь якій сумі, що надається згідно п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ:

учасникам бойових дій:

а) для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається КМУ;

б) для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення;

працівникам (або членам їх сімей) та фізособам — як допомога на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Увага! Якщо допомогу надаєте грошима, то потурбуйтеся про документи, що підтверджують її цільове використання.

2) у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році — 3250000 грн), — на відновлення втраченого майна та на інші потреби за переліком, затвердженим постановою КМУ від 26.11.2014 № 653, що виникли у учасників бойових дій, працівників та фізосіб.

Якщо загальна сума отриманої благодійної допомоги протягом звітного (податкового) року перевищує зазначений граничний розмір, сума перевищення оподатковується ПДФО та ВЗ в загальному порядку. До того ж в отримувача виникає обов’язок подати річну податкову декларацію із зазначенням сум благодійної допомоги.

Звітність. Податковий агент, що надає «військову» неоподатковувану допомогу, зобов’язаний відобразити її в розд. I 4ДФ з ознакою доходу «169».

Далі поговоримо про оподаткування цільової та нецільової благодійної допомоги, що надається особам, постраждалим від російської агресії.

Цільова та нецільова допомога постраждалим фізособам

Підпункт «в» п.п. 170.7.2 ПКУ виводить з-під оподаткування цільову та нецільову благодійну допомогу, що надається платнику податків, який постраждав внаслідок збройної агресії РФ у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану. Відповідно ВЗ на таку допомогу також не нараховується.

Увага! Така неоподатковувана благодійна допомога повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

У розд. I 4ДФ податковий агент, що надав неоподатковувану на підставі п.п «в» п.п. 170.7.2 ПКУ цільову/нецільову благодійну допомогу, відображає її суму з ознакою доходу «169».

Єднаємося у допомозі країні та армії!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі