Теми статей
Обрати теми

Безоплатні передачі і благодійність

Нестеренко Максим, податковий експерт
Війна — це з одного боку час руйнації і страждання, а з іншого боку — час проявити добро, підтримку та взаємодопомогу. Саме тому наразі стали такими популярними випадки, коли підприємства просто так передають свої кошти і майно. Крім того, є благодійні організації, які спеціалізуються на роздачі благодійної допомоги. Яким чином це відображати в обліку? У нашій статті будемо це з’ясовувати!

Облік безоплатних передач та роздачі благодійної допомоги слід розглядати виходячи з того, про яке саме підприємство йдеться. При цьому головним чином питання виникають у (1) платників податку на прибуток і (2) неприбуткових організацій. Тож у сьогоднішній статті будемо говорити передусім про ці дві категорії підприємств.

Щодо єдиноподатників (у тому числі тих підприємств, які на період війни перейшли на спеціальний єдиний податок за ставкою 2 %), то для них безоплатні передачі не матимуть податкових наслідків (щодо ПДВ див. статтю «ПДВ при благодійництві»). А бухоблік буде таким самим, як і для звичайних платників податку на прибуток.

Звичайний платник

Бухгалтерський облік. В бухобліку платника податку на прибуток будь-яка безоплатна передача відображається як витрати. Кошти, і майно, які підприємство дарує, відображаються за кредитом відповідного рахунка активів у кореспонденції з рахунком витрат. При цьому конкретні бухпроводки залежать від того, що саме передається:

(1) якщо підприємство безоплатно перераховує обдарованим особам грошові кошти, робимо проводку Дт 949 — Кт 311, 301;

(2) якщо обрадрованим особам безоплатно передаються товари, це відображається проводкою Дт 949 — Кт 28;

(3) при безоплатній передачі основних засобів чи інших необоротних активів, спочатку списуємо нарахований знос (Дт 13 — Кт 10, 11), а вже потім списуємо на витрати залишкову вартість (Дт 976 — Кт 10, 11). При цьому переводити основні засоби на субрахунок 286 перед безоплатною передачею не потрібно.

Увага! Якщо безоплатно переданий основний засіб дооцінювався, то згідно з п. 21 НП(С)БО 7 суму такої дооцінки слід включити до складу нерозподіленого прибутку і одночасно зменшити додатковий капітал, що відображається проводкою Дт 411 — Кт 441.

А якщо безоплатно переданий основний засіб у минулому ви самі отримали безоплатно, то в бухобліку потрібно списати на дохід залишок додаткового капіталу, сформованого при його безоплатному отриманні. У цьому випадку робиться проводка Дт 424 — Кт 745.

Податок на прибуток. Якщо ви — малодохідник, і ви визначили у декларації з податку на прибуток, що ви не застосовуєте коригування, передбачені розд. ІІІ ПКУ, вам немає про що турбуватися. У вас об’єкт оподаткування буде формуватися строго на підставі бухоблікових правил. Тож у загальному випадку єдиним наслідком безоплатних передач для вас будуть бухоблікові витрати і, відповідно, зменшений об’єкт оподаткування податком на прибуток.

А от якщо ви — високодохідник, все набагато складніше. Для вас матиме значення статус обдарованого. Тобто того, кого ви вирішили ощасливити своїми грішми чи майном. І тут можливими є одразу декілька варіантів.

Варіант 1. Обдарований: (одночасно): (1) НЕ Є пов’язаною особою для дарувальника; (2) Є платником податку на прибуток, ФОП-загальносистемником або фізичною особою, НЕ зареєстрованою ФОП. У такому разі ви не здійснюєте ніяких коригувань бухфінрезультату. Тобто безоплатна передача вищепереліченому колу дарувальників відобразиться на вашому об’єкті оподаткування податком на прибуток за суто бухобліковими правилами.

Варіант 2. Обдарований: (1) або зареєстрований платником єдиного податку (у тому числі спец-ЄП за ставкою 2 %); (2) або Є пов’язаною особою для дарувальника і при цьому цей обдарований задекларував від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток у попередньому році, а сам дарувальних відобразив бухоблікові витрати (див. БЗ 102.12). На всю суму безоплатних передач на користь таких обдарованих вам доведеться збільшити бухфінрезультат за підсумками того звітного періоду, коли такі передачі були здійснені (п.п. 140.5.10 ПКУ). Суму таких безоплатних передач відображаємо у рядку 3.1.10 додатка РІ.

Варіант 3. Обдарований — суб’єкт фізкультури і спорту із числа визначених п.п. 140.5.14 ПКУ. При безоплатних передачах таким обдарованим для високодохідників існує ліміт на витрати. Він визначається у сумі 8 % оподатковуваного прибутку за попередній рік*. Якщо сума бухоблікових витрат на подарунки «фізкультурним» організаціям більше, ніж зазначений ліміт, бухфінрезультат потрібно збільшити на суму перевищення. Така сума відображається у рядку 3.1.13 додатка РІ.

* Оподатковуваний прибуток — це показник рядка 04 декларації (БЗ 102.12)

Варіант 4. Обдарований — неприбуткова організація (крім неприбуткових організацій, про які говориться у варіанті 3 та варіанті 5). Безоплатні передачі на користь неприбуткових організацій високодохідник теж може відображати у складі податковоприбуткових витрат лише в межах певного ліміту. Сума цього ліміту визначається як 4 % оподатковуваного прибутку за попередній рік (п.п. 140.5.9 ПКУ). Сума перевищення потрапляє до рядка 3.1.9 додатку РІ. Зверніть увагу! Цей ліміт рахується окремо від «фізкультурних» 8 %, про які говориться вище.

Варіант 5. Обдарований — Збройні Сили Україні, інші силові структури, які беруть участь в обороні України, ДСНС, державні і комунальні заклади охорони здоров’я, структурні підрозділи держадміністрацій з питань охорони здоров’я. Такі ж правила діють у випадку, коли підприємство перераховує кошти на спецрахунки, відкриті НБУ для збору коштів на допомогу армії чи переселенцям. Безоплатні передачі, пов’язані з російською збройною агресією наразі — дуже популярні. Так от, на період воєнного стану до подарунків нашій армії (коштами чи товарами) різниці, передбачені п.п. 140.5.9 ПКУ не застосовуються (п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але не завжди.

Безумовне звільнення від коригувань стосується лише добровільної допомоги коштами та безоплатної передачі конкретних груп товарів. А саме: спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів тощо), технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення. Решта товарів (а також роботи і послуги), пов’язаних з допомогою армії, звільняються від коригування за п.п. 140.5.9 ПКУ лише за умови, що вони входять до спеціального переліку, визначеного КМУ.

Наразі такого переліку формально не існує. Однак, на нашу думку, цілком підійде перелік, затверджений постановою КМУ від 26.10.2016 № 758. Цей перелік розроблявся для того, аби звільнити від коригувань за п.п. 140.5.9 ПКУ допомогу, яка надавалася підрозділам АТО/ООС (п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Тож, на нашу думку, і в період воєнного стану зазначений перелік теж може використовуватися, допоки не буде затверджено новий. А податківці взагалі не звертають уваги на згадку про перелік і говорять, що будь-які товари, передані нашій армії для потреб оборони, формують податкові витрати без обмежень (БЗ 102.02).

А якщо нашим Збройним Силам передаються основні засоби? Чи не повинен високодохідник здійснювати коригування, передбачені при продажу основних засобів (пп. 138.1, 138.2 ПКУ)? На щастя, ні. Адже на період воєнного стану будь-яка безоплатна передача на користь Збройних Сил для цілей оподаткування не вважається реалізацією (п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)**. Тому визначати різниці як при продажу при передачі основних засобів Збройним Силам України — не потрібно.

А от якщо основні засоби передаються будь-яким іншим обдарованим особам високодохідник має збільшити фінрнезультат на суму бухоблікової залишкової вартості і зменшити його ж на суму податкової залишкової вартості (пп. 138.1, 138.2 ПКУ).

** Докладніше про це читайте у нашій статті, присвяченій обліку допомоги нашим Збройним Силам.

Неприбуткова організація

Бухгалтерський облік. Згідно з усталеною практикою, усі надходження коштів чи майна, які отримує неприбуткова організація, обліковуються як цільове фінансування (Дт 301, 311, 28 — Кт 48).

Відповідно, дохід в бухобліку неприбуткової організації відображається за фактом понесення витрат, пов’язаних з виконанням умов фінансування (п. 17 НП(С)БО 15). Тобто при безоплатній передачі разом зі стандартною проводкою Дт 949 — Кт 301, 311, 28 відображається також проводка Дт 48 — Кт 718.

Податкові питання. Благодійністю в основному займаються два види неприбуткових організацій — благодійні та релігійні організації. Згідно з п. 133.4 ПКУ кожна організація, яка має статус неприбуткової, може не сплачувати податок на прибуток за наступних умов:

(1) цю організацію внесено до Реєстру неприбуткових організацій;

(2) цю організацію утворено відповідно до вимог профільного закону. Для благодійних організацій це — Закон України від 05.07.2012 № 5073-VI, для релігійних організацій — Закон України від 23.04.91 № 987-XII;

(3) статутні вимоги цієї організації відповідають вимогам, що визначені п. 133.4 ПКУ.

Установчі документи благодійної організації повинні конкретно визначати, на яку саме благодійну діяльність і для досягнення яких цілей можуть витрачатися доходи цієї благодійної організації. А от релігійна організація конкретно визначати цілі та напрямки своєї благодійної діяльності у статуті не зобов’язана. Вона за промовчанням може використовувати свої доходи для надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності та милосердя (п.п. 133.4.2 ПКУ).

Окрема розмова — благодійна діяльність, спрямована на допомогу нашим Збройним Силам та вимушеним переселенцям***. Якщо неприбуткова організація безоплатно перераховує кошти чи передає майно нашій армії або переселенцям під час воєнного стану, вона може не перейматися тим, чи передбачено у її статуті такі форми благодійної діяльності. На час воєнного стану усі неприбуткові організації, незалежно від того, яку мету та цілі їх діяльності встановлює статут, можуть допомагати армії та переселенцям. І це не буде вважатися порушенням вимог п. 133.4 ПКУ (п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

*** За умови, що ці особи не є засновниками неприбуткової організації чи пов’язаними з нею особами.

У Звіті неприбуткової організації доходи і витрати відображаються у тому періоді, в якому вони потрапляють до доходів і витрат в бухобліку (Бз 102.04). Тому, по суті, сума благодійної допомоги, яку неприбутківець роздав у звітному періоді, одночасно відобразиться у Звіті як у доходах (рядок 1.6.1), так і у витратах (рядок 2.4.1). Про неприбутківців, які надають гуманітарну допомогу у цій статті не говоримо, про них читайте у нашій спеціальній статті.

Ну що ж, як бачите, з обліком безоплатних передач не виникає жодних складнощів. Бажаємо вам миру та добра! І нехай ваше бажання допомагати іншим у ці складні часи не загасає і не зникне після того, як війна закінчиться! «Роблячи добро, не втрачаймо запалу, бо свого часу пожнемо, якщо не ослабнемо» (Галатам 6:9).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі